Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlena2424

Problem z ojcem

Polecane posty

Gość Marlena2424

Witam, Mam chyba toksycznego ojca. Strasznie mi jest z tego powodu przykro bo dzisiaj minęły 24 lata odkąd się urodziłam a on powiedział coś, co było jak szpila w serce. Moja siostra składała mi życzenia, dała prezent, ja uśmiechnięta i wchodzi mój ojciec. Moja siostra, może trochę nietaktownie, z serdecznym zapytała czego on mi życzy. Na co on: 'Urodziny dzień jak co dzień, żadna specjalna okazja, po co życzenia'. Siostra mi powiedziała, żebym się nie przejmowała. Dodam, że na dzień dziecka też mnie i siostrze życzeń nie złożył choć może już dziećmi nie jesteśmy. My mu zawsze składamy życzenia. Ale na Dzień Ojca nie wiem, czy złożę. Bo przecież to 'dzień jak co dzień'. Co ja mam zrobić, jak się znieczulić na takie zachowania?

Gość gość
Jedyne co możesz zrobić, to sprawić, żeby jego zachowanie nie wpływało na Twoją samoocenę. Ja też mam problem z tatą. Mój ojciec jest cholerykiem i w ciągu ułamka sekundy zapala się o głupoty. I ciężko wtedy te kilka minut wytrzymać. Ale poza tym jest b.odpowiedzialny, świadomie nikogo by nie skrzywdził, zawsze mi pomaga i wiem że mnie kocha, niezależnie od trudnych do wytrzymania cech, które posiada. W Twoim przypadku wiele zależy od innych cech Twego ojca, czy całokształt jest OK. Wiele osób było wychowywanych w ten sposób, że nie obchodziło żadnych okazji i teraz nie widzą powodu do świętowania.

Gość gość_T
współczuje, choć jeśli tylko w ten sposób przejawia się 'toksyczność' Twojego ojca, to możliwe, że to kwestia zwyczajnie malkontenctwa; ważniejsze, że Tobie to sprawia przykrość i uznałabym za sygnał, że już masz inny punkt postrzegania, który może się zupełnie rozjeżdżać z ojcowym na marginesie dodam - wierzę, wiem do jakiej podłości wobec córki jest zdolny ojciec (to taki sam człowiek jak każdy inny, prawdopodobieństwo że może być agresorem jest takie samo jak w przypadku każdego innego człowieka - jedyne co ich odróżnia, to miłość córek do tatusiów i niedowierzanie, że może ich dotyczyć problem)

Gość gość
w sumie to mam takie samo podejście co do urodzin i świąt jak twój ojciec. Nie obchodzę swoich urodzin ani też nie lubie składać życzeń innym, bo jest to dla mnie głupota i tyle.

Gość Marlena2424
Mój ojciec ma problem, żeby cokolwiek zrobić w domu. Jak mówi, kobiety są od roboty w domu. Kiedyś myślałam, że kocha swoje córki ale teraz zaczynam w to wątpić.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Wiekszosc rodzicow kocha swoje dzieci - na swoj sposob. Wiekszosc chce dla nich dobrze. Tyle , ze to dobro moze miec rozne oblicza. Jest tez wiele osob /nie tylko rodzicow/ , ktore nie do konca zdaja sobie sprawe z tego jak naprawde sa odbierani przez druga strone. Zrobic z tym cos bedzie trudno. To Twoj ojciec , znasz go od dziecka , stanowi w jakis sposob o Twoim poczuciu bezpieczenstwa i skali wartosciowania. Moze zacznij od "narysowania" pewnego portretu Twojego ojca. Jego wszystkich pozytywnych i negatywnych cech. Juz go czesciowo opisalas. Cos jeszcze dodasz ?