Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Asperger

Polecane posty

Gość gość

Właśnie dowiedziałam się, że mój siostrzeniec na zespół aspergera? Czy ktoś ma/miał do czynienia z ludźmi z tym rodzajem autyzmu?

Gość gość
Uczę w podstawówce z klasami integracyjnymi. Mam w swoich klasach kilkoro uczniów z aspergerem.

Gość gość
W zasadzie to wszystko co stanowiło zarzuty pod jego adresem, teraz złożyło się na aspergera, zastanawiam się jak do niego podchodzić, bo gdzieś czytając kiedyś na temat tej choroby, ktoś napiszł, że czasami można pogratulować tej choroby, bo ludzi Ci są bardzo inteligentni.

Gość gość
Zazwyczaj są inteligentni, choć poznałam tez kilku na pograniczu normy. Inteligencja to jednak nie wszystko - trzeba jeszcze systematyczności, chęci, umiejetnosci wspolpracy z innymi itp., bo sama inteligencja w końcu przestaje wystarczać. Ile lat ma Twój siostrzeniec?

Gość gość
Skończy 14 lat i w zasadzie nie wiem czy jest jakoś ponadprzeciętne inteligentny, jest mocno passywny we wszystkim w zasadzie.

Gość gość
Mam w rodzinie, wybitne uzdolnienia, zwłaszcza matematyczne a do tego kompletna niezalezność , wręcz obojetność społeczna. Do niedawna takich ludzi nazwano po prostu indywidualistami.

Gość gość
No właśnie obojętniść, jako małe dziecko miał ze mną bardzo dużo kontaktu, z wiekiem coraz mniej, teraz sporadycznie, nie potrafi nawet podziękować za prezent, który dostaje, nie mówię już nawet o telefonie na urodziny, teraz zaczyna mi się to układać w całość, myślałam że jest po prostu źle wychowany co daje z jego charakterem aspołeczną jednostkę. Ale gdzie jest granicą co należy tolerować, a czego już nie?

Gość gość
Nie licz na telefony, on nie wpadnie na to,ze mógłby ci tym zrobic przyjemnosc, nie jest to niechęc czy zla wola, on zyje wlasnym zyciem. ZA trudno nazwac choroba, to bardziej sposób bycia. Raczej z nim nie pogadasz, chyba,ze znajdziesz temat, ktory go autentycznie interesuje. Dodatkowo ludzie z ZA nie lubia mocnego swiatla i mocnych dzwieków. Potrafia swietnie radzic sobie w zyciu, byle nikt w nie nie ingerował. Opinia publiczna w ogole ich nie interesuje, nie zalezy im na uznaniu. Maja zawsze wlasne zdanie i sa niepodatni na niczyje wpływy ( w wypadku modego chlopaka jest to nawet dobre, bo odpada picie, palenie itp wplyw tzw"zlego towarzystwa">