Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koniec l4 a początek macierzyńskiego

Polecane posty

Gość gość

Mam do Was pytanie, jak to wyglądalo u Was. Przykładowo termin porodu z OM mam na 12.06.2016, zwolnienie lekarskie do 12.06.2016. Jeżeli nie urodzę do tego czasu to 13.06 mam wstawić się do szpitala i wiadomo, że mogę urodzić np. 15.06. I tu pojawia się pytanie - czy od 13.06 do 15.06 szpital wystawi mi L4, czy już te dwa dni będą podciągnięte pod macierzyński? Jeżeli tak to jak wypełnić dokumenty, wszędzie w formularzach jest urlop macierzyński od daty narodzin dziecka. Podpowiedzcie jak Wy rozwiązałyście tę kwestię.

Gość gość
Yrlop mozesz wziac 2 tygodnoe przez rozwiazaniem. Zapytasz w szpitalu czy dadza ci zwolnienie czy po prostu masz brac macierzynski

Gość gość
Jak urodzisz tego dnia to zaczyna ci się macierzyński. Ja urodziłam 5 sierpnia zwolnienie miałam do 15. No ale 5 urodziłam i wtedy z automatu wchodzi macierzyński. Zanosidz do pracy zaświadczenie ze szpitala albo akt urodzenia

Gość gość
gość dziś No wiem wiem, w takiej sytuacji to oczywistość. Ale podałam inny przykład.

Gość gość
Ja tak miałam ze urodzilam 10 dni po terminie, na 7 dni po terminie zwolnienie wystawił mi jeszcze moj lekarz, później zglosilam sie do szpitala i od tego dnia juz miałam macierzyński bo spzital nie wystawił zwolnienia, czyli zaczelam macierzyński 3 dni przed urodzeniem dziecka.

Gość gość
dziś Ok, dzięki za informacje. A mam pytanie jak zaznaczyłaś to w dokumentach do pracy? dostałam od kadrowej formularze i wszędzie jest wpisana data narodzin dziecka.

Gość gość
znalazłam informacje, że Urlop macierzyński przed porodem powinien wynosić co najmniej 2 tygodnie (art. 180 § 3 Kodeksu pracy). próbuje się skontaktować z PiP, ale już 30 minut czekam na polaczenie ;/