Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wyciągnąc kleszcza? iść do lekarza?

Polecane posty

Gość gość

W drodze do pracy ugryzł mnie kleszcz, zauważyłam go dopiero w biurze, jest koło kostki. Nie wiem co robić, chyba lepiej go wyciągnąć od razu, tylko jak? może powinnam nie czekac, tylko jechać do lekarza? oczywiście uruchomiłam google od opisu tych wszystkich chorób cała ścierpłam i dalej nie wiem co robić...

Gość gość
Isc do lekarza, pielegniarka ci go wyciagnie. Na co czekasz?

Gość gość
a nie lepiej samej? ponoc w aptekach kupuje sie cos do wyciagania. z kazda godz. ryzyko zagrozenia moze wzrastac. kleszcza zachowaj do analizy czy nie byl nosicielem

Gość gość
Kleszcza mozna samodzielnie wyciagnać, pęsetą albo kleszcz kartą, na pewno nie gołymi rekoma! nie smaruj go tłuszczem czy masłem. obserwuj miejsce po ukąszeniu czy nie pojawia sie rumien, jak bedziesz miala objawy jak przy grypie to tez od razu marsz do lekarza!!!! KZM i borelioza to bardzo grozne choroby, nie woelno lekcewazyc

Gość gość
Mi tata zawsze igłą takiego kleszcza podważał i wyciągał.

Gość gość
A jak już się wyciągnie, to temat wcale nie jest zamknięty! Pamietaj, żeby obserwować miejsce ukąszenia, czy nie pojawia sie rumień, albo w ogóle jakieś objawy jak grypa, bo to mogłaby być borelioza albo klesczczowe zapalenie mozgu.....

Gość gość
Jak wyciagasz sobie sama kleszcza i boli przy tym to możesz zastosować krem znieczulający z lidokainą. Ją gdy robiłam sobie tatuaż kupilam go na www.naporost.pl i zadziałał. Pamiętaj żeby po takim zabiegu użyć na ranę jodyny albo spirytusu

Gość gość
Wyciągnęłam sama w końcu! Co teraz robić? Wszedzie czytam ze choroby odkleszczowe rozwijaja sie w przeciągu kilku tygodni, ale przeciez nie wytrzymam tyle... Moge cos zrobic, żeby jeszcze zapobiec chorobie? Wiem ze jest szczepionka tylko na KZM, ale czy po ugryzieniu kleszcza jest juz za pozno?

Gość gość
Na pewno musisz sie uważnie obserwowac, czy nie pojawi się nic niepokojącego. Dla boreliozy typowy jest rumien, ale tez nie zawsze występuje. Na pewno objawy jak przy grypie powinny byc lampką ostrzegawczą. A co do szczepionki, kiedy sama sie szczepiłam podpytywałam lekarza jak to jest i on mi powiedział, że ochrone daja dopiero dwie dawki szczepionki, ale juz jedna sprawi ze choroba bedzie miala ewentualnie łagodniejszy przebieg. Biorac pod uwage jakie sa powikłania neurologiczne KZM, to chyba i tak dużo...