Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyli leki dopochwowe są refundowane?

Polecane posty

Gość gość

Ginekolog zapisał mi globulki dopochwowe z Augmentinem, zarzeka się że leki dopochwowe nie są refundowane. Podczas gdy w aptece mi powiedzieli, bez cienia wątpliwości, że są 50% refundowane. Sama już nie wiem kto ma rację. Gdzie to można sprawdzić?

Gość gość
Podaj dokładną nazwę to Ci sprawdzę w systemie.

Gość gość
Są refundowane. Wiadomo, że nie wszystkie, ale istnieją. Prawdopodobnie wcisnął ci drogi lek bez refundacji. No i jeśli przepisał je na wizycie prywatnej to wtedy refundacji nie ma. Poza tym wystarczy dać receptę farmaceucie i on ci wszystko powie.

Gość gość
To są globulki robione ręcznie z Augmentinem...więc nie też nie wiem jak to sprawdzić.

Gość gość
Są refundowane. Wiadomo, że nie wszystkie, ale istnieją. Prawdopodobnie wcisnął ci drogi lek bez refundacji. No i jeśli przepisał je na wizycie prywatnej to wtedy refundacji nie ma. Poza tym wystarczy dać receptę farmaceucie i on ci wszystko powie. x Ale bzdury piszesz. Całe zycie chodze prywatnie do lekarzy i jak lek jest refundowany to normalnie dostaję refundację....

Gość gość
Dokładnie to było tak...że wypisał mi receptę na doustny Augmentin, bo na to jest refundacja 50% i do tego dodał drugą receptę na zrobienie globulek z tego Augmentinu, takie kombinowanie, ale mówił że w ten sposób powinnam dostać refundację 50%, bo już tak robił. A w aptece mi powiedzieli, że wystarczyło żeby na tej drugiej recepcie do zrobienia globulek zaznaczył 50% i byłaby refundacja.

Gość gość
No właśnie byłam prywatnie i na pewno można dostać receptę refundowaną, no przecież lekarz by tak nie ryzykował jakby nie mógł tego robić.

Gość gość
To nie są. Lek robiony nie ma w ogóle odpłatności 50%, może być albo pełnopłatny albo na ryczałt.

Gość gość
co to znaczy na ryczałt?

Gość gość
O złą wolę lekarza nie posądzam, raczej o ewentualne niedoinformowanie. Powiedział że on i tak ryzykuje wypisując Augmentin do pochwy, który podobno jest 100% płatny. No ale co w aptece przecież też ryzykują, jak to faktycznie nie jest refundowane, a mi powiedzieli że jest refundacja, nie wiedzą, czy sami to interpretują?

Gość gość
Ryczałt to opłata ustalona przez MZ, generalnie można powiedzieć ze są leki bezpłatne do wysokości limitu, na ryczałt do wysokości limitu, 30% do wysokości limitu, 50% do wysokości limitu i pełnopłatne czyli na 100%.

Gość gość
No ok...już nie chodzi o szczegóły czy to de facto ryczałt, czy refundacja...ale czy faktycznie te leki są 100% płatne, czy jednak nie?

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi...też mi się to dziwne wydaje, że nie ma żadnej refundacji na leki dopochwowe, z drugiej strony mój gin nie jest jakimś dziadkiem 80-letnim, który już nie uaktualnia wiedzy ;)....wydaje mi się że jest na bieżąco...już nie chodzi o te ok. 30 zł, które więcej zapłaciłam, ciul z tym, tylko o to że on się zarzeka że nie ma, w aptece się zarzekają że jest...nie cierpię takich sytuacji...