Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepić nie szczepić?

Polecane posty

Gość gość

Wiem że temat oklepany, ale ja wciąż się waham... otóż: moja córeczka urodzi się w sierpniu i zastanawiamy sie z mężem, czy wpisać taką szczepionkę przeciwko pneumokokom w grafik naszych działań? Warto, nie warto?

Gość gość
Na pneumo nie trzeba szczepic niemowlaka, mozna pozniej starsze dziecko. Kalendarz szczepien niemowlat i tak zawiera duzo szczepionek.

Gość gość
też trudno mi zdecydować. Jeden lekarz powiedział, żeby doradzić rodzicom to zawsze pyta czy rodzice planują wysłać dziecko do żłobka / wcześnie do przedszkola - jeżeli tak to zaleca szczepienia, jeżeli nie to nie. Myślę, że tym kluczem też się posłużę przy decyzji czy szczepić moje dziecko, które pojawi się niedługo :)

Gość gość
Aha dodam ze zaleca sie jesli dziecko będzie przebywac w duzych skupiskach ludzi np żłobku i wtedy kiedy czesto choruje np na zapalenie ucha.

Gość gość
Zaszczepiłam córkę na pneumokoki. Ma kontakt z dziecmi. Nie chodzi do żłobka ale w rodzinie, wśród przyjaciol sa dzieci i tak jak ja bylam szczepiona tak szczepie córkę. Mamy to szczęście że dobrze przechodzi szczepionki.

Gość gość
W jakim wieku powinniśmy szczepić dziecko na pneumokoki? Najlepiej w pierwszym roku życia, a jeszcze lepiej zacząć w pierwszym półroczu życia. Wówczas układ immunologiczny Malucha jest najsłabszy i najbardziej narażony na inwazyjna chorobę pneumokokową. Ale jeśli z jakichś powodów nie uda nam się zaszczepić niemowlaka, powinniśmy zaszczepić dziecko przed ukończeniem 5-tego roku życia. http://szczepimy.com.pl/dla-rodzicow/porady-ekspertow/szczepienia-dla-dzieci/

Gość gość
Oczywiście, że warto zaszczepić na pneumo. My szczepiliśmy po skończeniu roczku były dwie dawki, więc taniej niż cztery. Ale warto szczepić.

Gość gość
O tych pneumokokach krążą różne opinie: jedni mówią, że warto szczepić, inni, że nie warto... Trzeba się wsłuchać w siebie i porady lekarza, wziąć pod uwagę, czy np. dziecko będzie chodziło do przedszkola czy nie... Te infekcje pneumokokokowe IChP nie są aż tak częste, ale takie zwykłe wywoływane przez pneumo np. zapalenie ucha, zatok czy górnych dróg oddechowych już tak. Polecam zapoznać się z tą kampanią i wtedy podjąć decyzję http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/szczepienia/

Gość gość
Szczepiłam dwójkę swoich dzieci, trzecie też zamierzam, choć niestety darmowych nie będziemy mieli, bo termin mam na końcówkę listopada.

Gość gość
To Twoja decyzja, więc musisz się dobrze zastanowić, wziąć wszystkie za i przeciw. Porozmaiwiaj z lekarzem, inną mamą, poczytaj w necie na jakiś stronach... Nikt ci nie powie, co jest najlepsze bo to twoje dziecko ale warto się z tym zapoznać http://szczepimy.com.pl/dla-rodzicow/zapytaj-eksperta/

Gość gość
kiedys nie bylo takiego problemy, wszyscy szczepili... i chyba zyją, przynajmniej ja

Gość gość
A nie będzie już maiło twoje dziecko tych szczepień jako obowiązkowych? teraz ma się cos zmieniać w tej kwesti i może już będą za darmo ale obowiązkowe.

Gość gość
TYLKO SZCZEPIĆ. Cmentarze są pełne małych aniołków, z czasów kiedy szczepionek nie było. Chcecie takiego samego losu dla swoich dzieci?

Gość gość
Ja bym zaszczepiła, pneumokoki są kosztowne ale uważam, że warto zapłacić za tę szczepionkę. Myślę, że to dzięki niej mój synek nie ma ciągłych zapaleń uszu, jak nasza starsza niezaszczepiona na pneumo córcia.