Gość malina505 Napisano Czerwiec 16, 2016 kupiłam działkę budowalną nieogrodzoną , okazalo się, że sąsiadem jest developer, który zaczął budowę segmentów na sprzedaż. Developer ogrodził się, w tym ogrodził 1 z moich stron ( wspólną stronę) a następnie chce abym dołożyła się do połowy kosztu za tą stronę ogrodzenia. Czy powinnam się dołożyć, nie będzie to mój docelowy sąsiad bo nieruchomośc będzie sprzedana jest budowana na handel i nowy sasiad moze wymyśleć mi inne ogrodzenie, po 2 czytałam, że jest niepisana rguła prawej strony czyli każdy grodzi się od frontu i prawej strony, a akurat ta wspolna strona z developerem to moja lewa strona a jego prawa, po kolejne nie ma przepisó ze powinnam partycypować w kosztach wybudowania ogrodzenia a jedynie w kosztach utrzymania. Za moment ja ogrodzę się z pozostałych stron i nie oczekuję od nikogo zwrotu, bo z mojej prawej strony narazie nie mam sąsiadów a przyszli sąsiedzi wątpię czy mi zwrócą połowę kosztu za wspólną stronę. Co powinnam zatem zrobic, kto mi doradzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach