Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 500plus na pierwsze dziecko nie nalezy się kobiecie na wychowawczym ?

Polecane posty

Gość gość

Byłam ostatnio sie pytać szczegóły odnośnie starań o 500+ na pierwsze dziecko. No i jak babka w urzędzie usłyszała że jestem na urlopie wychowawczym to nie zrobiło to na niej specjalnego wrażenia. Jednak dowiedziałam się że można się też starać o dodatek rodzinny i że jak ktoś dostanie dodatek rodzinny to automatycznie dostanie też 500+ na pierwsze dziecko. Poszłam więc też pobrać wniosek na dodatek rodzinny. Jednak tam jak sie urzędniczka dowiedziała że jestem na urlopie wychowawczym to zrobiło to na niej już duże wrażenie. Powiedziała mi że jak się ubiegam to nie ma czegoś takiego jak bycie na urlopie wychowawczym że albo pracuję i jej przynoszę zaświadczenie o dochodach albo jestem na bezrobociu i przynoszę świadectwo pracy. No i teraz nie wiem co robić bo jak mi babka powie że w tej sytuacji nie zostanie mi to przyznane to nie dostanę tez i 500+ chyba. Czy ktoś z was się zetknął z czymś takim ?

Gość gość
jezeli wam dochod przekracza to na pierwsze dziecko nie dostaniesz czy jestem na bezrobociu czy na wychowawczym

Gość gość
Jestem obecnie na urlopie wychowawczym, dostaje zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem podczas urlopu wychowawczego (400 zł) i dostałam świadczenie 500+ zarówno na pierwsze jak i na drugie dziecko.

Gość gość
Autorko oczywiście że możesz złożyć wniosek nikt ci nie zabroni a one muszą wydać decyzję.brane pod uwagę są dochody za 2014rok,ale skoro jesteś na wychowawczym to zaznaczasz w wniosku dochód utracony to bardzo ważne! Inaczej możesz dostać odmowę z ich lenistwa, bo sprawdzać tego nie muszą.i tak jak osoba wyżej napisała jeśli nie przekraczasz dochodami to praktycznie wszystko ci się należy rodzinne, 400zł wychowawcze i 500zł na dziecko (jedno czy więcej ile masz) nie zrazaj się i idz szybko,do końca czerwca masz czas i dostaniesz wyrównanie za 3miesiące.jak pójdziesz dopiero w lipcu to kasa od kwietnia przesadnie.zabierz wniosek na rodzinne i na 500plus też, do tego dowód osobisty i możesz akty urodzenia dzieci.Nie daj się zbyć,przyjąć wniosek muszą i dac pisemna Odp

Gość gość
500+Należy się również kobiecie na wychowawczym, moja koleżanka dostaje