Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podejrzewam u siebie Zespół Aspergera CZY ktoś z Was choruje ?

Polecane posty

Gość gość

Jak funkcjonujecie, jakie objawy sa u Was i jakie badania wskazaly , ze to "TO"? Opowiedzcie swoje historie. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Gość gośćAsp
Ja mam Aspergera, nie mam wprawdzie papiera od lekarza ale wiem bo wszystkie objawy się zgadzają.

Gość gość
Opisz jeśli możesz

Gość gość
A czy kiedykolwiek korzystalas/es z usług psychologa lub psychiatry ?

Gość gość_T
to nie jest choroba!

Gość gość
A co?

Gość gość
to zaburzenie

Gość wiem cos o tym i owym
ZA to zaburzenie neurologiczne, nie choroba psychiczna. niemniej jednak, psychoterapia moze pomoc lepiej zrozumiec otoczenie i lepiej przystosowac sie do wpolpracy z otoczeniem.

Gość gość_T
zgadza się :) to jedna z odmiennych i fascynujących funkcjonalności mózgu, albo inaczej, fenomen odmiennego funkcjonowania mózgu - bardzo ciekawy temat

Gość gość
a ja mam pier/dolca z powikłaniami

Gość gość
Jakie są objawy?

Gość gośćwer
U MNIE OBJAWY TO cała mnogość, mam spowolnioeny naped psychoruchowy- często jest tak u kobiet przy ZA, ogólnie jestem powolna, potrzebowałam więcej czasu na sprawdziany w szkole, np. mimo ze mi zle nie szło... Ale mam takie wrazenie, jakbym miała pojemny dysk twardy, a za mało RAMU... Podobno robie dziwne miny, albo się dziwnie zachowuje- najczęściej nie wiem dlaczego, mam mega kłopoty z relacjami towarzyskimi, często mówię co myslę i ludzie się obrazaja. Mam b mało energii, trochę jak przy depresji, chociaż depresji raczej nie czułam. Nigdy nie lubiłam przytulania jako dziecko, ani tym b całowania, b lubiłam zwierzęta, nienawidziłam lalek, i dzieci, w ogóle nie rozumiałam nigdy jak ktoś może chcieć mieć dzieci. B łatwo się denerwuje np. w tramwaju jak jest tłok, jestem drazliwa, i nerwowa, reaguje za silnie często... Mam gorsza koordynacje ruchowa niż inni, b słabe poczucie rytmu, mimo ze sluch muzyczny poza tym super, ręce chyba tez mniej sprawne.. Problemy z zasypianiem od zawsze, czasem się tak zawieszam dziwnie... lubie powtarzalność, mogę godzine albo dluzej sluchac jednego utworu i mi się nie nudzi, w sumie pełno tego..

Gość gość
A dlaczego sa problemy z relacjami towarzyskimi?Jesteś nietaktowna,obojętna,ludzie cię nie obchodzą?

Gość gośćwer
gość dziś A dlaczego sa problemy z relacjami towarzyskimi?Jesteś nietaktowna,obojętna,ludzie cię nie obchodzą? x omg, częściowo już napisałam, ze czasem mi się zdarza powiedzieć cos za szczerze, i się wtedy nieraz obrazają.. Ale do końca nie wiem dlaczego mnie nie lubia, bo mi nikt wprost nie powie. B długo nie wiedziałam, ze to może być Asperger, ale to b dużo wyjaśniałoby. Jak próbuje kogos zagadywac, to tylko odpowiada na pytanie, ale nigdy nikt praktycznie w szkole, czy gdzie indziej do mnie nie zagadywał sam, jak staliśmy np. w 3 osoby i się toczyła rozmowa, to zauważyłam, ze zawsze rozmówca patrzy na te druga osobe, nigdy na mnie, jakby mnie nie było... Czasem jak byłam w nieciekawym towarzystwie - takie durne dzieciary na kolonii, to się kiedyś ze mnie smiali, ze macham rękami ( nie rozumiałam co w tym strasznego?)...

Gość gość
ja nie mam aspergera,ale też jestem dziwna i część cech się zgadza...też taka powolna niezdara ze mnie :O miałam nawet przedłużony czas na test w podstawówce zawsze ostatnia na wfie też mam dziwne tiki nerwowe robie wszystko wolniej niż inni,przez co czas mi za szybko leci..wolniej czytam,wolniej gotuje..choć dawno powinnam nabyć w tym wprawy,bo czytam dużo.

Gość gośćwer
gość dziś ja nie mam aspergera,ale też jestem dziwna i część cech się zgadza x a skad ta pewnośc że nie masz, jak się sporo zagadza? Jedna zasadnicza cecha ZA jest tez to, ze te cechy wystepuja od urodzenia... jest taka choroba- schizofrenia prosta, która pod wieloma cechami przypomina ZA, jednak przy niej to się zaczyna nagle , i najczęściej przebiega w takich interwałach, z okresami normalnymi. a Asperger to zaburzenia rozwojowe, od urodzenia, o stałym charakterze... Mega dużo się naczytałam o tym kiedyś... A, i u mnie jeszcze wystepuje lepszy słuch, draznia mnie niektóre dzwieki , oraz swiatło za silne, mam b wrazliwa skóre- nie znosze wełny, i fatalnie znosze ból- dentysta to u mnie horror

Gość gość
bo pamietam,ze ktores zasadnicze cechy mi sie nie zgadzały z tym... juz nie pamiętam dokładnie które. Ja od urodzenia jestem dziwna,ale teraz bardziej to widać niż w dzieciństwie..bo dziecku więcej się wybacza a dorosły nie powinien być niezdarą :(

Gość gość
wiem co sie nie zgadza..nie mam takiej pamięci, ci co mają ZA pamiętają różne szczegóły,daty,numery,rozkłady pociągów :P a ja raczej zapominam..nie mam tych cech pozytywnych z za, ci ludzie są bardzo inteligentni a ja nie..