Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikapi

chomik dziwnie sie zachowuje

Polecane posty

Gość nikapi

witam moj chomik ma ok. 1.5r. Jeszcze w tamtym tygodniu wszystko bylo z nim okej. Normalnie biegał, jadł i chalasował w nocy. Na weekend wyjechalam. Wczorak tez nie bylo mnie do późna, ale gdy wróciłam Jupik siedzial w tunelu i chyba spal tylko ze nie wdomku tam gdzie powinien. Dziś rano siedział w kącie klatki i dziwnie sie bujal co chwila machając głową. W dodatku jest jakiś ospały, prawie wcale nie chodzi a jezeli juz to powoli i jakby ociężala, ma przymrużone oczy. Cały czas spi. Dodam jeszcze że jest samczykiem. Jeżeli ktoś miał podobny problem to przośże o pomoc! To jest mój pierwszy chomiś w życiu i strasznie się boję. Chciałabym wiedzieć czy to coś poważnego i czy mam iść do weterynarza...

Gość gość
Lepiej idź do weterynarza. Są upały, może mu za gorąco? Wypuść go wieczorem z klatki i poobserwuj. Ale z głową, tak żeby później jakieś meblościanki nie trzeba było rozbierać. Powinien być bardziej aktywny

Gość gość
Pierwsza sprawa: jaki to chomik? Jakie ma warunki? Czym jest karmiony?

Gość nikapi
I jeszcze schudł 4 gramy. Wcześniek ważył 48g a dziś kiedy go zważyłam 44g. To dobrze czy źle?

Gość nikapi
Jest to chomik dżungalski. Mieszka w klatce ma kołowrotek, poidełko domek i kuwetę. Karmiony jest mieszanką ziaren. Co 2 dni biega w kulce po 1h - 1,5h

Gość gość
Chomiki dżungarskie żyją ok. 2-3 lata. 1,5 roku to dla chomiczka już sporo - to może być przyczyną jego zachowania. 44g wagi to sporo - więc zachowanie może być spowodowane nadwagą, cukrzycą (dużo smakołyków? Barwionych chrupek? Czy w mieszance jest dużo kolorowych chrupek i paluszków? - to cukier i barwniki!). Może być też tak, że jego zachowanie wynika z tego, że jest mu za ciepło, ustaw klatkę w chłodniejszym miejscu. Bieganie w kulce odradzam - jest dla chomika stresem, a nie przyjemnością - chomik nie ma możliwości w żaden sposób zatrzymać kulki - bieganie wynika z rozpaczliwej próby wydostania się z tego narzędzia tortur :) Postaraj się wzbogacić dietę Twojego pupila o suszone zioła, suszone owoce (w małych ilościach).

Gość nikapi
Tylko że on lubi biegać w kuli. Kiedy wstawiam mu ją do klatki to sam do niej wchodzi. Daję mu też marchewkę i jabłko. Czasami bazylię. żadziej bialy ser i orzechy

Gość gość
Sprobuj w takim razie w okresie letnim dawać mu więcej świeżych rzeczy (warzyw i czasami owoców), a mniej pokarmu suchego - dzięki temu malec się lepiej nawodni i ochłodzi w upalne dni :)

Gość gość
Po co trzymać chomika w domu O.o

Gość gość
wypuść go trochę, niech pobiega po trawie, sam w naturze poszuka sobie lekarstwa. kto lubi całe życie w klatce siedzieć?

Gość gość
Myślę, że warto pójść z chomikiem do weta. Ja zawsze chodzę ze swoją świnką morską do http://weterynarz-szczecin.info/ i nieraz bardzo mi pomogli.

Gość gość
Zawsze, gdy podejrzewasz, że coś może być nie tak, to warto iść do weterynarza. Ja mam świnkę morską i kiedy coś się z nią dzieje, chodzę do http://wetfranciszek.pl/ . Nieraz bardzo mi pomogli.

Gość gość
Może z chomikiem jest coś nie tak? Warto wybrać się z nim do weterynarza. Mam świnkę morską i zawsze chodzę z nią do http://weterynarz-szczecin.info/ , to świetna lecznica.