Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysoka gorączka po szczepieniu

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, wczoraj byłam na 1. szczepieniu na pneumokoki (dziecko 13 miesięcy). Moja córka po raz pierwszy po szczepieniu ma gorączkę. Wiem, że to najczęstszy objaw poszczepienny ale zastanawiam się, czy gorączka 38,2'C powinna mnie skłonić do szybkiej wizyty u lekarza. Dodam, że córka dostała gorączki od razu po powrocie do domu (jak obudziła się po krótkiej drzemce) czyli jakieś 2 godziny temu.

Gość gość
podawaj nurofen nic jej nie będzie

Gość gość
Moja też goraczkowala już po tym pierwszym w 6 tyg do 38,5 kazali czopki podac

@ gość dziś czy gorączka 38,2'C powinna mnie skłonić do szybkiej wizyty u lekarza x Zdecydowanie idź do lekarza. Koniecznie dopilnuj, by wizyta została odnotowana w dokumentacji dziecka i że gorączka jest bezpośrednim następstwem podanej szczepionki. Może Cię dziwić, że lekarz mógłby nie odnotować tych oczywistych faktów. Ale uwierz mi - lekarz będzie robił wszystko, by w papierach nie było śladu wiążącego gorączkę ze szczepionką. Dlaczego? Chodzi o ewentualne odszkodowanie w razie poważniejszych powikłań u dziecka. Na zachodzie kartele szczepionkarskie płacą rodzicom okaleczonych dzieci gigantyczne sumy. Tymczasem w Polsce w całym 2014r wypłacono rodzicom... 0zł (słownie: zero złotych). Zasada jest prosta: jeśli w dokumentacji medycznej nie zostanie odnotowany przypadek NOP (niepożądany odczyn poszczepienny) to nie ma podstaw do późniejszego odszkodowania dla rodziców. Więc lekarze, opłacani m. in. przez kartele szczepionkarskie, po prostu nie wpisują NOP w żadne papiery, ani nie zgłaszają przypadku NOP do sanepidu chociaż ciąży na nich taki obowiązek. Więcej o sztuczkach lekarskich przy NOP przeczytasz na stronie STOPNOP.

Gość gość
Dziękuję za porady, gorączka właśnie powyżej 38'C utrzymywała się cały dzień ale dziś wszystko w porządku. Mała *****awi się, nic jej nie dolega. Dla pewności zadzwoniłam wczoraj do lekarza, powiedział,że to normalny objaw i że nie powinnam się niepokoić. Podałam jej nurofen, dzięki za rady.

Gość gość
Gorączka to niby normalby objaw - tak mówią lekarze https://www.youtube.com/watch?v=PbVANzW8gTk ale ja uważam, że to świadczy już, że nasze dziecko jest podatne na nop i lepiej się zastanowić przed kolejnym szczepoieniem.

Gość gość
Wysoka gorączka po szczepieniu się zdarza. Musisz zbić ją paracetamolem albo ibuprofenem, a jeśli dziecko nie będzie reagowało na leki, to jak najszybciej do lekarza.

Gość gość
U nas pneumokoki przebiegły bezboleśnie, największy odczyn nasze dziecko miało po gruźlicy, ale to nie znaczy, że mamy przestać szczepić.

Gość gość
Ja też uważam, że to wszystko zależy od dziecka - jeśli jest wrażliwe to będzie miało NOP, ale szkoda, ze tę wrazliwość można dopiero stwierdzić po szczepieniu a nie przed.