Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

likwidacja gimnazjów

Polecane posty

Gość gość

PiS chce wydłużyć szkołę średnią do 6 lat, tak by w tym wieku, w którym idzie się do gimnazjum, teraz szło się do szkoły średniej tj. 13 lat . Kto jest za?

Gość gość
Szkola srednia 4 lata. Podst 8.

Gość gość
To był lepszy system, tzn. podstawówka 8 lat i liceum/zawodowka 4 lata, a technikum 5 lat. Po prostu ludzie więcej umieli, bo dłużej się uczyli zawodowych rzeczy, a nie ogólnych. W zawodowkach i technikach był wydłużony siła rzeczy czas praktyk, a teraz jest to okrojone. Ci, którzy kończyli zawodowe szkoły w poprzednim systemie, są o wiele bardziej wykwalifikowani.

Gość gość
13 lat to nie wiek na gimnazja na srednie szkoky! To niezgodne z rozwojem dziecka. Na zmiany dobry wiek 14/15 lat. Mozna skrocic podstawowke do 7 klas kiedys tak bylo. 8 klasa to powtorki. 4 lata szkoly sredniej tu chodzs mlodziez nie dzieci 13 lat! A swiadome siebie i swoich talentow i dalszej kariery prawie dorosli ludzie! Noe ma sensu wydluzac szkoly sredniej. Trzeba skrocic niektore studia. Niekazde muszs trwac 5 lat. Przez 2 lata ucza ogolnych rzeczy lub d**ereli a powinna byc od razu konkretna specjalizacja 3.5-4 lata. Wychodzi wtedy specjalista wyszkolony .

Gość gość
W szkolach zawodowych w trakcie semestru powinna byc: miesiac nauki miesiac praktykt i znowu nauka i praktyka aby od razu wdrszsc to co sie nauczyli. Ale na 1-2 roku powinny byc tzw laboratoria! Uczysz sie na piekarzs szkola ma minohale z wypiekani chleba...mozna to dawac uczniom lub biednym lub na stolowki. Na slusarza sa szlifierki dzieci robia zadany projekt. I jak pracuja na praktyce to maja miec to zaplacobe! Nie ms nic zs 0 zl. Kregoslup stawy wszystko idzie od ciezkoej pracy tymbsrdziej ze xsklad ma kprzydc z ucznis on tsm prscuje nie siedxi!

Gość gość
Na piekarza to maja czytac loterature o cjlebie na przestrzeni wiekow. Jak bylo co bylo. Poznawac prastsre przepisy. Miec multimedialne projekty na kompie o wyrobie chleba. Jezdzic do mlyna stsry i nowy system. Itp. Po zawodowce to ma byc swiatly czlowiek. Na mursrzs...lit dot budownictwa cegiel od prawiekow do tersz. Sami w laboratorium maja robic projekt i wytwarzsnie cegly i pustaka. Jezdxic do zakladow produkcyjnych na wyciecxko. Itp

Gość gość
gość dziś Debilu jakie 13 lat, nikt takiego czegoś nie proponuje. Jak kończyło się 8 klasę, to miało się 15 lat.

Gość asiutka   1999
U mnie w gimnazjum nauczyciele zawsze krytykowali gimnazja. Mówili że to był zły pomysł ze zmianą.

Gość gość
nie rozumiem przecież tyle się mówi by wyrównywać szanse np. dzieci z miast i ze wsi a te gimnazja tylko ją pogłębiały bo dzieci za wsi w wiejskich szkołach musiały uczyć się do 16 roku życia!!! mówicie ze 13 lat to za wcześnie na szkołę średnią, o wg. minie do podstawówki powinny chodzić - dzieci, a do szkoły średniej - nastolatki... po co cos przejściowego jak gimnazja? ja np chodziłam od 7 roku życia do 16 z tymi samymi osobami ta sama klasa, i to było naprawdę żenujące że jak przeszliśmy do szkoły w wieku 7 lat to nie potrafiliśmy buta zawiązać a jak kończyliśmy w wieku 16 to się już mówiło ze ktoś z kimś chodzi czy śpi, całe 9 lat z tymi samymi osobami!? tak jest gdy są gimnazja

Gość gość
asiutka 1999 2016.06.26 U mnie w gimnazjum nauczyciele zawsze krytykowali gimnazja. Mówili że to był zły pomysł ze zmianą. o bo to AWS i Buzek stworzył gimnazjum - jeden z najgorszych premierów, no może Tusk był gorszy, u mnie w szkole też zawsze tak mówili, pamiętam że nauczyciele mówili ze mieli szkoły prywatyzować a reforma z 99 poszła w drugą stronę...

Gość gość
Ja chodziłam do 8 - letniej podstawówki i potem 4 lata liceum. to był zupełnie dobry system... nie wiem na co wprowadzono gimnazja, ale chyba się kierowano, ze kiedyś były, ale obecne czasy sa inne, kiedyś mało ludzi szło na studia Gimnazja to chyba dodatkowy niepotrzebny koszt, dzieciary w tym wieku sa mega- durne, i im dodatkowo odbija, bo czuja nobilitacje, ze sa gimnazjalistami, nauczyciele gimnazjów zawsze mieli z tymi dzieciakami horror... I to trwa krótko, trzeba sie przyzwyczajać do nowej klasy, zaraz kolejna nowa, na co tyle zmieniac

Gość gość
przed II wojną to do szkoły średniej ( gimnazjum) szło się jakoś w wieku 13 lat.. za PRL przedłużono podstawówkę... chyba o 2 lata... pewnie dlatego by rodzice dzieciom nie wybierali szkoły, by dzieci były bardziej samodzielne starsze przy tym wyborze tj. bieda i bogactwo nie było dziedziczone po rodzicach