Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wielka Brytania wyszła z Uni

Polecane posty

Gość gość

Masakra wiekszość PL musi wrocic do kraju.

Gość Łukasz2016
co ty wymyślasz, na pewno będzie można dalej pracować tylko trzeba będzie się wystarać o jakiś papierek, a teraz ten kto nie miał obywatelstwa nie będzie mógł korzystać z ulg i tyle, kto chce pracować pracę znajdzie wszędzie

Gość gość
ja tam sie o cebulaczkow emigrantow nie boje bo jestem w innym kraju, ale dla calej unii nie jest to dobre. posypie sie wszystko po kolei.

Gość gość
tak posypie sie i to na pewno. Miałam w planie tam zyc za pare lat i plany sie posypały

Gość gość
pwoeim tak: ZAZDROSZCZE LUDZIOM KTORZY WYJECHALI TEJ ODWAGI ABY RZUCIC WSZYSTKO I WYJECHAC. zazdroszcze i podziwiam. ja nie umiem, ciagle mnie tu cos trzyma, a glownie strach przed nieznanym, teraz po tym co ywbrali Brytyjczycy wspolczuje naszym rodakom bo beda musieli tu worcic,(na pewno nie wszyscy) i zaczynac od nowa w warunkach od ktorych uciekli , w warunkach od ktorych odwykli. bedzie im sie ciezko przestawic. bo co innego jak sie tu jest caly czas i nie ma porownania, czlowiek jakos przędzie. "SIEBIE"(patrz: nas tu mieszkajacych ) PODZIWIAM, za to ze radzimy sobie w tych dosc trudnych warunkach, ale pamietajmy gdzie indziej jest gorzej. co nie zmienia faktu ze zrobi sie maly bajzel. Ale coz Brytyjczycy mieli prawo decydowac o sbie. nie dziwie sie im. DLa nich my(bo glownie Polacy sa na wyspach) jestesmy jak dla nas Ukraincy a dla Zachodu Syryjczycy... zalewamy ich rynek pracy(nie wazne czy placimy podatki) ale te miejsca zabieramy ich rodakom, liczymy na zasilki, opieke medyczna, pomoc spoleczna, czesto za nic, tylko za to ze zaplacilismy za bilet w tamta strone. jak kombinowali niektorzy w PL tak kombinuja tam, wiadomo wiekszosc Polakow ciezko i uczciwie tam pracuje, ale gro tez cwaniakow i mend nic nie robiących... coz zrobic, ajk sie sprawa potoczy zobaczymy. niemniej i tak podziwiam was wyjezdzajacych i zazdroszcze. pewnie niektorzy wyemigruja dalej,. troche zostanie, troche wroci do PL. ja zaluje ze swego czasu nie wyjechalam :( nawet gdybym teraz miala wracac.

Gość gość
Unii,jak co dwa "i "w końcówce

Gość gość
Mieli dość makreli i całej tej bandy pasożytniczych biurokratów z nadania

Gość gość
No to się teraz pracodawcy - dusigrosze ucieszą. Ludzie znów będa zmuszeni (bo socjalu w PL prawie nie ma) pracować za grosze. 500+ wymiotło najgorzej opłacanych pracowników, to teraz się kadry uzupełnią:)

Gość gość
Czy wy jestescie wszyscy niedorozwinieci ? UK nie wyjdzie z unii w poniedzialek , to jest dlugi proces , duzo Polakow ma obywatelstwa , druga polowa z pewnoscia staly pobyt , ci ktorzy pracuja pozakladali rodziny pokupowali mieszkania porejestrowali dzialalnosc i placa podatki zdaza zalatwic odpowiednie dokumenty Najbardziej ucierpia pasozyty jak wy to mowicie beneficiarze ( nie mieszkam w UK)

Gość gość
na pewno beneficjarstwo ucierpi najbardziej, ale z tym ze WIEKSZOSC ma obywatelstwo, to chyba przesadziles/las...

Gość gość
A mi tak nie szkoda tych pasożytów, co tam pojechały i tylko łapy wyciągają. Miernoty społeczne. Reszta raczej nie ma się czego bać.

Gość gość
Ją nie biorę benefitow pracuje tu dwa lata w lipcu rodze więc mam nadzieję że tak źle nie będzie narazie funt spada więc ie jest za ciekawie . A Polaków powinni traktować dobrze według mnie bo odwalamy całą brudna robota za nich. Ją mieszkam w Szkocji ii więc oni się odwołają więc ciekawe jak to bedzie

Gość gość
Ciekawe czy Unia to wytrzyma.

Gość gość
raz ze będzie jakiś okres przejściowy,poza tym Ci co sa tam lata ,mają status już rezydenta, no ale sama unia,może du/pnąc,bo ile kasy przeleci im przed nosem,no i inne kraje będą teraz miały wyższą składkę członkowską

Gość gość
Nie napisalam ze wiekszosc tylko ze duzo

Gość gość
To jest zły dzien dla anglikow tylko oni jeszcze o tym nie wiedzą. Dla niektórych polakow pewnie też. Cześć z nich bedzie zmuszona wrocic do polski czy wyjechać do innego kraju. Ja osobiście sie nie boje. Mieszkam tutaj 10 lat. Przez te 10 lat nie byłam nawet jednego dnia na jakimkolwiek zasiłku. Jedyne benefity jakie pobieram to child benefit na dwoje dzieci. Łącznie ok £130 miesiecznie. Jesli to zabiorą, nie zbiedniejemy. Anglicy ci co głosowali za wyjściem sie cieszą, ale pamietajmy ze prawie połowa z nich chciała zostac. Nie udało sie. No cóż. Nie dziwie sie im ze chcieli wyjsć, bo duzo imigrantów itd. Jednak pamiętajcie, ze Anglicy to nieroby. Im sie nie chce pracować, a przynajmniej na jakis niskich stanowiskach. Oni po ukończeniu secondary school (odpowiednik naszego gimnazjum) chcieliby byc kierownikami, pracować w bankach itd. No niestety teraz sami bedą zapierdzielac na przysłowiowym zmywaku. Mieszkam w turystycznym miejscu i wierzcie mi ze znalezienie pracownika-Anglika na kelnerkę, zmywak czy podobne stanowiska to jak szukanie igły w stogu siana.

Gość gość
dokładnie,masz rację,większość znajomych mieszkjacych w Anglii mówi to samo,Anglicy to lenie i próżniaki,zero ambicji w większości przypadków,po co mają się przemęczać,skoro państwo daje różne zasiłki

Gość gość
Tak piszecie jakby to Polacy utrzymywali cala Anglie a oni jakos sie przed 2004 utrzymywali i dawali rade .

Gość gość
Anglicy to głąby tym głosowaniem to właśnie udowodnili

Gość gość
9'55,ich utrzymuja swoja pracą ci z bryt.kolonii,ale tez kombinują jak tu się nie narobić. Obywatelstwo?-trzeba zdac trudny egzamin + 1500 funtów od dorosłego,po tysiącu za dzieci plus precedury ok.500 funciaków za nowy paszport.Nie takie hop siup.Policz 2 razy po 1,500 dodać za dwoje dzieci po 1000,plus 500 za nowe dokumenty.To ile razem? 5,5 tyś.funtów-duze koszty.

Gość gość
9'55,ich utrzymuja swoja pracą ci z bryt.kolonii,ale tez kombinują jak tu się nie narobić. Obywatelstwo?-trzeba zdac trudny egzamin + 1500 funtów od dorosłego,po tysiącu za dzieci plus precedury ok.500 funciaków za nowy paszport.Nie takie hop siup.Policz 2 razy po 1,500 dodać za dwoje dzieci po 1000,plus 500 za nowe dokumenty.To ile razem? 5,5 tyś.funtów-duze koszty.

Gość gość
bzdura wielka myslicie ,ze jak mieszkacie tu x lat to cos wam da.Brytole maja w d***e Polakow i co z nimi bedzie.Dam wam przyklad mialam znajomych sasiadow japonczykow mieszkali tu x czasu na wizach kupili dom na kredyt i pewnwgo pieknego dnia odmowili im wizy tak poprostu nie dali im nawet casu na sprzedaz domu,agencja musiala sie tym zajac oni musieli wracac i ich dziecko mialo brytyjskie obywatelstwo.Sama mieszkam w UK 12 lat i wiem ,ze tylko paszport moze cos zdzialac u i tez nic nie biore oprocz child benefitu a mimo to jestem przerazona.Brytole nic nie dadza zadarmo trzeba bedzie placic teraz za wszystko i za szkole dziecku pytanie tylko czy was bedzie stac ?

Gość gość
Autorko tematu ,Wielka Brytania nie wyszła z UE, narazie tylko obywatele opowiedzieli się za wyjściem a do tego potrzeba kilku lat

Gość gość
10'59,to wiadomo,ze za wyksztalcenie trzeba bedzie placic jak cudzoziemiec,na innych prawach.Drozszy kredyt na studia,jesli w ogole sie go dostanie.

Gość gość
10:59 Zaradni zostana, z jezykiem, opinia o Polakach sie poprawi Za duzo was , Rumunow, i innych w UK, Brytole sobie mysla "czy oni domu nie maja? " Nie beda robic lapanek, zastanow sie co piszesz :D

Gość gość
12:01 Jesli studiujesz teraz lub idziesz na studia w tym roku to dostaniesz kredyt, nic sie nie zmieni przez kilka lat Dresiarze bez jezyka i kasy wyjada , polak przynajmiej nie bedzie sie kojarzyl tak bardzo z debilem , który sie nawet za dobrze nie umie porozumiec sorry, moze to wredne, ale tak jest

Gość gość
Czego wy sie boicie? Prawo nie działa wstecz. poza tym sam proces wyjścia z unii potrwa od 3 do 10 lat. W sumie to trochę mnie zmartwiło to wyjście bo wszyscy za to zapłacą. Nie tylko Polacy. Anglicy tez. Jesli myślą ze teraz im gruszki na wierzbie bedą rosły to sie grubo mylą.

Gość gość
12"12,po czesci masz rację.Oni myla Rumunów z Polakami. Polacy kojarzeni są z sikaniem po krzakach,wasami u facetów,blondi u kobiet i wysyłaniem socjalu (funtów)do Polski. A z drugiej strony nie garną się wyjezdzac do pracy poza Wlk.Brytanię,bo trzeba by pracować a oni to nieroby ogolnie i mnóstwo na stalych zasiłkach(wystarczy 16 godz. w tygodniu by dostać wszystkie dopłaty). Istotnie,za jakis czas poprawi się wizerunek Polaków,gdy będzie ich już znacznie mniej.Ale to kwestia dlugiego czasu nim zaczną opracowywać nowe procedury.

Gość gość
Wy jesteście tacy tepi, czy udajecie? :D Nikt Polaków w Anglii nie będzie wyganial, będzie tylko odprawa celna pewnie i żeby pojechać trzeba będzie mieć paszport, a nie na sam dowód. Ukraina też nie jest w UE, tez żeby wjechali do Polski muszą przejść odprawę i mieć paszporty, a jakoś przyjeżdżają do nas normalnie na zarobek i zostają tutaj, mieszkają. Nie mówię o uchodzcach, tylko o normalnie pracujących u nas Ukraincach. Więc nie piertolcie, że nagle robole uciekną z Anglii, a inteligencja zostanie :D