Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polacy w Wielkiej brytanii

Polecane posty

Gość gość

Anglia jak wiadomo wychodzi z ue. Jak to będzie z polakami czy warto jeszcze wyjeżdżać do uk?Po którym roku przyjazdu można zostać na stałe w anglii?Jak to jest w praktyce. co jeśli ktoś wyjechał w 2013?a co jeśli teraz by wyjechał?

Gość gość
Na razie przez najbliższe dwa lata nie będzie zmian. A później zobaczymy. Do tego czasu zdążysz uskładać masę forsy.

Gość gość
Bez przesady z tą masą forsy... Nie te czasy - zwłaszcza, gdy GBP poleci na ryj.

Gość bye UK
czas max oszczędzać tak z £2000 miesięcznie

Gość gość
2000 mc to malo kto w UK zarabia , a co dopiero tyle odkladac buahahah

Gość gość
jak funt bedzie stal w takim miejscu jak teraz, to nawet na zarobek nie bedzie ci sie oplacalo przyjechac ;) i nikogo nie wyrzuca! do anglii, niemiec, szwecji, nawet USA (choc jaki to hardcore!) czy Kanady, ludzie wyjezdzali przed otwarciem rynku pracy, to dlaczego mialoby sie to zmienic teraz? nawet jesli zamkna rynek (a juz widze, jak opasly tępy angol albo jeszcze glupszy walijczyk, idzie na magazyn pracowac, albo w opiece osob starszych :O ) to po prostu podejdziesz se do biura imigracyjnego po wize pracownicza, albo jesli pracujesz tu min. rok (pracujesz - nie, ze mieszkasz) bez wiekszej przerwy mozesz zlozyc wniosek o rezydenture, dostaniesz na 5 lat, a potem po 4 mozesz ubiegac sie o pobyt staly, tak jak to bylo kiedys. ale jesli myslisz o wyjezdzie zarobkowym, to raczej nie polecam, juz zdecydowanie lepsze sa niemcy, albo i norwegia (kraj do ktorego chca aspirowac brytole, zapominajac, ze Norwegia ma otwarty rynek pracy i siedzi na zlozach ropy) no i oczywiscie poczekaj chwile, w szkocji bedzie referendum dot. pozostania w UK, i pewnie tym razem i nacjonalisci i proeuropeistycy (bo jakos za sama anglia sama w sobie nikt tam nie teskni) postawia na swoim i beda niezaleznym w koncu krajem, wtedy wejda do UE i zamiast do anglii pojedziesz do szkocji :)

Gość london city markets
gość wczoraj z £4000 odkładam £2000, to nie jest jakiś wielki wyczyn, da się

Gość gość
w norwegii teraz kryzys i będzie coraz większy

Gość gość
a gdzie nie ma kryzysu? i od kiedy?

Gość gość
Je/bane polaczki!! Brytyjczycy pokazali wam że was w UK nie chcą!! Zresztą kto by chciał takich nędznych alkoholików i meliniarzy. Żałuje że sie w tym waszym śmierdzącym kraiku urodziłem, no ale kraju sie nie wybiera. Wiecej z wami problemów niż z islamistami. Qrwy je/bane, przez całe życie będe płacił za wasze wybryki qrwiszony :( :( :( trzeba być totalnym posranym przygłupem żeby mówić o payriotyzmie w takim p*********m kraju jak wasz... ch/uj wam w doopy. Nie dziwne ż tak was wszedzie nienawidzą i 3cia wojna z waszej winy to tyllo formalność. :/

Gość gość
@up To raczej ja zaluje ze taki q**s jak ty urodzil sie w Polsce. Perdolisz tak ze glowa boli

Gość gość
A jak wolisz z islamskimi kozodoopcami to zjezdzaj do nich, bedziesz potem perdolony smieciu na kolanach wracal do Polski

Gość gość
Anglicy maja disc prymitywnych ludzi takich jak polacy ktorzy rozkradaja ich kraj. Pomimo ze na pewno polacy duzo lepsi niz muzumanie

Gość gość
Dzwi zamykaja sie teraz

Gość gość
I to jest piękne. Bo Polak ma pracować w PL na swojego polskiego pracodawcę za bezdurno a nie włóczyć się po świecie nie wiadomo gdzie i po co.

Gość gość
Buahaha i to jest właśnie polaczkowa posrana mentalność powyżej.

Gość gość
To się nazywa patriotyzm. Ci co wyjechali to prostytutki ekonomiczne. Za kilka € dadzą się psu w*****ać a kraj przecież w potrzebie jest i trzeba pomagać. Ja posyłam rodzinie 1.000€/mies. Taka zapomoga żeby im było lżej. A dla mnie to żaden problem. Zarabiam bardzo dobrze.

Gość gość
gość dziś To się nazywa patriotyzm. Ci co wyjechali to prostytutki ekonomiczne. Za kilka € dadzą się psu w*****ać a kraj przecież w potrzebie jest i trzeba pomagać. Ja posyłam rodzinie 1.000€/mies. Taka zapomoga żeby im było lżej. A dla mnie to żaden problem. Zarabiam bardzo dobrze. xxx czyli też jesteś prostytutką ekonomiczną! tak samo wyjechałeś jak i reszta - u siebie tego nie widzisz?

Gość gość
Funt poleciał ale to tylko wielka panika a potem będzie powrót do normalności... Nie ma co panikowac, malo co się zmieni. Watpie tez, ze w ogóle UK wyjdzie skoro wszyscy się teraz obruszają. Ciekawie mnie tylko dlaczego nie słychać nic od tych 17tu milionów które głosowały żeby wyjść. Ah stare babki które pożyja z dwa miesiące i patologia z bloków przeciez nie wie jak włączyć komputer. Ale ma prawo decydować o przyszłości kraju :D :D

Gość gość
oczywiście, że ma prawo! myślisz, że tylko ty możesz?

Gość gość
W PL 90% zarabia dobrze. Wszyscy moi znajomi maja dobra prace , niezle auta i nowoczesne domy. Za bezdurno robia tylko takie pały z uk co rzucaly kamieniami w szkole. Nikt wam cwele w uk nie bronil isc na prawo lub medycyne i kosic hajs w PL. wy jednak wyjechaliscie na gotowe do zapyziałego uka. yebac was miernoty, taki wasz los po wsbzdetach byc parobami angolow w jednym rzedzie z ciapatymi buehaeeeeeeeeeeeeeeeee:D

Gość gość
wolę taki los niż twój! biedny kłamczuch internetowy co za 10 groszy od posta zakłamuje rzeczywistość we własnym kraju współczuję ci nędzarzu

Gość gość
Tak to jest jak prawo głosu dostają ledwo żywi ludzie, ułomni, głupi i bezrobotni (statystycznie jest ich więcej wiec i decyzja mnie nie dziwi).

Gość gość
od zawsze bylam zdania, i juz je wyrazalam na forum, ze brytyjczycy sa DOKLADNIE tacy sami jak polacy! za wyjsciem byli starzy ludzie, ktorzy pamietali WB ktora po wojnie stawala na nogi jedynie z kolonistami z Indii, i tepaki bez szkoly na zasilkach, ktorzy i tak nie pojda pracowac za najnizsza krajowa! poszli jak idioci na sznurku za haslem: imigranci kradna wasza prace! serio??? serio???? nie wierze, ze jakiemukolwiek brytyjczykowi odmowiono stanowsika na magazynie, w knajpie, na stacji benzynowej, w sprzataniu itp. i na jego miejsce przyjeli obcokrajowca! skonczeni idioci bez szkoly, ktorzy dostaja zasilek bo praca na magazynie wydaje im sie uwlaczajaca i ponad ich sily, ale wyksztalcenia na stanowiska wyzsze nie maja, chyba serio wierza w to, ze jesli UK wywali miliony osob z UE to oni, po ichniej podstawowce dostana zaraz posade programisty w City albo beda kierownikami w najwiekszych zakladach pracy :D a wszystko mozna zaobserwowac na przykladzie Walii, bo tam zyje niemal sama patologia brytyjska, tepaki bez szkol, ciagneli najwieksza kase z UE a najwiecej ich bylo za wyjsciem :D ale, ale jak nie biali imigranci to zawsze zostaja uchodzcy z bliskiego wschodu :) niech im na ich benefity teraz beda robic, w Calais dosc ich czeka na wejscie do uk :D

Gość gość
Ci ktorzy juz sa na Wyspach i maja legalna prace, ubezpieczenie, itd - NIC sie dla nich nie zmieni. Prawa nabyte sa swiete. Co innego nowi. Na razie, tj. po jednym dniu nic sie nie dzieje, jesli chcesz jechac jutro albo za tydzien to mozesz. Nie wiadomo ile potrwa proces wychodzenia, ale juz wczoraj najwazniejszy czlowiek od tych spraw w calej Unii, powiedzial, ze "powinno sie to odbyc jak najszybciej ". Dzis rezygnacje zlozyl brytyjski komisarz, to znaczy ze Wyspiarze JUZ stracili najwazniejszego czlowieka w Unii. Zatem wyglada na to , ze Do dwoch lat proces wychodzenia bedzie zakonczony. A moze nawet szybciej. Anglicy musza zabrac swoich urzednikow, swoje skladki, itd. Od soboty STRACLI 350 miliardow euro, tyle ile mielby skladki do buzdzetu przez 15 lat.

Gość gość
nie wiem czy chce zyc w kraju, ktory ma problem z reszta :O to, ze moge jechac bez problemu bez zalatwiania czegokolwiek do francji, hiszpanii czy polski jest fajne, nie chce tygodniowego wyjazdu czy weekendowego nawet do pobliskiego kraju zalatwiac miesiacami (spr. czy mam wazny paszport, zalatwic ubezpieczenie zdrowotne, itp itd) bezsensu. jezeli juz ma tak byc, to rozwazam na powaznie przeprowadzke do Kanady ;) pryznjamniej jezyk zostaje ten sam, bo gdybym byla gotowa i miala checi na nauke innego to zdecydowanie rozwazalabym jakies panstwa skandynawskie, albo chociaz holandie czy niemcy :)

Gość gość
Tez mi się chce śmiać z tych debili którzy uwierzyli że NHS dostanie te 300 milionów tygodniowo i emigracja się ograniczy :D 2 godz po głosowaniu Farage im ładnie powiedział ze nic takiego nie obiecywał haha. Muszą czuć się jeszcze większymi debilami niż naprawdę są :D cyrk! Wszystko podrozeje, funt spadnie, emigranci zostaną a NHS jeszcze bardziej upadnie ahahaha

Gość gość
to, ze moge jechac bez problemu bez zalatwiania czegokolwiek do francji, hiszpanii czy polski jest fajne, nie chce tygodniowego wyjazdu czy weekendowego nawet do pobliskiego kraju zalatwiac miesiacami (spr. czy mam wazny paszport, zalatwic ubezpieczenie zdrowotne, itp itd) ----dobra. zapomnialam, ze przeciez mam jeszcze wciaz paszport Europejski! :D jako obywatel Polski moge sobie jezdzic jak i gdzie chce :P gadalam wlasnie z sasiadka i juz jej obiecalam, ze bede jej zakupy robic we Francji, jesli tam bede :P :D to w zasadzie tylko brytyjczycy i oczywiscie ci ogarnieci, ktorzy w ogole wyjezdzaja z tego grajdolka, beda miec utrudnienie :O ale czego sie spodziewac po ludziach, ktorzy glosowali za wyjscie, bo: nie wierzyli, ze ich glos bedzie liczony' :O i nie zdajecie sobie sprawy z tego ile ludzi glosujacych za wyjsciem, zal;uje tej decyzji, bo 'nie zdawali sobie sprawy z konsekwencji' i 'chcieliby glosowac jeszcze raz' jest w uk :O

Gość gość
Od jakiegoś czasu siedzę za granicą i trochę brakuje mi polskiej literatury. Znacie jakieś księgarnie, które są godne polecenia? Słyszałam o http://www.rewolucja.co.uk/ - mają naprawdę spory wybór lektur. Może ktoś z Was już o nich słyszał? Proszę o rady :)

Gość gość
Ja zawsze jak lecialam do UK ogarnialam sobie przed wylotem paszport i dowod angielski z fastidcard com tak zeby czuc sie pewniej i bezpieczniej na miejscu :D <3