Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

potrzebuje rady

Polecane posty

Gość gość
Hej Moim zdaniem nic się nie stało. Jeżeli nie masz plamień ani silnego bólu brzucha jest ok. Ja mam ciąże za sobą i wiem jak można się martwić pierdołami:) odpoczywaj, nie przemęczaj się i myśl pozytywnie:) jeżeli masz wątpliwości to zadzwoń do lekarza prowadzącego

Gość gość
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz :)Martwie sie wszystkim, na dodatek te papierosy, probowalam rzucic z dnia na dzien, skutki byly fatalne, jadlam jak opetana, pocilam sie i mialam zawroty glowy. To picie na poczatku gdy nie wiedzialam, Boze.. ja do 9 miesiaca chyba z nerwow nie dozyje. A powiedzialabys mi jak te badania preantalne ? Czy moglabym wyblagac lekarzazeby dal mi skierowanie ? Czy naprawde musza by ku temu przeslanki powazne ?

Gość gość
Pewnie to nic takiego bo jak by coś nie tak to byś miała ciągły ból i pewnie plamienia a nawet krwawienie .

Gość gość
rzuć palenie bo to szkodliwe jest !!! nie stresuj się bo to zle wpływa na dziecko. Wiadomo jak Ci zależy to będziesz się przejmować ale chyba nie chce wyladowac w wariatkowie?

Gość gość
Pamietaj uwazac na krwawienie i nawet jeśli nie chcą do Ciebie wyslac karetki(dla niektórych lekarzy ciaza do ktoregos tyg. to nie ciaza) to jedz jak najszybciej do szpitala. Dbaj o siebie i o Maluszka : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))) (ile masz lat?)

Gość gość
ja czułam na początku takie delikatne skurcze i takie "przelewanie" się w dole brzucha. Może w jelitach Ci się gazy tworza, teraz będziesz musiala mniej a częściej jesc lekkostrawne rzeczy. NIE PIJ JUZ ANI NIE PAL BO TO JAK KOMORA GAZOWA DLA TEGO NIEWINNEGO CUDU W TWOIM BRZUSZKU. ja miałam zabieg na twarz u kosmetyczki kwasem salicylowym 20% a dowiedziałam się o ciąży w 4 tyg . na tym etapie lekarz powiedział ze nic nie szkodzi dziecku, gdby to był 2-3 miesiąc to już tak było by kiepsko wiec, uważaj na siebie, dbaj o maluszka i szczęśliwego rozwiązania Ci zycze :)

Gość gość
Nie pije alkoholu, na ogolnym juz pisalam ze gdy nie wiedzialam o ciazy to na urodzinach wzielam troche amfetaminy ale ilosci ZNIKOME .. sladowe doslownie. zadne kreski nic, czekalam na okres myslalam ze nadejdzie.. nie jestem patologia, tylko powazna osoba, i pilam normalnie jak kazdy na jakichs wypadach. Gdy sie dowiedzialam zrezygnowalam ze wszystkiego poza fajkami, ale ograniczylam je z paczki do mniej niz pol. probuje ale to bardzo ciezkie. Mam 24 lata.

Gość gość
Nie chce sie usprawiedliwiac, ale tez wydaje mi sie ze dziecko przez te pierwsze tygodnie jest chronione w jakis sposob, przeciez gdyby cos bylo z plodem to natura sama by go wyeliminowala poprzez poronienie w tak wczesnym stadium, skoro dzieciaczek jest ze mna juz 9 tygodni to powinno byc wszystko dobrze, prawda? nie mam zadnej rodziny zeby sie poradzic i z kims porozmawiac..tak po ludzku ...

Gość gość
Na dodatek u mnie i narzeczonego w rodzinie nie ma tez zadnych obciazen genetycznych, tak bym chciala zeby ktos mi napsal ze bedzie ok i ze moje wybryki nie beda mialy skutkow jesli to bylo tak wczesne stadium .. :(

Gość gość
Kochana postaraj się rzucić palenie koniecznie!!! Co do badań prenatalnych to lekarz bada standardowo tzw przezierność karkową i obecność kości nosowej u płodu w celu wykluczenia zespołu Downa. Co do innych badań to musisz mieć skierowanie. Nie wiem ile masz lat ale po 40 roku życia takie badania to standard. Chodzi mi o test PAPPA z krwi albo amniopunkcję. Oczywiście możesz je zrobić nawet jak jesteś młodsza, ale ryzyko wad genetycznych płodu i tak jest wtedy mniejsze więc czasem nie ma powodu wydawać kasy. Zresztą te badania i tak w 100% nie potwierdzają ani nie wykluczają danej wady tylko szacują prawdopodobieństwo jej wystąpienia u dziecka. Bardziej skupiłabym się na paleniu, bo to stwarza realne zagrożenie dla płodu.

Gość gość
Dodam też jeszcze, że mimo wczesnej ciąży nie istnieje coś takiego jak ochrona przed szkodliwymi substancjami. Pamiętaj że do drugiego trymetru kształtują się wszystkie najważniejsze części ciała, zwłaszcza mózg. Jeżeli teraz palisz papierosy to zagrożenie jest ogromne!!!

Gość gość
a to badanie kosci nosowej bede miala u ginekologa tak czy siak ?? czy musze o nie prosic ??? Chodze do ginekologa prywatnie , b nigdzie nie chcieli na nfz..niby brak terminow. teraz ide drugi raz dopiero wiec bedzie usg . Ja wiem ze palenie szkodzi ale lekarz mi mowil zebym od atu nie rzucala bo to czasem gorsze w skutkach niz samo palenie, bo organizm cierpi, narazie przerzucilam sie na jak najslabsze cienkie i naprawde coraz mniej , musze rzucic w koncu .. powoli coraz mniej . Bardziej bola mnie te wybryki na poczatku ciazy, amfa picie, ale naprawde nie wiedzialam to bylo w czasie mojego okresu planowanego ... naprawde nie jestem cpunem i od ratu wszystko odstawilam, no mote wypilam troche karmi na grillu ale to niedawno i ono ma 0,5% ..

Gość gość
To że piłaś alkohol albo brałaś amfetaminę w małej ilości może (ale nie musi) mieć wpływ na rozwój dziecka, ale to że palisz ma już wpływ stuprocentowy

Gość gość
Badanie przezierności karkowej lekarz robi standardowo do chyba 13 tygodnia ciąży( nie pamiętam już dokładnie:)) Możesz o nie zapytać, bo lekarze, zwłaszcza Ci badający prywatnie robią je w ramach wizyty- ja tak miałam i wszystkie moje koleżanki też:)

Gość gość
Boze nie straszcie mnie tak bardzo :( Wlasnie gdzies czytalam, zedziecko zywi sie tylko zoltym cialkiem..nie no ja umre.. cale zycie pod gore. mam al ze nic nie wiedzialam o ciazy ale przeciez to byl moj czas okresu.. zawsze sie psoznial z kazdym miesiacem kilka dni.. co za gowniane zycie...

Gość gość
A na biologie sie chodzilo? Przeciez wiadome jest, ze kazdy niezabezpieczony stosunek moze skonczyc sie ciaza wiec smieszy mnie stwierdzenie, ze ktos nie wiedzial, ze moze byc w ciazy. Uprawialas seks bez zabezpieczenia = mozesz byc w ciazy. Kto ci powiedzial, ze rzucenie palenia jest szkodliwe? Przeczytalas w internecie? Nie, nie jest szkodliwe. Szkodzi palenie w ciazy. I nie, zarodek nie jest chroniony, to jest bzdura wymyslona przez te co chca swoja glupote usprawiedliwiac. I wybacz ale dorosla kobieta bioraca amfetamine podpada pod patologie. Niewazne ile czy tylko sprobowala.

Gość gość
Przede wszystkim się uspokój. Będziesz chodzić regularnie do lekarza, to pytaj go jak masz jakieś wątpliwości. Będzie Ci zlecał co chwila badania krwi, moczu, itp. więc będziesz widziała jakby coś się działo nie tak. Rzuć palenie i staraj się dużo ruszać i zdrowo odżywiać. Tak to już jest, że jak się jest w ciąży to bierzesz odpowiedzialność za drugą, bezbronną istotę.

Gość gość
Dziekuje na wszelki wypadek przypomne lekarzowi . Naprawde nie jestem cpunem zadnym , sprobowalam , to bylo wielkosci yiarnka grochu . i wiecej nie. Ja zeswiruje wmawiam sobie coraz gorsze scenariusze. a czy na usg widac czy z dzieckiem ok ??wykryloby ew. wady?? ludzie zejde.. Brzuch mnie nie boli, czasem zakluje alb jakby sie przelewalo, ale plamien nie ma, mysle, mam nadzieje ze jest ok .

Gość gość
Każdy się boi. Przed Tobą jeszcze wiele miesięcy ciąży i strachu niestety. Zobaczysz jak się urodzi dziecko będziesz się bać już do końca życia o nie:) taki już nasz los:)

Gość gość
14 : 07 - nie wymadrzaj sie, przeciez wiadomo, ze nikt po kazdym stosunku nie chodzi z mysla ze jest w ciazy, skad poza tym pomysl ZE JA SIE NIE ZABEZPIECZALAM ??????? Ja nie bioore amfetaminy nalogowo, sprobowalam raz, kazdy czegos probouje nikt nie jest swiety, i to byla glupota z mojej strony.. Skoro przy zabezpieczaniu sie przez dwa lata w ciaze nie zaszlam to skad mialam wiedziec ze akurat teraz mi sie to przytrafi ??????Zejdz na ziemie, przeciez nikt zdrowych zmyslach nie dmucha i nie chucha na siebie czekajac na okres.

Gość gość
do 14:29 racja:)

Gość gość
14 14 , 14 24 - dziekuje za odpowiedzi . Powiedzcie bo nie wiem takich rzeczy jeszcze ...czy na takich pdst badaniach cos wyjdzie jakies nieprawidlowosci?

Gość gość
Zdrowie matki rzutuje na zdrowie płodu, więc wyniki Twoich badań muszą być monitorowane. Zresztą oprócz podstawowej morfologii i moczu będziesz miała robione testy na HIV/HBS/toksoplazmozę/GBS, test obciążenia glukozą itp. Sporo tego będzie.

Gość gość
Nie no HIVa raczej nie mam :D Ale rozumiem, ze sa one obowiazkowe. Dziekuje za odpowiedzi jak i rady.Pozdrawiam .

Gość gość
Nie rzucaj palenia od razu bo skutki sa gorsze niz palenie w ciazy