Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiemcorobic91

dermatolog Kraków, proszę o polecenie

Polecane posty

Gość niewiemcorobic91

Dzień dobry, czy poleciacie jakiegos dermatologa na terenie Krakowa? Lub dobrego ginekologa, ktory zleci badania hormonalne... wydaje mi sie , ze mam problem ze skora, przez hormony. A ginekolodzy przepisuja ciagle to tylko inne tabletki anty... chcialabym rzucic ten syf... moja skora w 2 mc postarzala sie o jakies 15 lat, juz nie wie co robic...

Gość gość
podpinam sie

Gość gość
ble ble nie da sie w 2msc postarzec o 15lat :D xx obstawiam: niedobor estrogenow/progesteronu, ew. problemy z tarczyca, niedobór wit. A, E, D3, ew. do spr. DHAE i Q10. kupa kasy :classic_cool:

Gość niewiemcorobic91
zrobilam tarczyce i morfologie/ mocz i wszystko ok , co powinnam jeszcze zrobic? chodzi o to ze skora z dnia na dzien stala sie bardzo luzna, byla taka piekna, napieta, z blaskiem , teraz wygladam jak paszczur, i martwie sie ze to cos ze zdrowiem. Podobno zdrowie jest wypisane na twarzy

Gość niewiemcorobic91
jak sprawdzic DHAE i q10, co to jest to pierwsze? nie znajduje na necie, pozdarwiam i spokojnego dnia

Gość gość
na pocieszenie, ja tez majac 25 zauwazylam zmiane skory, to chyba jest taki wiek przejsciowy. moze brak ci odp. nawilzenia. moze masz za duzo kortyzolu czy insuliny (polecam krzywa insulinowo-cukrowa) - one tez maja niekorzystny wplyw na urode. no i ferrytyna - niedobor to za sucha skora. i nawadnianie od srodka

Gość gość
jest DHEA i DHEA-S, juz nie wiem jaka roznica ale to zloty standard badan zalecanych przez gin. jest to nadnerczowy hormon, mowia ze im wyzszy tym lepiej - oznaka mlodosci. Q10 na pewno robia w diagnostyce, ok. 180 zł. tamte chyba 50-60 zl.

Gość niewiemcorobic91
Hej, czyli powinnam zrobic badania krwi jakies drogie? juz tyle kasy wydalam na kosmetyczke, ginekologow badania... ale bardzo chce wrocic, te zmiany maja doslownie 2 , 3 mc, w kwietniu moja skora jeszcze byla piekna, ale mialam przejscia hormonalne, powrot do tabletek... moja skora tez przestala sie tluscic z dnia na dzien, nie wydziela sebum w ogole, a przez 25 lat byla bardzo tlusta i przez to chyba taka promienna.. zawsze mi to przeszkadzalo a teraz bardzo bym do tego wrocila. Zastanawialam sie juz nad medycyna estetyczna, ale ludzie, ja mam 25 lat ...

Gość niewiemcorobic91
dzięki, zrobie te badania po wypłacie

Gość niewiemcorobic91
a jesli te DHEA wyjda zle, to gdzie mam sie zglosic?

Gość gość
endokrynolog ew. gin-endokryn. gdybys miala jakies niedobory estrogenow. czesto kobiety maja niedobor progesteronu w fazie lutealnej, to tez jest wazne pod wzgledem urodowym, nie kazdy gin chce to leczyc jesli nie planujesz dzieci przez najblizsze kilka lat. chodzi o rownowage estrogenowo-progesteronowa. zrob jeszcze wit. A+E, najtaniej w krk chyba w ALAB robia

Gość niewiemcorobic91
bylam u jednego .gin endo w krakowie, zaplacilam200 zl, powiedzial ze sama wybralam antykoncepcje hormonalna i musze sie liczyc ze skutkami ubocznymi. Moja inna ginekolog powiedziala, ze sie starzeje bo mam 25 lat, jestem ignorowana a staram sie sobie pomoc. Znam swoja skore, wiem ze poluzowala sie o jakies 20 %. Moze to absurdalne ale doprowadzilam sie do tego ze do 10-tego zostalo mi na koncie 40 zł. Bardzo zle sie ze soba czuje i chcialabym kogos poleconego.. zeby nie wydawac juz pieniedzy w bloto...

Gość gość
no zalezy jeszcze czy opalasz sie duzo, solaria, papierosy, alko, cukrowa dieta- to wszystko przyspiesza starzeine. odzywianie najwazniejsze, duzo antyoksydantow, zdrowych tluszczy i bialek - zeby byly budulce na kolagen. nie wiem czy sa jakies badania na kolagen. jakie kosmetyki stosujesz i czy dobrze skore pielegnujesz. skora przesuszona szybciej sie starzeje. wiec moze potrzeba ci zabiegow dobrze zluszczajacych i pobudzajacych do regeneracji nowych komorek. zarowno gin. jak i endo. maja tendencje do bagatelizowania samopoczucia, a co dopiero jesli idzie o wyglad. baba moze zazdrosna i ci pojechala. moze faktycznie dermatolog ci pomoze predzej. aha, tsh max 2,00 zebys miala,

Gość niewiemcorobic91
w morfologii wyszlo ze mam nadmiar neutrofili i niedobor eozynofili, ale bardzo minimalny i lekarka ogolna powiedziala ze nie ma sie czym przejmowac, jesli chodzi o tarczyce to robilam dwa razy w kwietniu i czerwcu, w kwietniu ok to w czerwcu wyszlo mi ze jestem u progu granicy TSH czyli 4,200, a reszta hormonow tarczyc ok

Gość niewiemcorobic91
Bardzo zdrowo sie odzywiam, nie pale, biegam, pije duzo wody, gotuje, lubie o siebie dbac, stosuje kremy jak zaczelam miec problemy to chodzilam do kosmetyczki na jakies maski rz bylam na mezoterapii beziglowej. Mam tsh 4,200 własnie, to źle? co powinnamzrobic? I skad masz taka wiedze, jestes lekarzem?

Gość niewiemcorobic91
bardzo dziekuje za kazdy komentarz, bo jeszcze mam jakis cien nadzieji, ze bedzie moze dobrze. Prosze, nie bierzcie mnie za osobe prozna, wyglad jest dla mnie wazny, poprawia mi samopoczucie, buzia to moja wizytowka z racji tez ze zawodu jestem makijazystka... poza tym wlosy skora i zeby to wizytowka kazdej kobiety. Nie czuje , ze te zmiany sa dostosowane do mojego wieku.

Gość gość
no mam wiedze, bo sie tym interesuje. nie, mlode kobiety tsh maz 2,0. ale dla lekarzy oczywiscie jest cudownie ze masz w widelkach wyniki i standard- jesli pani nie planuje ciazy to mozemy zostac przy takim wyniku. a jak powiesz, ze planujesz dziecko to beda ci szybko zbijac tsh. ale ono i tak nie jest najwazniejsze. jesli masz taki graniczny wynik to powtorz za jakis czas i zrob do tego ft3, ft4 i przeciwciala anty-tpo i anty-tg. za skore, wlosy, samopoczucie i 200innych spraw odp. ft3, duzo tarczycowcow ma go niskie pomimo brania lekow i to jest gehenna. aha, urodowe sprawy to tez selen, cynk, miedz, kw. foliwoy, b12, biotyna

Gość gość
ale ogolnie to nie poradze ci w kwestii tego ze bralas tabl. antykoncepcyjne. w sumie jesli je zazywasz to nie powinnas miec chyba za niskiego poziomu estrogenow. gorzej moze byc z hustawka po odstawieniu. dobrze wiedziec tez jak sie twoja mam starzała i kiedy przypadla jej menopauza, bo jak np. na 42lata to w zasadzie majac jej geny kolo 30stki wejdziesz w ten 10letni okres premenopauzalny, zatem stopniowy spadek estrogenow i innych hormonow. dla ladnej skory rowniez wazny jest poziom testosteronu u kobiety. ale juz samo tsh 4,200 moze namieszac, czesto twarz i powieki robią sie wtedy nalane - obrzek sluzowaty przy niedoczynnosci

Gość niewiemcorobic91
z poczatku czerwca: FT3 mam 3,02 (2.04-4,40 N ) a FT4 mam 1,05 (0.93-1,7 N ) Czy polecasz jakis suplement diety ktory dobrze sie wchlania?Bardzo dziekuje za kazda Twoja opdowiedz. Studiujesz cos, chemie, biologie?

Gość gość
odstawilam tabletki w grydniu, marcu zaczely sie problemy nabralam wody, pryszcze wszedzie, nadmiar sebum, i lekarka mi przepisala yasmin, zaczely mi po nim wychodzic zyly i pajaczki wiec zmienila mi na novynette, moze moj organizm sie reguluje, az za bardzo? moze rozchwialam sobie hospodarke hormonalna? Tylko jak to naprawic...

Gość niewiemcorobic91
znalazlam dobrego endokrynologa na necie, pisza ze nie ignoruje jesli jest norma wysoka ale w widelkach, wybiore sie moze najpierw do niego. Pytanie, bo moge dopiero po 10.07 isc do lekarza i dzialac.. czy polecacie mi jakies masaze/ krem na ujedrnienie twarzy? cokolwiek?

Gość gość
aha, przypomnialo mi sie, czesto w upaly zdarza sie puchniecie, ale i niedobór potasu teraz czesto ludziom wychodzi przy poceniu sie - takze potas zbadaj i od gina skierowanie na krzywa insulnowo-cukrowa,bo przy nadmiernych wyrzutach insuliny tez buzka puchnie. tsh przysadkowy hormon czesto ulega wahaniom, kol. co tydzień miala inny i to róznice o 1,00 - raz 2,00, za tydzień 3,05 takze to róznie bywa. ft3 dorob. ft4 pokazuje na jakim poziomie twoja tarczyca produkuje podstawowy budulec dla niej, a ft 3 - ile koncowo zostaje przekonwertowanego tamtego budulca (ft4) - końcowo to ft3 dziala na ok. 300 procesów w naszym organizmie (podobna ilosc procesow kontroluje magnez i wit. d3!!!). ja przy tsh 4/5 mialam juz twarz nalana jak nie swoja, podobnie przy niskim sodzie i niezdrowym jedzeniu. mocz, mocznik, kreatynina, sód- tez dobrze zrobic przy puchnieciu. co mozesz to zrob na wlasna reke, np. te tarczycowe rzeczy, kotyzol (jego nadmiar powoduje tez opuchlizne gornej czesci ciala) i z tym do lek. spokojnie po 10.07, bo poki dobrze sie czujesz to tylko przebolejesz problemy z puchnieciem. balabym sie takiego zonglowania tabl. antykoncep. nie bralam zadnych suplementow, lykam poki co osobno wszelkie wit. i mineraly na uzupelnienie braków, ale mysle ze to moze byc ciekawa oferta http://oleofarm24.pl/product-pol-270-Skrzypolen-z-kwasem-hialuronowym-48-kapsulek.html xx interesuje sie ta tematyka

Gość gość
z kremami to bardziej mam do czynienia na mega nawilzanie twarzy (maslo shea 25proc. pewnej firmy jest git) . moze powinnas jakies serum pod krem ladowac. ja stosuje serum paese z kw. hialuronowym - co 2 noc pod krem. mialam probke ost. https://www.douglas.pl/douglas/Piel%25C4%2599gnacja-Twarz-Serum-Yoskine-Maryoku-Excellence-Wyg%C5%82adzaj%C4%85ce-z-jedwabiem_productbrand_3000076018.html , nawet niezle pod krem ale sklad ma fatalny. lepiej postawic na kremy naturalne, wybierz sie do Mydl. sw Franciszka, maja ciekawe rzeczy i maski kolagenowo-nawilzajace po ok 25zl. kosmetyki z kw. hialuronowym, aloesem i naturalnym czynnikiem nawilżającym. unikac kosmety. z alkoholem na gorze listy INCI. masaze masz na yt, jakies azjatyckie masaze. wlasnie, mozesz zainteresowac sie sposobami dbania o skore azjatek, tam jest to caly rytuał, 6-8 kosmetyków przed spaniem na twarz to ponoc standard. mysle ze i kupno szczotki sonicznej do twarzy tez moze byc dobra sprawa - porzadnie oczysci i ulatwi wchloniecie kosmetykow. no i co jakis czas zabieg nawadniajacy u kosmetyczki /poprawiajacy owal twarzy. ajajaj to wszystko jest kupa kasy niestety.

Gość gość
aha, no i kolo 25 mozna juz pomyslec o delikatnych przeciwzmarszczkowych kremach. duzo dziewczyn poleca kosmetyki marki Origins, zwł. maske nawilzajaca Origins - Drink Up Intensive Overnight Mask to Quench Skin's Thirst

Gość niewiemcorobic91
cos tam sprobuje podzialac, jestes super, wzielabym Cię na obiad ale nie mam kasy (ha ha ) mieszkasz w Krk? Moze kiedys jakas kawa? bardzo dziekuje za pomoc, wszyscy mi mowia dookola ze wydziwiam i ze to juz czas zeby sie starzec, ale ja mowie stanowczo nie. Szczegolnie ze nie pale, nie pije, nie jem duzo slodyczy dbam o diete bede sie sprzeciwiala

Gość niewiemcorobic91
Czyli ta moja nowa , pierwsza bruzda nosowo wargowa (ktora bardziej wyglada jak wgniecenie po prostu niz cos stalego zmarszczkowego z nadmiaru skory) moze kiedys zniknac? Póki wygladam jak CHOMIK będę ją mieć. Ale juz powoli się z nia zaczynalam godzic, a nie bede czarowac ze wygladam z nia starzej

Gość gość
bruzdy nosowo-wargowe daja bardziej efekt marionetki i one sa mimiczne, wiec mozesz miec zywa mimike twarzy. lepiej miec duza podściółkę tłuszczową na twarz, bo własnie wtedy nie robia ci sie szybko zmarszczki. gorzej jak sie schudnie z twarzy mocno to i moga ci policzki obwisnac. dla porównania, moja ciotka cale zycie była dosc tega i teraz w wieku 69 lat nie ma w zasadzie zadnej zmarszczki na twarzy!!!, a my z mama znów szczuplejsze z twarzy, dostałysmy zmarszczek w podobnym wieku. w wieku ok 26 pojawila mi sie lwia zmarszczka i delikatne bruzdy czolowe, wiec tak to jakos postepuje. nie ma co wydaje mi sie tez tak przezywac, warto dbac o siebie ale nie popadac w rozpacz. aha, wiem ze sport duzo daje dla cery, odkad zostalam "kanapowym kotem" cera mi sie duzo pogorszyła :classic_cool:. jestem z okolic Krk, zawsze chetna na kawe jakby coś :P

Gość niewiemcorobic91
masz moze maila? jesli nie chcesz podawac prywatnego o jutro zaloze jakis przypadkowy i sie skontaktujemy, duzo mi pomoglas dobranoc

Gość gość
Niestety ale niektórzy dermatolodzy bagatelizują kwestię badań. W ogóle ich nie robią tylko od razu przepisują czy to tabletki czy inne leki co w ogóle nie powinno mieć miejsca. Ja od siebie polecam doktor Podolec w Centrum Medycznym Unicardia i Unimedica www.unicardia.pl która do takich spraw podchodzi bardzo rzetelnie i jest równą babką. Po każdej wizycie wiem że zostałam potraktowana tak jak należy.

Polecam doktora Alexandra Witkowskiego, przyjmuje on w klinice Dr legrand i jest wspaniałym profesjonalistom.