Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko chce zrezygnowac ze szkoly muzycznej

Polecane posty

Gość gość

Co zrobic, jesli nastolatka chce zrezygnowac z nauki w szkole muzycznej? Córka ma prawie 16 lat, skończyła 6 letnią Szkołę muzyczną pierwszego stopnia i trzy lata szkoły muzycznej drugiego stopnia (jest to cykl szkolenia 6 plus 6 lat). Pozostały jej tylko trzy lata, szkoda by było je zaprzepaścić, w końcu "zaliczyła" już 9 lat nauki muzyki. Poszło by więc to niejako na marne. Jak ją przekonać, czy może odpuścić, tylko szkoda tych 9 lat.

Gość gość
Może jej ta szkoła o profilu muzycznym nie odpowiada ? z muzyki to się teraz nie wyżyję niestety.miałam kiedyś taką koleżankę któreą mama zmuszała do gry na skrzypcach była bardzo nieszczęsliwa.

Gość gość
A po co jej pełny kurs muzyczny jeśli nie będzie z tego pożytku? Lepiej wcześniej darować sobie te 3 lata i mieć zbędne 9 lat niż zbędne 12.

Gość gość
widocznie widzi ze nic jej to nie da, kariery muzycznej nie zrobi i w sumie tylko marnuje czas na coś co ewentualnie może ja trochę hobbystycznie zajmować Rodzice często nie rozumieją, ze dziecko może mieć jakis tam słuch, czy talent, ale zeby zaistnieć muzycznie musi być wybitna- jedna z setek. Jak nie ma tego daru to może ćwiczyć a g...z tego będzie. Nawet na etat w najgorszej filharmonii za pare złotych to może liczyć jeden absolwent studiów muzycznych na kilkuset. Więc może nich sie nei męczy tylko ma normalną młodość

Gość gość
Z tego co ja wiem to nie jest klasa o profilu muzycznym a dodatkowa wieczorowa szkola... Moja kolezanka skakala z radosci jak to konczyla - i bynajmniej nie z powodu zdobytych kwalifikacji a konca meki. I innego pozytku procz zajecia czasu dziecku nie bylo.

Gość gość
aprzynajmniej bedzie miala wiecej czasu zeby sie do matury przygotowac

Gość gość
Tak czy siak musisz się zgodzić na jej rezygnację, bo z przymusu nic nie będzie, chociaż oczywiście możecie jeszcze pogadać, bo może ona jednak lubi tę muzykę. Widzę po znajomych, którzy odbębnili te szkoły muzyczne, że to ich nie uszczęśliwiało, więc to zależy czy to czyjś własny wybór czy nie. Jeśli zrezygnuje, to może zaproponuj jakieś inne zajęcia (sztuki walki, języki obce, zagraniczny wyjazd itp.)? Nie obrażaj się na nią w stylu :Nie chciałaś szkoły muzycznej, to nie dostaniesz nic!

Gość gość
Po tylu latach wysilku wlozonego podejrzewam ze chce na razie spokoju, odpoczynku. lezenia do gory brzuchem przez weekend,pojscie do kina, wyjscia na rower czy co tam SAMA lubi. Wiec nie ma co dodatkowych zajec znowu upychac. 16lat to juz na tyle duza dziewczyna ze chyba potrafi sama soba sie zajac,co? Bez usilnego zajmowania jej czasu.

Gość gość
ma prawo zrezygnowac nie zmuszaj bo tylko ją unieszczesliwisz ja mialam znajomych którzy na 5 roku studia rzucali bo twierdzili ze jednak to nie to i szli na kolejne-po latach jendi załuja inni nie-bywa roznie na pewno twoja córka doceni to ze jąwspierasz i dasz jej wybór nie kaz jej konczyc tej szkoly jezeli tego nie chce-to najgorszy scenariusz