Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Interpretacja Wladcy Pierscieni i Hobbita

Polecane posty

Gość gość

Czy ktos ma jakis pomysl jak interpretowac to dzielo?

Gość gość
Musi Tolkien grzybki lubił. Z naciskiem na psylocybinowe :classic_cool:

Gość gość
owszem

Gość gość
Ja tak tak interpretuje Tolkiena: Krasnoludy to Zydzi- sa narodem wybranym ( znalezli kamien gory). Hobbici to Polacy. Po przesladowaniach Zydow w Europie znalezli schronienie w Rzeczypospolitej, Polin po hebrajsku znaczy tu odpocznij- patrz Krasnoludy sa prowadzone do domu Bilbo Bagginsa....przez Gandalfa- - Archaniol Michal?? Polacy pomogli Zydom przetrwac - dali im goscine, a pozniej w odzyskaniu panstwa Izraela( gora Erebor)....jednak Zydzi nie chca sie dzielic bogactwem....w ostatecznosci zrozumieja ten blad i przylacza sie do reszty w walce z silami zla...po drodze jednak zostana wybici przez Orkow na Gorze Erebor...."smocza choroba" - milosc do pieniedzy jest ich przeklenstwem. A wiec Hobbici bo sa prosci i dobrzy....Jezus powiedzil: badzcie jak dzieci bo do nich nalezy Krolestwo Niebieskie

Gość gość
każda interpretacja skazana jest na analogie z jakąś wizja świata każdy szuka podobieństw wyciąga z nich wnioski jeden widzi to drugi widzi tamto trzeci widzi to czego nie widział nawet tolkien a wszystko po to zeby oszukac ludzi. bo po to sie pisze ksiązki przynajmniej te które wydaja a póxniej ekranizują. tolkien to był profesor na elitarnym brytyjskim uniwerku a tam sie kształci snobów i pomagierów elit jak równiez same elity, które sa elitami nie dlatego, że sie lubią dzielic z ludzmi wiedzą tylko dlatego, że tego nie lubią jak coś wyszło spod pióra kolesia z cambride czy oksfordu to trzeba założyć, że z pewnością nie po to żeby oświecić światowy plebs alegoriami wyjaśniającymi historie swiata

Gość gość
jak ktoś troche mysli to może wpaść w te pułapke że sie czegoś domyśli. nasi włądcy od dawna są zabezpieczeni na taka okolicznośc i kontrolują ten proces dochodzenia do "samodzzielnych wniosków" wiedzą, że trzeba troche zagmatwać, skomplikowac, dodać wury tajemnicy a być moze nawet zasugerować, że ktoś nie mógł pisać o czymś wprost czego implikacją jest założenie, że ktoś chciał ukryć to o czym ten pisał alegorycznie. osobiście uważam, ze można to wszystko spokojnie rozbić o kant dooopy i konsumować na zasadzie analizowania w jakie pułapki chciano aby czytelnik wpadł lub nie wpadł.

Gość gość
ciekawą sprawą jest również dopatrywanie sie współczesnych trendów typu ekologia w takich dziełach a nuż sie okaże, że stamtąd sie wywodzą. o czary mary sie nie wypowiem o innych oczywistych symbolach też nie. ogólnie piertole tolkiena i innych pedałów i nienawidze ich za to, że mnie oszukali chociaz swego czasu ich uwielbiałem ma szczęście że już nie zyje bo bym go skoorfiela ukatrupił

Gość gość
ostatnio oglądałem jakąs luźna adaptacje moby dicka i od samego początku wiedziałem, że powstał on na zlecenie potenatatów naftowych albo przyszłych potentatów naftowych i był częścia przekształćnia zbiorowej świadomości w celu uczynienia z ludzkości konsumenta przemysłu naftowego oni tak to właśnie robią. niedorzecznościa jest myśleć, że jakiekolwiek "dzieło" powstao i zostało wypromowane bez ich udziału chociażby. ciesze sie że nie marnowałem czasu w szkole na te jepane wypociny i że jej nie skończyłem bo tera musiałbym piertolic jakie sa cudowne.

Gość gość
alegorie mają to do siebie, że są jak puzzle. jak zaczniesz je dopasowywać to zgodnie z jakimś schematem lub wzorcem. to nie jest najrozsądniejszy sposób na spędznie wolnego czasu bo ktoś może ci azimplementować własna wizje świata i historii. koniec końców trzeba wyjśc z ponurego założenia, że jak cokolwiek ujrzało światło dzienne w jakikolwiek sposób to tylko po to żeby nas wprowadzić w błąd. samo to założenie, które staje sie koniecznościa po uswiadomieniu sobie co sie dzieje na świecie działa na korzyść oszustów bo powoduje u potencjalnych opozycjonistów brak zaufania do kogokolwiek, a to z kolei uniemożiwia zorganizowane akcje na większa skale najchętniej wziąłbym tych wszystkich tolkienów i innych shtynów za kłaki i ich wpiertolił kopem tam skąd ich wysrali. ale pewnie to niewykonalne.

Gość gość
A pierscien symbolizuje grzech.