Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to chora tarczyca?

Polecane posty

Gość gość

Mam 22 lata. Od kilku tygodni jestem strasznie senna i zmęczona. W moim trybie życia nie zmieniło się nic. Byłam bardzo aktywna - rower, rolki i biegi, (zawsze ponad 20 km) zumba i ćwiczenia na siłowni. Od dwoch tygodni nie mogę się zmusić nawet wyjść na spacer, nie mówiąc o jakiejś większej aktywności. Stan moich włosów pozostawia wiele do rzeczenia - wypadają wręcz garściami, są suche i łamliwe. Sucha i szorstka skóra na całym ciele - nie raz aż się ze mnie sypie. To samo jeśli chodzi o paznokcie. Łykałam witaminy ale nic nie pomogło. Popadam w jakieś dziwne stany depresyjne. Nie mam na nic ochoty. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale raz moja waga idzie bardzo w górę a raz czuje, że chudnę - moja dieta wygląda tak samo. Problemy ginekologiczne też mam - torbiele. Z powodu bardzo bolesnych miesiączek muszę przyjmować tabletki antykoncepcyjne. Chodzę regularnie do ginekologa a on jeszcze nigdy nie zlecił mi badań hormonów tarczycy. Czy mogę sama zrobić sobie to badanie, czy potrzebuję skierowania? I czy wyżej wypisane objawy świadczą o chorobie tarczycy? Dziękuję za pomoc.

Gość gość
Ginekolog nie zlecił badań hormonów tarczycy mimo że masz torbiele?! PCOS często współistnieje z niedoczynnością tarczycy. Poproś o badanie TSH, T3, T4 i aTPO. Możesz też sama, bez skierowania. Ale to już będzie płatne. Na szczęście nie są to jakieś zawrotne kwoty.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Też mi było dziwnie. Dostałam od niego tylko skierowanie na próby wątrobowe z powodu długiego leczenia tabletkami - ponad dwa lata.

Gość gość
Zbadaj tsh to na bank tarczyca

Gość gość
na bazie samym objawów NIE DA SIE zdiagnozowac niedoczynnosci tarczycy.... potrzebne są wyniki krwi twoje objawy równie dobrze mogą byc skutkiem niewłasciwiej diety, stresu, samej depresji itp moja kol z pracy miała podobnie z tym ze z wyników krwi wyszło ze nie maproblemów z starczyca-narzekała ze nie moze schudnac -jak spytałam ją o diete i cwiczenia to miałam odpowiedź odzywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, na nasza kondycje,otyłosc-na wszystko zrób autorko wyniki krwi i zadbaj o diete i jedno ci sie przyda i drugie (wyniki krwi takie jak ktos pisał w komentarzach)

Gość gość
To nie musi być niedoczynność. To może być nadczynność. I tak morfologia plus hormony to podstawa. Zresztą raz na rok profilaktycznie powinno się je robić

Gość gość
dziewczyny nawet lekarz po 6 letnich studiach lekarskich + rezydenturze +doswiadczeniu zawodowym nie diagnozuje na podstawie samych objawów niedoczynnosci/nadczynnosci wiec bez jaj:) nie wmawiajcie sobie chorób na podstawie objawów wyczytanych z google.... wyniki krwi+konsultacja lekarska

Gość gość
Zrób badania z krwi. Ja też miałam totalne objawy niedocZynności A okazało się ze to nie to. Niestety do dZiś nie wiem co się dzieje z moim organizmem.

Gość gość
bardzo dziękuję wam za porady. w poniedziałek zrobię badanie - tak dla swojego spokoju chociaż. Dziękuję :)

Gość gość
Może anemia????

Gość gość
Najpierw zrób na spokojnie wszystkie badania, a jak się potwierdzi, że to problemy z tarczycą to warto zacząć pić wodę alkalizowaną. Nie trzeb od razu kupować wielkiego jonizatora, ale mozesz zaopatrzeć sie w http://sklep.osmoza.pl/ w dzbanek alkalizujący wodę na przykład i go wypróbować.

Gość gość
No tak woda dobra na wszystko.... jak sie zle czujesz to napij się wody :P ale tez o tym słyszałam , że pomaga. Ja jak mi cos doega odrazu idę do lekarza a jak mi niechce dać skierowania na te badani aco chce to idę prywatnie do http://www.apc-analizy.pl/

Jak tarczyca nie ma wystarczającej ilości jodu to nie będzie miała z czego tworzyć hormony :/ "Zgodnie z statystykami WHO ponad 3 miliardy ludzi na świecie żyje w krajach z niedoborem jodu, a wiadomo że niedobory selenu, witaminy A i żelaza mogą nasilać skutki niedoboru jodu. W analizie „National Health and Nutrition Examination Surveys” dane od umiarkowanego do ciężkiego niedoboru jodu są obecne u znacznej części amerykańskiej populacji, z wyraźną tendencją wzrostową w ciągu ostatnich 20 lat, spowodowane zmniejszonym zużyciem jodowanej soli kuchennej. Wraz z magnezem i selenem, jod jest najbardziej niedoborowym minerałem w naszych ciałach. Jod jest niezbędny do syntezy hormonu tarczycy, ale seleno zależne enzymy (iodothyronine deiodinases) są także wymagane do konwersji tyroksyny (T4) do biologicznie aktywnego hormonu tarczycy trójjodotyroniny (T3). Selen jest głównym minerałem odpowiedzialnym odpowiedzialnym za konwersje w wątrobie T4 do T3(hormony tarczycy). (Selen jest absolutnie niezbędny w dobie toksyczności rtęci, jest dla nas idealnym antidotum na rtęć. Rtęć jest prawie jak deszcz na całym świecie, a szczególnie na półkuli północnej. Przede wszystkim przez dentystów zatruwających świat pacjentów, dentystycznymi amalgatami rtęciowymi oraz doktorami używającymi szczepionek z ładunkiem rtęci. Selen jest ważniejszy niż większość z nas może sobie to wyobrazić. Trzeba pamiętać, że rtęć obdziera organizm z selenu, zmagazynowany selen zużywa się szybko, ze względu na duże powinowactwo do rtęci)" https://bladymamut.wordpress.com/2012/12/08/jod-przywrocic-uniwersalny-skladnik-odzywczy-medycynie/ "Uznany w późniejszym czasie badacz Emmanual Cheraskin i jego wspólnicy przeprowadzili badanie na wszystkich zgłaszanych objawach klinicznych (wg Cornell Medical Index Health Questionnaire) i skorelowali wyniki ze średnim spożyciem jodu. Przyjmowanie około 1000 mcg na dzień koreluje się z najniższą liczbą zgłaszanych objawów, czyli, najlepszym zdrowiem." http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/19/wielka-debata-o-jodzie-tarczyca-plyn-lugola/