Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wikija

kontakty z dzieckiem

Polecane posty

Witam was, byłam w związku nieformalnym i po rozstaniu sąd przyznał alimenty,których ojciec dziecka i tak nie płaci, ale na tym poprzestałam. Teraz mam dylemat co zrobić. nie zabraniam byłemu kontaktu z dzieckiem ale irytuje mnie jak spotkania ustalane są telefonicznie przez tzw.'byłą teściową' a sam ojciec nie kontaktuje się ze mną i nie rozmawia ani nie uczestniczy w ważnych sprawach dziecka np przedszkole, zdrowie itp. raz na jakiś czas przyjeżdża po syna ale nie mówi na jak długo i dokąd go zabiera więc sama narzucam mu powrót co nie zawsze z jego strony jest słowne. gdy dochodzi jednak do wymiany zdań unosi się dumą i mówi żebym nie zapominała że on ma takie same prawa jak ja. owszem zgodzę się z tym ale to dlaczego nie ingeruje w sprawy dziecka i odwiedza go jak ma czas...czyli 2 razy w miesiącu, natomiast ja osobiście "byłej teściowej daje synka raz w tygodniu" pod nieobecność ojca bo go nie ma akurat.ale dziadkowie to inna sprawa. nie wiem czy warto kierować sprawę do sądu. chociaż chciała bym uregulować to ze względu na przyszłość synka i swoją prywatność, choć i tak wiem że mało co były będzie stosować się do wizyt. synek mieszka ze mną od urodzenia, czy wystarczy wniosek o kontakty ? czy trzeba też wnieść o pobyt dziecka mimo że mieszkamy w tym samym mieście.? Chciała bym to jakoś zabezpieczyć na przyszłość , chciała bym uniknąć konfliktów kiedyś ale obawiam się że mogę pogorszyć sytuację ... słusznie????

Gość gość
pachnie mi to wszechobecną władzą twojej 'byłej tesciowej', a z tego co piszesz i ty się podporządkowałaś, potem podporządkuje ci dziecko, przemyśl to sobie

Gość gość
bezczelny. dziecko to nie tylko zabawa, zabieranie do kina czy na wyjazdy. to przede wszystkim opieka, żywienie, dbanie o zdrowie, o rozwój, a to wszystko przecież kosztuje. ja bym nie odpuszczala tych alimentów. jak zacznie placic regularnie to mozna przejsc do ustalania terminów kontaktów z dzieckiem