Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bliźniaki po antykoncrpcji

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy któraś z obecnych tu mam lub przyszłych mam zaszła w ciążę blizniacza po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej? Pytanie kieruje do mam które nie miały żadnych bliźniaków wcześniej w rodzinie więc genetyka nie mogła w żaden sposób na to wpłynąć.

Gość gość
Znam 2 pary bliźniąt - po in vitro.

Gość gość
W pytaniu chodzi o bliźniaki poczęte naturalnie bez wcześniejszego leczenia niepłodności i bez obciążeń genetycznych w rodzinie. Rzekomo tabletki anty zwiększają szansę na ich poczęcie czy to prawda

Gość gość
Nie słyszałam o tym że tabsy zwiększają szanse na poczęcie bliźniąt. Masz może jakiś artykuł o tym?

Gość gość
pewnie chodzi o zwiększenie szans na podwójną owulację -bliźnięta dwujajowe. "Jednym z nich jest wiek kobiet. Obecnie kobiety coraz później decydują się na dziecko. Jeśli robią to po 35. roku życia, to zwiększa się prawdopodobieństwo tego, że będzie to ciąża mnoga. Również długotrwałe stosowanie hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych może przyczynić się do powstania dwóch lub większej liczby zarodków. „Odstawienie środków hormonalnych po dłuższym czasie ich zażywania może skutkować właśnie ciążą bliźniaczą. Niewykorzystany dotychczas potencjał jajników zostaje uwolniony, czego efektem jest powstawanie komórek jajowych w obfitości” – mówi dr n. med. Rafał Kocyłowski, lekarz ginekolog, konsultant naukowy Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare w Med Polonii."

Gość gość
Ciekawe o ile zwiększa się prawdopodobieństwo ciaży mnogiej.