Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy może być jego ojcem ?

Polecane posty

Gość gość

Mój chłopak ma brązowe oczy, jego rodzice oboje niebieskie i jak się im przyjrzałam to zaczęłam się zastanawiać nad tym i myślę, że to trochę nietypowe. Moja nauczycielka od biologii mówiła kiedyś na lekcji o genetyce, że kiedy oboje rodzice mają jasne oczy to dzieci nie mogą mieć ciemnych. Słyszeliście kiedyś o tym, prawda to, czy nie? Bo jeżeli to prawda wychodziłoby, że tata mojego chłopaka wychowywał nie swoje dziecko. Dodam jeszcze, że ma młodszego brata i on ma niebieskie oczy jak reszta rodziny. Chłopakowi nic nie mówiłam, bo mi głupio, on też tematu nie poruszał jak do tej pory. Co sądzicie?

Gość gość
Hahahaha no właśnie nie może mieć innego koloru jak niebieski ale beka :D a może go adoptowali ? Najlepiej niech on sam pogada z rodzicami a ty powinnaś poruszyć temat bo później trafi do szpitala i mogą wyjść niezłe jaja.

Gość gość
No właśnie na pewno nie jest adoptowany, bo bardzo wdał się w mamę i dziwne ale do ojca też jest trochę podobny tylko te oczy... Poruszyłabym z nim ten temat, ale kurde to nie jest takie proste, co mam powiedzieć, że jego stary to nie jest jego stary?

Gość gość
Najlepiej zrobić to tak żeby nie uradzić ani jego ani rodziny. Możesz zapytać np czy interesuje się trochę genetyką i powiedz mu że zauważyłaś że jego rodzice mają oczy niebieskie a on brązowe i czy to dla niego nie jest dziwne że niemożliwe jest aby on miał brązowe itd.

Gość gość
I wiecie co sobie jeszcze pomyslałam? że może jego ojciec nosi soczewki kontaktowe takie co zmieniają kolor oczu i nawet zapytałam chłopaka czy jego ojciec takie nosi, ale się tylko bardzo zdziwił, że pytam i powiedział, że nie

Gość gość
12.16 mogłabym tak zrobić, ale z drugiej strony może się okazać, ze otworzę puszke pandory jak to się mówi, rodzina się rozleci i będzie na mnie.. wolałabym dac mu to do zrozumienia jakoś bardziej dyskretnie, tak żeby to wyglądało, że nie wyszło ode mnie

Gość gość
Miałem dylemat czy po ostatnim rozstaniu(zdrada z jej strony) dać sobie szansę i szukać szczęścia czy żyć w samotności i pomogłaś mi dokonać wyboru :D dziękuję :D ale czy to twoja wina że jego mama zaszła w ciąże z kimś innym? Nie wiedziała jakie będę konsekwencje gdy wskoczy komuś do łóżka? Lepiej pomyśl jakie mogą być konsekwencje na przyszłość, teoretycznie nic nie wiesz o jego ojcu, nie masz pojęcia na co chorował, na co chorowali dziadkowie itd. Np wasze dziecko zachoruje na jakąś rzadką chorobę i lekarz w wywiadzie się od was nie dowie czy ktoś z rodziny przechodził przez to samo. Nie ma żartów z genetyką.

Gość gość
oj w ciąże to ja na razie zachodzić nie planuję a nasz związek trwa dopiero 3 miesiące, krótko się w sumie znamy, nie chcę na wstępie robić gownoburzy, może gdyby ten związek trwał długo odwazyłabym sie zapytać wprost, a na tym etapie mam trochę wrażenie, że wchodziłabym w jakieś tabu, w które nie mam prawa ingerować, nie wiem czy się jasno wyrażam, ale takie mam odczucia

Gość gość
Słoniki znają się na oczogenetyce. Kup słonika. :)

Gość babyachtebaby
Moim zdaniem może mieć taki kolor po dziadku dajmy na to ja jestem brunet i matką mojego dziecka też a syn urodził się z bląd włosami ale mu ciemnieja i teraz ma 8 lat i jest ciemnym szatynen tak samo jak mój najmłodszy brat też był bladynem do 5 roku teraz ma 25 i taki kolor jak mój syn a rodzice moi i matki syna też mój dziadek z babka od strony ojca mieli jasne włosy dziadek był z bliźniaków i ja jestem więc najprawdopodobniej dzieci mojego syna bądź syna mojego brata bliźniaka też będą niektóre geny ujawniają się co x pokolenie więc daj sobie spokój bo zrobisz z siebie idiotke

Gość gość
Może mieć ciemne oczy, czasem dziedziczy się po dziadkach bardziej niż po rodzicach. Robisz aferę z niczego.

Gość gość
Twoja pani od biologii nie zna podstaw genetyki klasycznej :D

Gość gość
Jest genetycznie możliwe ze niebieskoocy rodzice mają brazowookie dziecko choć to rzadko się dzieje Trzeba było słuchać lepiej na tej genetyce...

Gość gość
pani od biologii chyba powinna zmienić zawód bo najwyraźniej nie ma pojęcia o przedmiocie, którego uczy :o pomyśleć, że takie tumany uczą dzieci...

Gość gość
A mnie uczyli, że są dwa geny odpowiedzialne za kolor oczu, gen dominujący - oczy ciemne i recesywny - oczy jasne. Aby mieć oczy jasne trzeba mieć dwa geny recesywne, jeśli jeden gen w parze jest dominujący, to oczy będą ciemne. Jeżeli ojciec miał dwa recesywne geny i matka dwa recesywne geny to dziecko nie ma po kim dziedziczyć genu dominującego, wniosek będzie mieć oczy jasne jak rodzice. Amen

Gość gość
A mój ojciec ma jedno oko niebieskie a drugie brązowe.

Gość gość
moze miec brazowe oczy po dziadkach.

Gość gość
Jeszcze za licealnych czasów kiedy uszyłam się o genetyce zastanawiało mnie dla czego synek sąsiadów, obojga niebieskookich jest brunetem z ciemnymi oczami, aż zapoznałam siostrę ojca, która w porównaniu z bratem wyglądała jak Cyganka. Widocznie mieli w rodzinie na to geny które dominowały u poniektórych członków rodziny.

Gość gość
kolor oczu nie jest zapisywany tylko jednym genem, więc prawa Mendla nie do końca to opisują, choć nawet one mogą ten fakt wytłumaczyć.

Gość gość
Bzdury piszesz autorko. Mój kolega ma brązowe oczy, a jego oboje rodzice mają niebieskie. I jego ojciec na milion procent jest jego ojcem. Da się? da! P.S. kolega długo i ciężko chorował, robiło się setki badań, brało mnóstwo próbek od jego taty, które były potrzebne do badań i leczenia i jak byk było, że to jego ojciec. Byłam wtedy z tym wszystkim na bieżąco, bo to bliski kumpel. Nie ma mowy o oszustwie. Widocznie tak u twojego chłopaka jest i już.

Gość gość
To nie jest wkrętka, wyjaśnijcie mi kolory oczów mojego ojca.

Gość gość
Kto mówi prawdę? Kogo mam zapytac, gdzies to można sprawdzić, że taka kombinacja jest możliwa? jakieś źródła fachowe znacie

Gość gość
Prościej po grupach krwii, ale to tylko czasem może wykluczyć nigdy zapewnić. Pewność dają tylko badania genetyczne.

Gość babyachtebaby
Moim zdaniem może mieć taki kolor po dziadku dajmy na to ja jestem brunet i matką mojego dziecka też a syn urodził się z bląd włosami ale mu ciemnieja i teraz ma 8 lat i jest ciemnym szatynen tak samo jak mój najmłodszy brat też był bladynem do 5 roku teraz ma 25 i taki kolor jak mój syn a rodzice moi i matki syna też mój dziadek z babka od strony ojca mieli jasne włosy dziadek był z bliźniaków i ja jestem więc najprawdopodobniej dzieci mojego syna bądź syna mojego brata bliźniaka też będą niektóre geny ujawniają się co x pokolenie więc daj sobie spokój bo zrobisz z siebie idiotke

Gość gość
oczy muszą być po rodzicach ? przecież może być że jakiś rodzic nosi gen innego wyglądu niz sam ma Był przypadek gdzie małżeństwo rasa biała i kobieta urodziła dziecko mulata tzn widać że ma częsciowo cechy murzynka no i oczywiście podejrzewana zdrada i badania genetyczne i okazało się szok, że ten biały ojciec jest ojcem tego dziecka a ona matką i że 4 pokolenia do tyłu kobieta miała dziadka murzyna i ten gen sie przeniósł .Tamten człowiek nie żyje ale żyje jego gen w następnych pokoleniach.

Gość gość
ale co Cie to obchodzi? moze jego rodzice poznali sie jak Ona byla w ciazy? moze byla zdrada? czemu chcesz drazyc temat? co Ci to da? satysfakcje?

Gość gość
ale co Cie to obchodzi? moze jego rodzice poznali sie jak Ona byla w ciazy? moze byla zdrada? czemu chcesz drazyc temat? co Ci to da? satysfakcje? To mój chłopak, więc chyba nic dziwnego, ze mnie to obchodzi!

Gość gość
Bo kolor oczu o niczym nie świadczy. Poczytaj jeszcze raz posty w twoim temacie.

Gość gość
Tak jak do grupy krwi tak i do koloru oczu są specjalne kalkulatory i nie trzeba być fachowcem, żeby wiedzieć, że jeżeli rodzice mają niebieskie oczy, to dziecko nie może mieć innego tylko niebieski. Wpiszcie w wyszukiwarkę "kalkulator koloru oczu" i zobaczycie.

Gość gość
Kolor oczu Analogicznie jest z kolorem włosów. Za ich ciemną barwę odpowiada gen dominujący. Podobnie jak w przypadku koloru włosów rodzice mogą mieć brązowe oczy, ale istnieje 25% szans, że ich potomek będzie miał oczy błękitne. Wynika to z tego, że każde z rodziców mając niebieskookich przodków może mieć recesywny gen odpowiedzialny za jasną tęczówkę oka. Gdy połączą się te dwa geny dziecko będzie miało niebieskie oczy. Jednakże jeśli jedno z rodziców ma dwa geny dominujące odpowiedzialne za ciemne oczy jego potomek nigdy nie będzie miał jasnych oczu. Chcąc dowiedzieć się, po kim dziecko odziedziczy koloru oczu, skorzystaj z naszego kalkulatora koloru oczu. dziedziczenie-kolor-oczu-600 Jeśli zarówno mama jak i tata mają jasne oczy nie ma możliwości, aby urodziło im się brązowookie dziecko. Czytaj wiecej: Tajemnica dziedziczenia - Dzidziusiowo.pl