Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy nalezy mi sie urlop macierzynski?

Polecane posty

Gość gość

Czesc:-) Jestem w 36 tc pracuje na umowe zlecenia ale teraz jestem na zwilnieniu. Umowe mam podpisana do 2018 roku. Na poczatku placil mi zaklad teraz juz zus. NIe wiem jak to bedzie wygladalo jak urodze. Co mi sie nalezy? Czy bede miala urlop macierzynski?

Gość gość
Na glupie tematy to sa odp a jak czlowiek potrzbuje rady to nie ma kto odp

Gość gość
Ten temat też jest głupi tak samo jak Ty autorko. Nie z umowy zlecenie nie ma macierzyńskiego i każdy o tym wie. I na jakim Ty niby jesteś zwolnieniu na śmieciówce? Temat prowokacja :)

Gość gość
Należy ci sie 1000 kosiniakowego

Gość gość
Autorko nie sluchaj takich głupich odpowiedzi . Nie wazne jaką masz umowe nalerzy ci się macierzyński take są zasady nowe od tego roku . Ważne zebys miała ważną umowe w trakcie porodu i masz 2 tyg po urodzeniu na złożenie wszystkich dokumentów do ZUS-u

Gość gość
16:20 Co Ty bredisz kobieto? Macierzyński przysługuje kobietom pracującym na umowę o pracę. Autorka to dostanie 1000 zl kosiniakowego jak już ktoś napisał, ale to nie jest macierzyński. Temat to sciema bo żaden pracodawca zatrudniający na umowę zlecenie nie płaci za L4 a już ZUS na pewno nie płaci.

Gość gość
No nie za umowe zlecenie tez sie zgodze ze L4 nie płaci ZUS i to dla mnie tez dziwne jest ale nie wypowiadałam sie na ten temat bo to nie jest główny watek . A co do tego ze dostanie pieniądze od ZUS to prawda bo sama się dowiadywałam w ZUS-ie w swojej sprawie

Gość gość
jezeli ktos oplaca sobie dodatkowe skladki (przez co najmniej 3 miesiące) to jak najbardziej moze isc na platne zwolnienie lekarskie. Takie niby to mądre i pouczają, a nie znają podstawowych zasad :/

Gość gość
No i już autorko otrzymałaś odpowiedź od głupich peezd - g****o wiedzą a kłapią dziobem. Jezeli w dniu porodu będziesz objęta doborowlnym ubezpieczeniem chorobowym to tak należy ci się macierzyński. TAk samo jak zwolnienie dla informacji kłapiącej wyzej, na umowach cywilnoprawnych również można mieć płatne zwolnienie pod waruniem opłacania dobrowolnej składki.

Gość gość
Ale autorka gdyby oplacala sobie dobrowolne składki chorobowe w celu otrzymania macierzyńskiego to chyba nie pytała by na forum czy należy jej się macierzyński tylko by wiedziała, ze tak. Nigdzie nie napisała z resztą, ze opłaca. Pyta czy na umowie zlecenie jej przysługuje odpowiedź jest bardzo prosta i krótka - NIE Zastanów się na przyszłość zanim kogoś wyzwiesz od pi/zd wulgarna babo :o a potem pocwicz naukę czytania ze zrozumieniem oraz logiczne myślenie.

Gość gość
Gdyby nie oplacala to i zwilnienia by platnego nie miala cipciu.

Gość gość
Czyli jest aż tak tepa, ze opłaca dobrowolną składkę chorobowa i nie wie, ze macierzyński będzie miała? Haha dobre :D autorka wala pocisla i się zmyla nawet nie odpisuje.

Gość gość
Tepa to jestes ty skpro wchodzisz tu i nadajesz nir majac zielonego pojecia o temacie.

Gość gość
W większości przypadków przy umowie zlecenia są opłacane OBOWIĄZKOWE składki na ubezpieczenie społeczne( emerytalne, rentowe, wypadkowe) i zdrowotne. Jeśli dodatkowo opłacana jest dobrowolna składka na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 90 dni, to należy się płatne l4 oraz zasiłek (zasiłek, nie urlop) macierzyński przyznawany na takich samych zasadach jak urlop macierzyński tj. 80% przez rok. A chorobowe od 1 dnia l4 wypłacane jest przez zus a nie przez zleceniodawcę. Jak ktoś ma wątpliwości to niech wejdzie na stronę www zus. To chyba nie boli.

Gość gość
No właśnie a autorka twierdzi, ze pracodawca wyplacal jej L4 na smieciowce. W życiu w to nie uwierzę :) gdyby faktycznie oplacala sobie dobrowolna składkę wiedzialaby, ze macierzyński dostanie.

Gość gość
Moze nie pamietac ze s

Gość gość
17.02 nie zesraj sie z wrazenia hehe

Gość gość
Moze nie pamietac ze oplaca to ubezpieczenie, bo sama fizycznoe tego nie robi tylko pracodawca tego dokonuje. Moze nie wiedziec ze takie ubezpieczenie wystarczy do macierzynskoego.

Gość gość
Co w tym dziwnego ze na zleceniu babka jest na l4? Ja tez na zleceniu oplacam chorobowe.