Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy iść do technikum to wstyd?

Polecane posty

Gość gość

U mnie w rodzinie wszyscy kończyli liceum. Mój brat chce iść do technikum. Mama jest załamana. Porównuje technikum do zawodówki. Czy faktycznie technikum to taka lepsza zawodówka z maturą?

Gość gość
Nie. Wstyd to iść do liceum jak nie ma się ochoty na studia. Po technikum przynajmniej jest zawód. Moda na licea jest bez sensu.

Gość gość
Wstyd, lepiej przecież skończyć liceum potem byle jakie studia a na koniec nie mieć pracy. :O W obecnych czasach ukończenie liceum nie jest żadną nobilitacją. Ba nawet wiele kierunków studiów nie jest.

Gość gość
Wstyd to krasc. Twoja matka jest bezmyslna snobka.

Gość gość
Mój syn w tej chwili jest w gimnazjum, ale tez widziałabym go w technikach. Niektóre technika mają wyższy poziom niz licea. Też dają maturę a przy okazji zawód.

Gość gość
Mój siostrzeniec poszedł do technikum. Klasa wojskowa, dostaje w kość :-)

Gość gość
Moim skromnym zdaniem do technikum chodzą ludzie którzy są bardziej zdolni dlatego, że w technikum jest więcej przedmiotów ( zawodowe) :) + matura. Głupota jest mówić , że to jak zawodowa tylko, że z matura. Twoja mama jest głupia. Pewnie jest po liceum bez matury. I jest kura domowa. Każdy ma prawo do swojego zdania i do swoich wyborów. Nikt za nikogo życia nie przeżyje. Chłopak niech podejmie własną decyzję a mama niech się nie wtrąca. Pozdrawiam.

Gość gość
Do technikum iść to wstyd ? Twoja matka to chyba na głowę upadła.W technikum jest więcej nauki ale po nim jest też więcej możliwości.

Gość gość
Sory ale twoja mama ma jakieś zacofane myślenie. technikum to liceum i zawodówka w jednym. Do tego trwa 4 a nie 3 lata, na koniec jest i matura i egzamin zawodowy. Kałmuki sobie w technikum nie poradzą. Wybierając technikum trzeba wiedzieć co się chce w życiu robić, a do liceum idą tacy, którzy nie przywiązują wagi do tego, jakie potem wybiorą studia i zazwyczaj te studia, które wybiorą to jakaś porażka.

Gość gość
nauka to wstyd ooooooooo :-o

Gość gość
Jaki wstyd? twoja mama jest dziwna. Technikum jest trudniejsze od liceum, bo prócz podstawowych przedmiotow dochodzi jeszcze kilka zawodowych i to wcale nie mało, jest więcej nauki na pewno niż w liceum. Po technikum masz już zawod, a po liceum nie, musisz isc na studia, po których czesto nie znajdujesz pracy bo wszyscy wymagają doświadczenia, albo sa takie lenie które do byle jakiej pracy nie pojda i wola zyc na garnuszku rodziców.

Gość gość
Zależy jakie technikum. Ale jakiś mechanik, elektryk, coś co daje faktyczny fach w ręku - super sprawa. Liceum + studia ma sens tylko w przypadku osób, które faktycznie czują daną dziedzinę, mają siłę przebicia, są pasjonatami, albo wybierają pewny zawód - lekarz, stomatolog, weterynarz, farmaceuta, prawnik itd. Jak ktoś idzie do liceum z myślą, a jakoś to będzie, a potem na takiej samej zasadzie wybiera studia to mija się z celem.

Gość gość
Ja poszłam do zwykłego liceum i skończyłam dzienne studia 5 letnie. I powiem ci Szczerze, że gdybym miała jeszcze raz wybierać to poszlabym do technikum, wyuczyla się zawodu, po technikum zaczęła pracę i studiowała zaocznie. Tak miałabym i doświadczenie i studia. A teraz oprócz paru staży ciężko znaleźć jakąś porządną pracę, rzadko kto teraz patrzy na studia, liczy się doswiadczenie.

Gość gość
twoja mama to chyba lubi się przed ludźmi pokazać.. jaki wstyd? moim zdaniem lepsza jeszcze byłaby zawodówka naprawdę dobrze można zarobić dużo lepsze to niż liceum i studia bez perspektyw np. facet po socjologii masakra