Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego pary trzymają się za ręce?

Polecane posty

Gość gość

Skąd wzięła się taka forma okazania bliskości? To przyjemny i miły gest, przynajmniej dla mnie. A dlaczego pary tak właśnie robią? Myślę, że chodzi tutaj o pragnienie bycia blisko tej drugiej osoby, czucia ciepła jej dłoni, delikatnego i troskliwego dotyku. Może też, poniekąd, pochwalenia się światu, że "ona/on jest moja/mój". A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Gość gość
Bo dotyk ukochanej osoby jest bardzo przyjemny, więc dlaczego sobie odmawiać?

Gość gość
Albo trzymanie pod ramię, daje poczucie bliskości i bezpieczenstwa.

Gość gość
Wymienione przez Ciebie powody. Może trochę o takie ciepłe "pilnowanie" siebie nawzajem. I o to, że nie każde idzie sobie tylko oboje czują, że idą razem ;)

Gość gość
Trzymanie za ręce, gładzenie ich – no cóż dowód miłości, pragnienia okazania czułości, pragnienie, aby ta osoba czuła się bezpiecznie.

Gość gość
Trzymanie za rękę i ogólnie dotyk osoby do której się coś czuje i której się ufa, daje poczucie bezpieczeństwa i uspokaja. Gdy się kogoś kocha to podświadomie dąży się do dotyku.

Gość gość
23:32 "nasza", czyli moja, jego, jej, OGÓŁU :P przez trzymanie kogoś za rękę nie otrzymuje się żadnej gwarancji, że ktoś jest twój, sieroto. poza tym trzymanie się za ręce i chodzenie w parach było dobre w przedszkolu, a ty i reszta dawno z tego wieku wyrośliście. nikogo "nie ma się na własność", co pokazuje ta kafeteria chociażby, i pisane w niej żałosnych tekstów opuszczonych ,odrzuconych kobiet, chociaż im też zdawało się, że"był jej". bliskość pokazuje się zainteresowanej osobie w swoim domu. publiczne manifestacje są dla prostaków i prostaczek.

Gość gość
a ja moglbym wykrzyczec celemu świtu ze ja kocham

Gość gość
ale jej tego chyba nigdy nie powiem;(

Gość Taki_jeden_964
Największą manifestacją "miłości" jest ślub i wesele, to jest dopiero udawanie... :D

Gość gość
Bo to jest miłe

Gość gość
ale po weselu jest impreza rodzinna i to scala rodzine

Gość gość
nawet pogrzeby sa O.k. po potem jej stopa

Gość gość
niektórzy robią to mechanicznie. obserwowałam ostatnio parę dresiarzy, która jechała ze mną tramwajem. koleś zdawał się być sfochowany, ale jak wysiedli, podał dziewczynie rękę, ale tak automatycznie, bez patrzenia na nią. pewnie po prostu się juz przyzwyczaił, że niunia lubi chodzić za rękę i robi to dla świętego spokoju. w przeciwnym razie wieczorem nie będzie loda.

Gość gość
wole pogrzeby xx a znalam faceta, ktory widzac trzymajace sie pary za rece zawsze mowil: "trzymaj ja trzymaj, zeby ci nie uciekla cielęcinka he he". byl to mega prostak

Gość gość
Chciałbym ość z pewną dziewczyną sa rękę.

Gość gość
niektórzy robią to mechanicznie. obserwowałam ostatnio parę dresiarzy, która jechała ze mną tramwajem. koleś zdawał się być sfochowany, ale jak wysiedli, podał dziewczynie rękę, ale tak automatycznie, bez patrzenia na nią. pewnie po prostu się juz przyzwyczaił, że niunia lubi chodzić za rękę i robi to dla świętego spokoju. w przeciwnym razie wieczorem nie będzie loda. xxxxxx Już tak nie zazdrość :D

Gość gość
przeważnie chodzi sie tak za łapsko przez pierwsze lata zwiazku. ja przestalam po chyba 2-3 roku, bez sensu

Gość gość
A my chodzimy tak już prawie 30 lat :P

Gość gość
wg mnie to przystoi tylko nastolatkom i potem dziadkom - bo sa juz doslownie oparciem dla siebie na spacerze. ale w przedziale 22-65 to jest smieszny widok

Gość gość
gość dziś Jest demokracja i wolno ci mieć własne zdanie :D

Gość gość
do kibla też chodzisz z nim autorko za rękę? :P

Gość gość
Trzymanie się za rękę jest poniekąd okazywaniem uczuć i bliskości z drugą osobą. Para która długo jest razem i trzyma się za łapcie jest super. Oznacza to że rutyna i nuda w ich związku nie zagościła pomimo upływu czasu :)

Gość gość
a ja moglbym wykrzyczec celemu świtu ze ja kocham x wykrzycz najpierw ze jestes debilem kretnie

Gość gość
Ja bym sie wstydził tak robic na ulicy bo zaraz ludzie sie gapią i sobie myslą o nas rozne rzeczy:( trzymanie za reke ta ale w domu , takl samo z pocałunkami mnie to krepuje na ulicy, a poza tym inni nie musza wiedziec o naszym zwiazku...

Gość gość
trzymaja sie za rece i pokazuje ze sa razem

Gość gość
a znalam faceta, ktory widzac trzymajace sie pary za rece zawsze mowil: "trzymaj ja trzymaj, zeby ci nie uciekla cielęcinka he he". byl to mega prostak x Dobrze gadał, ulica to nie miejsce na okazywanie uczuc, od tego jest dom.

Gość gość
bo sie kochaja

Gość gość
bo sa debilami