Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do jakiego wieku jest się młodzieżą?

Polecane posty

Gość gość

Hmmm?

Gość gość
w wieku 18 lat przestajesz być młodzieżą wg polskiego prawa

Gość lauraa273232
To zalezy. Dla jednych np. nastolatków młodziez będzied do 18 lat, dla takich 30 latków to ludzie do 25 lat, a z kolei 40-kilkulatkowe powiedza ze 30 latek to tez mlodziez.. zalezy od punktu widzenia, ale wg mnie to ok 24, 25 lat

Gość gość
Młodzież jest od 18 do 30 r.ż.

Gość lauraa273232
Młodociany – pojęcie o dwojakim znaczeniu: w prawie karnym jest to osoba, która w chwili popełnienia czynu zabronionego nie osiągnęła 21. roku życia i w chwili orzekania przed sądem pierwszej instancji nie osiągnęła 24. roku życia (art. 115 § 10 Kodeksu karnego). w prawie pracy jest to osoba, która ukończyła 16, a nie ukończyła 18 lat (art. 190–206 Kodeksu pracy). Z powodu niepełnego jeszcze ukształtowania psychiki młodocianych sprawców przestępstw oraz dużej podatności na wpływy otoczenia przepis art. 54 §1 Kodeksu karnego wprowadza dyrektywę ogólną, że wymierzając karę młodocianemu, sąd kieruje się przede wszystkim tym, aby sprawcę wychować. Z tych samych powodów, jeżeli przemawiają za tym względy wychowawcze, sąd może zastosować w stosunku do młodocianego nadzwyczajne złagodzenie kary (art. 60 §1 KK). Powyższe względy stoją również u podstaw szerszego stosowania wobec młodocianych środków probacyjnych, poprzez ustalenie dłuższego okresu próby przy warunkowym zawieszeniu wykonania kary pozbawienia wolności na okres nie krótszy niż 3 lata (wobec pozostałych sprawców – nie krótszy niż 2 lata, w obu przypadkach maksymalny okres to 5 lat – art. 70 KK). Ponadto w przypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności wobec młodocianego sprawcy przestępstwa umyślnego obowiązkowy jest dozór kuratora (art. 73 §2 KK).

Gość gość
Do kiedy ma się "naście" :) Czyli 19 lat

Gość gośćwww
Działałam w różnych stowarzyszeniach i tam młodzieżą byli ludzie do ukończenia 30 lat.

Gość gość
Zgodnie z polskim prawem (tak jest taka definicja w polskim prawie wynika to z szeregu ulg) jest to 35 rok życia.Według mnie w dzisiejszych czasach spokojnie można granice przesunąć do 40 bo styl życia współczesnego 39 latka nieraz nie różni się od stylu życia 25 latka.

Gość gość
mylicie pojęcia mlodziez, mlodociani i nastolatkowie

Gość gość
do gość z 18:11 może faktycznie 35 a nie 30.

Gość lauraa273232
Może jest ta definicja w jakiś ustawach, ale ja uważam za śmieszne ( z całym szacunkiem do osob w tym wieku) dla osob po 30-stce... To może jeszcze młodzi ludzie, ale młodzież mnie przynajmniej zawsze kojarzyła się ze starszymi nastolatkami ( takimi w wieku licealnym) albo ewentualnie studentami...

Gość lauraa273232
Natomiast osoba po tym 26 roku zycia to raczej młody dorosły, a nie młodzież... Ale to tylko moje zdanie, tak jak mówię, nastolatek będzie uważał osobę 3o letnią za taka w średnim wieku, a 50 latek już inaczej na to patrzy, wiec to jest subiektywne

Gość gość
no jak dla mnie to po skończeniu liceum, bo nas tak nauczyciele nazywali - młodzież. potem młodzi dorośli

Gość gość
"Mając powyższe na uwadze, Unia Europejska dokłada wszelkich starań, aby tę sytuację zmienić. Zaczynając od samej definicji młodzieży, według Unii Europejskiej jest to grupa osób w przedziale wiekowym od 15 do 30 lat. "