Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja 5 letnia córka się jąka jak jej mogę pomóc ?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie moja córka ma 5 lat od jakiegoś czasu zauwazyłam że zaczyna się jąkać ale ostatnimi dniami coraz bardziej. bardzo często mowi ale ale ale bo bo bo i i i i nawet czasami powtarza jakieś słowo. Jak nawi się sama i coś do siebie gada mówi ładnie ale jak zacznie coś tłumaczyć to strasznie się zacina i jąka. Byłyśmy 3 razy na wizycie u logopedy ale że na 1,5 miesiąca ma tak jak by urlop więc trochę nie bardzo.. szukam drugiego logopedy. jestem załmana czytłąm że nie można dziecka poprawiać i mówić spokojnie mów wolniej a ja włąśnie tak robie. jak mogę jej pomóc ? od wrzesnia idzie do przedszkola

Gość Eliilka 36
Witaj, mam syna 4 latka, który od jakiegoś miesiąca się zaczął zacinać. U nas najgorzej jest na literkach o,a, i. Byłam z nim u logopedy i mówiła mi,że jest coś takiego jak jąkanie rozwojowe. Poczytaj o tym. Ja mam dziecko obserwować, nie denerwować się, nie poganiać go. Można mu podpowiadać,ale najlepiej to chyba nie zwracać uwagi a najgorzej jest jak się mówi, mów wolniej bo wtedy dziecko zaczyna zwracać uwagę na to, że coś jest nie tak z jego mówieniem. Mam nadzieję, że i u was minie i u nas. Aha i jeszcze dobrze jest robić ćwiczenia oddechowe przeponą. Czyli maluch leży np. na podłodze, dajesz mu książkę na brzuch i on nabiera nosem powietrza i patrzy jak się książka unosi i wypuszcza powietrze. I jak się tak zacina to tez możesz powiedzieć, ok spokojnie, bierzemy dwa oddechy i mów dalej. Ja się staram nie zwracać na to uwagi, chociaż jest bardzo ciężko bo mój mały to taka fajna papla była,a teraz aż uszy bolą jak mów i strasznie przykro mi jest. Trzymam kciuki żeby przeszło.U nas jak do września nie minie to znowu do logopedy.

Gość gość
Odrobacz ja. Pasozyty maja wplyw na uklad nerwowy. Nie pisz, ze corka nie ma robali, bo tego nigdy sie nie wie, bo nie zawsxe wychodzi w badaniach, a podac jej jakis preparat nie zaszkodzi.