Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy pracodawca może dać wypowiedzenie? W czasie macierzyńskiego może?

Polecane posty

Gość gość

Jak to działa? mam umowę na czas określony, która przedłuża się do dnia porodu. A co potem? Podejrzewam, że ta firma znając ją, nie będzie chciała przedłużyć ze mną tej umowy, bo wiem, że mają politykę wyssania z kogoś przez parę takich półroczy co się da, a potem zwalniają by nie musieć podpisywac na czas nieokreślony. Czy taki pracodawca prawnie ma możliwość wręczyć mi wypowiedzenie gdy jeszcze będę na macierzyńskim, czy dopiero po?

Gość gość
jeśli umowa została przedłużona do dnia porodu z mocy prawa wówczas wygasa automatycznie z dniem porodu i pracodawca nie musi nić przedłużać ani wypowiadać.

Gość gość
A kiedy będzie wiadomo czy pracodawca chce mi dać nową, czy jednak już nie>

Gość gość
Jak kiedy będzie wiadomo? Wtedy kiedy poinformuje Cię pracodawca, że chce przedłużyć umowę. Jesli zostałaś poinformowana, że Twoja umowa jest ważna do dnia porodu, to tak jest, chyba że pracodawca zmieni zdanie, wtedy Cię poinformuje, że przedłużają z Tobą umowę, ale wątpię, zeby tak było.

Gość gość
kiedy wygasa obecna umowa?

Gość gość
W twojej sytuacji nie będziesz"na macierzyńskim" tylko otrzymasz zasiłek macierzyński z ZUS-u. Nie ma żadnego po macierzyńskim, po prostu w dniu porodu wygasa automatycznie twoja umowa i koniec. W tym układzie dostaniesz pewnie tylko świadectwo pracy, a nie wypowiedzenie ponieważ tutaj stosunek pracy nie ustaje poprzez wypowiedzenie żadnej ze stron.

Gość gość
30 lipca

Gość gość
a kiedy rodzisz?

Gość gość
10 sierpnia a co to ma za znaczenie

Gość gość
Autorko, jeżeli pracodawca będzie chciał przedlużyć ci umowę to wydłuży ją nie do dnia porodu a na okres na jaki będzie chciał ci umowe przedłużyć - ja tam miałam. Umowa kończyła mi się w listopadzie a tp miałam na marzec - dostałam umowę na czas nieokreślony. Jeżeli nie będzie ci chciał przedłuzyc tej umowyto wydłuży ja tylko do dnia porodu i tyle. Umowa się kończy i zadnego wypowiedzenia nie dostajesz.

Gość gość
No to umowa przedluży się do dnia porodu czyli o te ok 10 dni a potem wygaśnie. Ale prawo do zasiłku macierzyńskiego będziesz miała ale od dnia porodu nie będziesz już pracownikiem.