Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ratunku! uderzyłem mocno stopą w leżący nóż i krew się leje

Polecane posty

Gość gość

Nie fortunnie uderzyłem wewnętrzną częścią stopy w ostry szpic noża kuchennego, który leżał na podłodze. Niefortunnie,bo rączka noża zaparła się o szafkę i cały impet poszedł w stopę:O Rozcięcie, jest poważne bo krew się leje została przecięta żyła na 100% rozcięcie jest na 2cm długie i 1 cm szerokie Nie jestem ubezpieczony i nie chce dzwonić po pogotowie, zagoi się to samo? Pisze teraz z zaklejoną stopą taśmą malarską i trzymam nogę do góry. Pisze poważnie, to jest prawda. Kurde co robić ?

Gość gość
Do wesela sie zagoi. :)

Gość gość
Poważnie, żyła się sama zatamuje?

Gość gość
Tak. :) ja mialem rozciecie glebokie na przedramieniu, dlugosci 8 cm i szerokosci jakies 6mm i teraz mam blizne, tylko goilo sie 2 miesiace. :P

Gość gość
O mięsień się nie martwie bo to nie problem, chodzi mi tylko o przeciętą żyłę. Noż był ostry jak brzytwa. No nic, zobaczymy, co tego będzie, bez szycia...

Gość gość
Mam poważne wątpliwości, czy to się samo zagoi:O Może, ktoś jeszcze się wypowiedzieć ?

Gość gość
Dziewczyno idz do lekarza!!! Masz kogos, kto ci pomoze chodzic i kto cie zawiezie?

Gość gość
A w ogole to zatamowalas krwawienie? Jesli sie ci nie udaje- hest bardzo zle Wtedy dzwon na 112! :o

Gość gość
Właśnie, rzecz w ty, że to nie jest jakieś tak rozcięcie, tylko poważna rana:O Nie wie, czy zatamowałem, bo calą nogę zakleiłem taką żółtą papierową taśmą, która już przemaka i boje się to rozkleić, żeby znowu się nie lało... Wiem, że szyć można do 12 godzin W pierwszej chwili, chcialem od razu dzwonić bo normalnie prawie tryskało, jak puściłem ucisk:O kurde, nie,wiem co robić...

Gość gość
Dzwon po pomoc! Nie czekaj!!!!

Gość gość
cholera,nie straszcie mnie,bo licze na to, że wykaraskam się z tego, bez pogotowia :O

Gość gość
no ok, a jak potem wrócę, ze szpitala do domu ? jak, na złośc, nie mam nic kasy teraz:O nie ma kto mnie odebrać. Musiałbym iść do auta jakieś 500 metrów, a nie mogę stanąc na tą nogę,bo mnie teraz już boli cała stopa:O

Gość gość
a, jak odwinę i krwawienie z żyły ustało, to zagoi się ? doradźcie mi, bo już sam głupi jestem:O

Gość gość
dobra, nie jest źle. Odwinąłem i tylko się sączy z rany, krwotok się zatrzymał, myślę, że się wyliże z tego... Zrobiłem zdjęcie nogi, wrzuce zdjęcie, żebyście to zobaczyli...

Gość gość
:O:O:O

Gość kamiaaaa
a krew przestała lecieć już zatamowałeś ? masz w domu przy sobie jakieś środki do dezynfekcji? wodę utlenioną ? lub ocenisept ?

Gość kamiaaaa
a możesz zadzownić po kogoś bliskiego z rodziny co ma pojecia jakieś o takich rzeczach żeby Ci pomóc ?

Gość gość
Mam, wodę utlenioną. Myślę, że jak krwotok ustał po odwinięciu, to jak nie będzie jakiegoś zakażenia, to powinno się to raczej zagoić. Tak, na chłopski rozum...

Gość kamiaaaa
jak nie masz bandażu to weź jakąś niepotrzebą bawełnianą, czystą podkoszulkę i rozedrzyj tak żeby zrobić paski o szerokości 10 cm, najpierw zalej to wodą utlenioną, poczekaj aż trochę wsiąknie a później nałóż te paski z podkoszulki

Gość gość
dałem nową taśmę, na tą ranę, bez żadnej gazy i mocno okleiłem stopę, kilkoma warstwami.

Gość kamiaaaa
a czemu nie wziąłeś jakiegoś starego czystego podkoszulka ? jak taśmę dałeś na żywą ranę to może nie być dobrze

Gość gość
Z tego względu, nie chciałem, żeby się w ten gazik(materiał) sączyło. Taśma, jest szczelna. Zrobie to doipero jutro gdy organizm, częściowo zatamuje krwawienie od wewnątrz. Mam takie głupie przekonanie, że np w średniowieczu, gdy walczyli rycerze, to na polu bitwy, odnosili gorsze ran,y cięte, rąbane i wychodzili z tego, bez pomocy medycyny :)

Gość kamiaaaa
plus jest taki, że możesz sobie wyobrażać że jestes średniowiecznym rycerzem, który odniósł rany na polu walki ;)

Gość gość
Deklu, przeciez jak byla bitwa to zawsze tez byli sanitariusze... :o Przeciez wiadomo, że bez nich conajmniej polowa rannych by kopnela w kalendarz

Gość gość
nie jestem rycerzem, tylko tak to sobie widzę, żeby sobie dodać otuchy:) dzięki, dobre słowo, tutaj to rzadkość:) napiszę, za kilka dni o tej porze, co się dziej z nogą:)🖐️

Gość gość
Taką ranę na SORze bym Ci zszyła ale bez też się uda. Gazik nasącz rivanolem i zabandażuj. Goić będzie się dużo dłużej i może zrobić się stan zapalny bo otwarta rana to wrota dla bakterii.

Gość kamiaaaa
ok, bede czekać :) mam nadzieję, że przeżyjesz bez lekarza i dasz znać :)

Gość gość
Obiecałem, że napisze, co się dzieje. Wygląda to dobrze, jak na tak poważną ranę. Rana normalnie jakby się skleiła, noga boli i kuleje, ale będzie się goić, bez powikłań i bez szycia co ważne :)

Gość kamiaaaa
to dobrze :), że rokowania są pomyślne :)