Gość gość Napisano Lipiec 17, 2016 Kilka lat temu miałam w domu przeprowadzam remont. W jednym z pokoi montowane były panele ścienne, z powodów finansowych na ścianie za segmentem paneli nie położyliśmy. Teraz chciałabym jakość to zakryć bo zmieniam meble a nie stać mnie na remont całego pokoju. Dodam ze nie znajdę teraz takich samych paneli. Jakies rady? Pomocy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kazamate 0 Napisano 21 Styczeń Czy ktoś obecnie remontuje nieruchomość? Chcemy jak najwięcej zrobić samodzielnie, jak mozna zaoszczedzić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iprra 0 Napisano 21 Styczeń Akurat zaczynamy wykańczać i zaczęliśmy od układania samemu płytek w kotłowni które kupiliśmy na nexterio w 2 gatunku (sporo uszczerbionych rogów i czasem porysowane ale te uszczerbienia dajemy w kierunku ściany lub tniemy a porysowane będą pod sprzętami typu pompa ciepła żeby nie było ich widać ) - koszt za płytki za wszystkie ściany i podłogę wyszedł nie cały 1k zł ale trzeba jeszcze doliczyć klej, fugi, folie hydroizolacyjną, kupiliśmy też maszynę do cięcia płytek i nożyki, szlifierkę ale to na pewno przyda się na później a jak nie to odsprzedamy dalej planujemy też samemu ułożyć płytki w garażu, pralni, spizarni. Potem zrobimy gładzie na poszczególne ściany (nie wszystkie wymagają gladziowania) i może też wynajmiemy agregat do malowania ścian i polecimy z malowaniem. Dodam że nie mamy nic wspólnego z budowlanką i wszystkiego uczymy się z YouTube'a. Kuchnie planujemy zamówić z Ikei bo mając wymiarową przestrzeń nie widzę potrzeby przepłacać u stolarza. To samo szafy, jedynie pod skosami będziemy potrzebować szaf na zamówienie. W łazienkach będziemy mieli normalną armaturę - nie podtynkową, płytki też raczej standardowe (bardzo duże i malutkie płytki ciężko się układa, nie dość że więcej kosztują to robocizna też jest droższa). Gładzie też w sumie mozna położyć samodzielnie i tutaj polecam https://mastermas.pl/produkt/mastermas-classic Podsumowując najwiecej oszczędza się na robociznie bo z tego co widzę jak bierzesz robocizne z materiałem to wychodzi że 1/3 to materiał a 2/3 robocizna więc o tyle możesz sobie zaoszczędzić... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach