Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do polakow mieszkających w angli

Polecane posty

Gość gość

Witam zamierzam wyjechac do UK jeszcze w tym roku i tutaj moje pytanie otóż UK ma wyjść z uni 1 stycznia 2019 roku oraz ze osoby które przyjadą do kraju po referendum mogą zostać odesłanie do polski. Czyli jak to mam rozumieć, chodzi o jakieś określone zawody, jeśli wyjadę teraz we wrześniu i będę pracować przez okres 2 lat , mogę zostać odesłana do polski. Z tego co się orientuje to po przepracowania 1 roku w angli mogę wyrobić rezydenture tymczasowa. Proszę o rady osoby które mieszkają w angli i wiedzą coś na ten temat. Pozdrawiam.

Gość gość
nie będzie już rezydentury tymczasowej po roku wszyscy którzy przyjadą po 23 czerwca będą musieli co 3 miesiące udowadniać że stać ich na samodzielne życie w UK ( zasiłki zostaną zlikwidowane) dostaniesz pozwolenie na pracę pod warunkiem że twoja pensja roczna będzie wynosiła ok 23 tys funtów

Gość Kapitan statku widmo
Czyste stupulacje, nic nie zostalo jeszcze zdecydowane, i watpie ze jakakolwiek decyzja zostanie podjeta w najblizszym czasie...

Gość gość
to nie żadne spekulacje tylko najświeższe wiadomości z biura księgowego do księgowych HMR&C wysyła zawiadomienia o planach dot podatków i zasiłków - moja księgowa dostała od nich taką informację w piątek

Gość gość
Czyli praca za minimalnom krajowa nie da takiego dochodu,

Gość gość
chodzi o to żeby tym co mają "minimalnom" zabrać zasiłki - nie trzeba ich będzie wyganiać - sami wyjadą!

Gość gość
Za minimalnom to mozesz pare fajnych kartonow kupic do spania.

Gość gość
ale nie pozwolom ci ich nigdzie rozstawić

Gość gość
Przecież nikt tu nie pracuje za minimalną. Każdy ma przynajmniej te marne 2.000£/mies a wielu ma powyżej 3.000£. Gdyby tak nie było to przecież nie siedzieli by tutaj.

Gość gość
co za brednie

Gość gość
Ale jeśli ktoś będzie pracował legalnie to nie powinni go wyrzucić.

Gość gość
Duzo Polakow pracuje za najniższe stawki. Osobiście nie znam nikogo kto zarabia poniżej 20k ale slyszalam ostatnio jak jedna Polka drugiej się chwaliła że jej Mariusz już 17k zarabia wiec wnioskuje ze ona jeszcze mniej lub wcale. Stawki głodowe. W sumie dobrze by było jakby 23k to byłaby takie minimum dla imigrantów.

Gość gość
Nie wiem nie pracuje w uk ale ile w takim razie wynosi miesięczna pensja skoro roczne zarobki to 23 tys

Gość gość
Hmm skora ma być dochód 23 tys rocznie to jak np pielegniarka po polskiej szkole wyjedzie tam do pracy i stawki zaczynają się od 21 tys , to co ja też wyrzuca. Bo ta sama pielegniarka po uni w angli zaczyna 21 22 tys roczny dochód

Gość gość
Ja pracuje w fabryce na liniii montazowej w Londynie po 40H tygodniowo, przez agencje oczywiscie. Mam £15k brutto rocznie. Takie sa realia stawki minimalnej. Nie sluchajcie tych bzdur co pisza inni. Poza tym taka prace jak mam, tez ciezko znalezc bo multum chetnych innych emigrantow, ktorzy sklonni sa pracowac nawet za £5 na godzine. Czasy sa zeebane maksymalnie.

Gość gość
Za minimalna i normalne godziny pracy, zarobisz ok. £1250 miesiecznie. Chyba ze bedziesz tyrac po 12h to wtedy troszke wiecej zarobisz ale podatek ci dojdzie.

Gość gość
Czyli z tego wynika ze jeśli ktoś przyjedzie do uk teraz to musi z********ac na 2 etaty obie za minimalna i wtedy spokojnie może zostać.

Gość gość
Ale póki co przepisy się nie zmieniły mają dopiero ustalić datę od której będą obowiązywać nowe

Gość gość
Gdy funt spadnie i 3 -4 zł to wtedy ci co wyjechali za kasa wrócą a zostaną ci co planują żyć w uk na stale i maja tam wszystko

Gość gość
Nie dajcie się wyzyskiwać. Normalna praca zaczyna się od 2.500£/mies.

Gość gość
Normalna praca chodzi ci o taką gdzie wymagają studia, bo raczej sprzątaczka w hotelu, tyle nie zarabia

Gość gość
nie dociera do was głąby że te przepisy o mi 23tys f rocznie będą dotyczyły tylko osób które przyjechały po 23 czerwca 2016 r??? zarabiacie swoje 17 tys i będziecie je zarabiali dalej! po formalnym wyjściu UK z EU kto nie będzie miał stałej rezydentury (czyli wszyscy ci którzy przyjechali po 2012 r) nie dostanie już więcej ani funta zasiłku - więc raczej z tych 17 tys wiele osób po prostu nie będzie stać mieszkać w UK i sami wyjadą - nikt was nie będzie wyrzucał! - po prostu nie dacie rady zarobić na swoje utrzymanie i sami wyjedziecie!!! x jeszcze raz dla ciężkomyślących: - ci co przyjechali po 2012 i nie mają stałej rezydentury nie dostaną już więcej zasiłków - ci co przyjechali po 23.06.2016 dostaną pozwolenia na pracę tylko wtedy jeśli ich zarobki w tej pracy będą przekraczały 23 tys funtów rocznie zrozumieliście czy pisać jeszcze raz???

Gość gość
Napisz jeszcze raz, ale wierszem albo rymem, oraz wrzuc jakis bicik hiphopowy.

Gość gość
Tak tylko że to nieprawda. Zasiłki będą dalej ale nie po to tu przyjechaliśmy. Ja wiem że będę mógł spokojnie pracować i na pewno zarobię te marne 2.500£/mies. Takie są realia.

Gość gość
owszem, zasiłki będą - ale tylko dla Anglików i stałych rezydentów

Gość gość
Ok, i tak powinno być. Ci ktorzy są tu długo, zarabiają i płacą podatki to powinni mieć prawo do zasiłku (trafia się kombinatorzy, ale tego się nie uniknie), a nowa imigracja, no cóż niech szukają sobie innego kraju, takie jest życie. 23k to tez nie są krocie, tylko normalna pensja na start. Oczywiście mowie o wykwalifikowanych pracownikach.

Gość gość
te uważam że wreszcie będzie tak jak powinno być

Gość gość
Im mniej imigrantów tym lepiej dla nas którzy już tutaj są. Nam imigranci tylko pogarszają sytuację.