Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Interpretacja wyników badań

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie Mam problem ze swoim 14 letnim synem, wczoraj miał wykonane badanie krwi i nie wyszło za dobrze tzn. leukocyty 14,1 przy normie do 10,0, hemoglobina 14,5 przy normie 14-18 i najgorzej OB 46 przy normie do 9. Dziś miał ponownie pobraną krew i mocz, niestety wyniki będą dopiero jutro. Ogólnie nie wygląda na chorego, trochę pokaszluje, wczoraj miał 37. Dziewczyny powiedzcie, czy ktoś z Was albo Wasze dzieci miały takie wyniki. Ja wariuję od wczoraj, mam najgorsze myśli, strasznie się boję o syna.

Gość gość
To może być jakaś infekcja. A byłaś z synem u lekarza? Co on na to. Może coś z plucami

Gość gość
a dlaczego robiłaś te badania krwi?

Gość gość
no i napisz całośc wyników, a nie wybiórczo, tak nie da się coś powiedzieć

Gość gość
autorko napisz coś, najpierw pytasz potem znikasz się rymnęło

Gość gość
witam Byłam u lekarza zalecił powtórkę badań (jutro wyniki około 12). Badanie krwi robię dzieciom raz w roku (akurat teraz wypadło badanie) całość wyników leukocyty 14,1 norma 4,0-10,0 erytrocyty 5,09 norma 4,5-6,5 hemoglobina 14,5 norma 14,0-18,0 średnia objętość erytrocytów 84 norma 77,0-93,0 średnia masa hemoglobiny w erytrocytach 28,5 norma 27,0-32,0 średnie stężenie hemoglobiny hemoglobiny w erytrocytach 34 norma 32,0-36,0 wskaźnik anizocytozy erytrocytów 12,7 norma 11,6-14,8 płytki krwi w krwi obwodowej 371 norma 140-440 średnia objętość płytek krwi 7,8 norma 6,8-11,5 wskaźnik anizocytozy płytek krwi 13,0 norma 11,5-20,5 Niestety dopiero teraz mam dostęp do komputera

Gość gość
ok to nie jest wielka leukocytoza moze byc stan zapalny, infekcja, ob bardzo szybko wzrasta z byle powodu i wolno spada mój syn faktycznie 2 razy miał zapalenie płuc i ob było podobne, przy tym tylko stan podgorączkowy ale taki wynik nie musi oznaczą zapalenia płuc, nie napisałaś o limfocytach i granulocytach czy to juz wszystkie wyniki? daj znać też jutro jak z dzisiaj wyniki wyszły

Gość gość
Tak to wszystkie wyniki. Te sama robiłam, prywatnie, podstawową morfologię, leukocyty bez rozbicia na limfocyty i granulocyty. (robię raz w roku dzieciakom prywatnie morfologie) Jak będę mieć dzisiejsze wyniki to napiszę

Gość gość
rób też limfocyty i granulocyty, bo sa bardzo ważne, wtedy widać z jakiego tytułu jest infekcja ponadto jeśli robisz morfologie rób ją zawsze z rozmazem, bo sama morfologia niewiele powie

Gość gość
Dziękuję, będę pamiętać

Gość gość
Mam wyniki Krew leukocyty 13,9 norma 4,0-11,0 ! erytrocyty 5,15 norma 4,2-5,6 hemoglobina 13,8 norma 12,5-16,1 hematokryt 40,1 norma 36,0-48,0 MCV 77,9 norma 78,0-100,0 ! MCH 26,8 norma 26,0-32,0 MCHC 34,4 norma 31,0-36,0 płytki krwi 391 norma 130-400 P-LCR 25,2 norma 13,0-43,0 RDW-CV 12,9 norma 11,5-16,0 LYM 18,7 norma 20,0-45,0 ! MXD 1,5 norma 0,0-15,0 NEU 79,8 norma 35,0-55,0 ! OB 47 norma 3-8 ! CRP 51,69 norma 0,00-5,00 ! glukoza 88 norma 70-99 TSH 3 1,69 norma 0,51-4,30 Mocz barwa żółta przejrzysty urobilinogen 1,0 bilirubina nieobecna ciała ketonowe nieobecne erytrocyty nieobecne białko 25,0 azotyny nieobecne leukocyty nieobecne glukoza nieobecne ciężar właściwy 1,015 ph 6,5 osad moczu nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 3-5 w polu widzenia pasma śluzu pojedyncze

Gość gość
syn gorączkuje nadal?

Gość gość
słuchaj jest jakas bakteria jak młody się czuje?

Gość gość
halo autorko

Gość gość
wczoraj miał podgorączkowy 37,5, ogólnie czuje się dobrze i nie wygląda na chorego, lekarka zapisała mu antybiotyk na 10 dni i po leczeniu mamy jeszcze raz zrobić OB i CRP, zapisałam się prywatnie do lekarza niestety dopiero na jutro, żeby skonsultować wyniki

Gość gość
aha dobrze by było gdyby go jednak lekarz osłuchał, kto wie, może ma faktycznie zapalenie płuc mój syn miał podobne wyniki, tylko bez leukocytozy i neutrofile prawie 100 tys., wiec tu już przelewek nie było płytki krwi idą w górę co oznacza, ze jest stan zapalny aha i mój też miał tylko stan podgorączkowy, co jest właściwe do tego typu zapalenia, czasem temperatura jest w normie, albo waha się raz podgorączkowy raz w normie był gdzieś może twój syn na kolonii, obozie, basenie?

Gość gość
a przy drugim zapaleniu płuc miał leukocyty 46, to był wynik, wasz 14 to pestka hehe

Gość gość
na basen jeździmy dosyć regularnie, dzisiaj lekarka go osłuchała ale nic nie słyszała, dała mu antybiotyk na czuja, dlatego stwierdziłam, że muszę jeszcze skonsultować wyniki z innym lekarzem, tym bardziej jak poczytałam to przy za niskich limfocytach (LYM) piszą nawet o raku tak samo przy wysokich neurofilach (NEU), więc mam dosyć po prostu

Gość gość
Ale syn nie ma przeciez niskich leukocytów tylko powyzej normy. Laczac to z podwyższonym Ob i CRP oraz podwyzszonymi neutrofilami wychodzi, ze ma jakas infekcje wirusowa ( przy bakteryjnej CRP byloby znacznie wyzsze).

Gość gość
rak inaczej w wynikach się objawia, obawiasz się pewnie białaczki, może być też chłoniak, bo ob. jest wysokie ale białaczka inaczej wygląda przy hemoglobinie i płytkach krwi, dlatego proponowałam robić zawsze rozmaz, tutaj wyniki nie kłamią i zawsze widac czy nie ma młodych form w białych krwinkach natomiast u was hgb rbc i plt są wzorowe chłoniak musiałby mieć powiększone węzły chłonne, na szyji, pod żuchwą rzadziej mój syn miał węzła największego o wielkości 3,5 cm, dokładnie centymetra, wielki był, lekarze od razu usg i tylko stan zapalny w węzłach był leukocyty miał wtedy w normie, granulocyty lekko podwyższone, ob. też dwucyfrowe crp rośnie w ostrej fazie, tzn. szybciutko wzrasta i szybiutko spada po wyleczeniu, a czasem i w trakcie leczenia, ob. jak powtórzycie badanie będzie na pewno jeszcze dwucyfrowe, czasem trzeba 2 miesięcy, żeby zmalało u nas choroba rozrostowa została wykluczona neutrofile zwykle sa wyższy, bo nie jakieś u was b. wysokie w stanach zapalnych czyli stanach bakteryjnych limfocyty się wtedy obniżają i jeszcze jedno u nas było bezobjawowe zapalenie płuc, żaden lekarz nie wysłuchał w słuchawce, jedynie obraz rtg złudzeń nie pozostawił

Gość gość
dzięki za odpowiedzi, wkręcam się na maksa

Gość gość
dziś Ale syn nie ma przeciez niskich leukocytów tylko powyzej normy. Laczac to z podwyższonym Ob i CRP oraz podwyzszonymi neutrofilami wychodzi, ze ma jakas infekcje wirusowa ( przy bakteryjnej CRP byloby znacznie wyzsze). xxxxxxx otóż ma za niskie limfocyty, a za wysokie neutrofile, za kilka dni te proporcje się zmienią i będzie znaczyło to, ze dziecko zdrowieje tak potocznie

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi, jutro podjadę z nim prywatnie na RTG, bo na kasę chorych to się niczego nie doproszę

Gość gość
jeszcze co obecność białka w moczu świadczy o toczącej się infekcji, ale ogólnej, bo białka dużo nie ma chyba, ze dopiero coś zacznie się dziać, ale nie sądzę

Gość gość
a jaki ma ten antybiotyk?

Gość gość
klabax 500 2x1 na 10 dni

Gość gość
jeśli to płuca to podziała, wiec nie wiem czy jest sens robić rtg, ale jak chcesz, moze poradź się lekarza

Gość gość
ok, zobaczę co mi drugi lekarz powie, prywatna wizyta jutro na 19.40

Gość gość
to daj jutro znać co powiedział

Gość gość
napiszę na pewno, jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi