Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Budynek za blisko granic działki?

Polecane posty

Gość gość

Hej, chciałam zapytać czy ktoś miał taką sytuację jak ja i co w niej zrobił? Mam dom wybudowany przez dziadków za PRLu z maksymalnym "oszczędzaniem" miejsca czyli 1,5m od granicy działki (a dwóch stron). Czyli za blisko jak na obecne czasy i przepisy. A ja jeszcze chciałabym go docieplić. Mogę? 15cm styropianu plus tynk, dom będzie pewnie około 1,3m od sąsiedniej działki... Co robić? Przecież to niemożliwe żeby mi nie pozwolono docieplić starego zimnego domu, mam nadzieję...

Gość gość
up

Gość gość
Jak wybudowano kiedyś zgodnie z przepisami, to nie ma się czym przejmować. Teraz by to raczej nie przeszło, chyba że jesteś właścicielem sąsiedniej działki. Remont i ocieplenie ścian chyba nie ma znaczenia dla sąsiadów, o ile robotnicy nie będą wchodzić na ich działkę, weź firmą, to oni będą wiedzieli jak to jest.

Gość gość
Myślę, że w takich sprawach najlepiej zasięgnąć opinii jakiegoś geodety. W moim przypadku rozgraniczeniem nieruchomości zajmowała się ta firma geodezyjna ze śląska http://www.mgeo.com.pl/. Robią dokładnie pomiary geodezyjne i świetnie znają prawo budowlane.