Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaSikacza

Kobietko doradźcie bo zaczynam się poważnie martwić o moje dziecko :(

Polecane posty

Gość MamaSikacza

Otóż mój syn pod koniec września kończy 4 lata. Sikania w pampersy oduczył się po długich zmaganiach latem zeszłego roku. Od tamtej pory zdarzało mu się posikać w spodnie, ale to było bardzo sporadyczne, najczęściej kiedy musiał dłużej wytrzymać bo nie było gdzie go odsikać, ale potrafił nawet 20 minut w aucie wysiedzieć i trzymać aż nie udało nam się gdzieś zjechać na bok. A od kilku tygodni to jest jakiś dramat. Posikuje się prawie codziennie! Czasem nawet kilkakrotnie w ciągu jednego dnia :o najpierw myślałam, że robi to po złości bo ostatnio zmieniło się też jego zachowanie i to diametralnie z ułożonego fajnego dziecka (co też nie było łatwe do zrobienia przy jego złośliwym charakterze, uporze i temperamencie) stał się nieznośny do bólu po prostu :( pracujemy nad tym z mężem, ale teraz doszło do tego to sikanie. Wcześniej jak się posikał przypadkiem to wołał zaraz, że ma mokre spodnie i ściągał je z pupy a teraz w ogóle jakby nie był tego świadomy, nie reaguje nijak, gdybym nie zdarła mu tych gaci z tyłka mógłby tak chodzić i cały dzień :o Już pomijam, że do niedawna zakładałam mu na noc jak już zasnął pampersa bo inaczej łóżko zasikane. Teraz łóżko jest obłożone podkładami, ale te podkłady kosztują mnie kupę kasy bo codziennie muszę nowy podkład kłaść na łóżko. W nocy w ogóle nie czuje, że chce mu się siku, nie budzi się. Wysadzamy go około północy i potem mąż o 4:30, ale zdarzy się, że te 4,5 h to za długo i i tak jest posikany :( Kobiety co robić? Czy powinnam pójść do urologa? Czy to mogą być problemy z układem moczowym? Nietrzymanie moczu? Dodam jeszcze, że generalnie to on sika spokojnie z 20 razy w ciągu dnia, faktem jest że dużo pije, ale czy to i tak nie za częste sikanie jak na niemal 4 letnie dziecko?

Gość MamaSikacza
Oczywiście w temacie miało być "kobietki" ;)

Gość gość
Jeżeli dziecko już potrafiło korzystać z toalety i popuszczanie powróciło to oznacza problemy z układem moczowym. Zrób badanie moczu i idź do pediatry.

Gość gość
Mogą być problemy z układem moczowym. Idź do lekarza. Z ta złością polecilabym psychologa, może cos pomoże.

Gość gość
gość dziś ma rację.

Gość gość
11:27 Psychologa mamy już umówionego na 8 sierpnia ;) Zastanawiam się czy te moczenie to też nie na jakimś tle nerwowym. Ale co by go tak mogło rozstrajać to nie wiem. Może to, że w przedszkolu pojawiły się inne dzieci obce z innych przedszkoli w lipcu? No i codziennie inna pani w grupie bo wiadomo jak to przy zbiorówce, układają nowe harmonogramy itp.

Gość gość
cukier badalas?

Gość gość
Cukier? Na to bym nie wpadła. Czemu cukier?

Gość gość
Ja bylam z moim czterolatkiem kilka dni temu u nefrologa. Tyle ze u nas problem jesttaki ze mimo wczesnego odpieluchiwania syn dopiero kilka miesiecy temu przestal moczyc sie w dzien. W nocy nadal jest problem. Budze go do skorzystania z ubikacji dwa razy, nie dostaje nic do picia na noc a i tak efektow brak. Do nefrologa poszlam juz z badaniami usg brzucha i moczem ogolnym plus posiew. Wszystkie badania w normie wiec mamy zalecenie by syn sam codziennie rysowal slonce gdy noc bedzie sucha lub chmurke gdy mokra. Tydzien suchych nocy to drobny prezent itp. Do tego mam notowac ilosc wypitych płynów i ilość moczu trzy razy w tygodniu. Dostalismy tez skierowanie na badania sód,potas,wapń, glukoza i do urologa. Na razie rysuje te slonca i chmurki, zobaczymy jaki bedzie efekt.

Gość gość
ja jako dziecko do 6 klasy podstawówki potrafiłam się zsikać w nocy. Nie robiłam tego specjalnie. Nie czułam, że sikam. Budziłam się i było mokro. Nieraz mama zrobiła mi z tego powodu awanturę, że taka duża i sika. Ograniczała mi picie wieczorem. Czasem pewnie pomagało. Byłam u jakiegoś lekarza kilka razy, ale nie pamietam jakiego. Raczej to nie był psycholog. A myślę, że to było na tle psychicznym. Bądźcie wyrozumiali dla małego.

Gość gość
Oczywiscie ze cukier zmierz. Odpukac, ale przy cukrzycy bardzo duzo sie pije i siusia..

Gość gość
Jesus...tylko nie cukrzyca :o :( no nic. Jutro rejestruje go do pediatry i niech mi wypisuje wszelkie możliwe skierowania. Ciekawe ile poczekam na wizyty brrr oby w okresie wakacyjnym były szybkie terminy.

Gość gość
Moze byc tylko infekcja bakteryjna w ukladzie moczowym a skutki będą takie. Zrob badania, nie ma co panikowac.

Gość gość
Sika 20 Razy na dzień? To pewna infekcja! Przez to jest też nerwowy.mój ma 6,5roku sika 4razy w dzień a w nocy wcale.idzie do lekarza to musi być dla małego męczące.

Gość gość
i nie wpadłaś autorko że to może być zapalenie pęcherza? :o moja córka też tak miała i żadnych innych objawów, leczymy się u nefrologa właśnie jutro leć zrobić badanie moczu sikanie 20x to nie jest normalne nawet jak dziecko dużo pije....

Gość gość
Ale on tak sika od zawsze. Więc nie mogło przyjść mi do głowy, ze to nienormalne. Tylko, ze on potrafi kilka litrów wody wypić na dzien Czy to zima czy lato. Latem jeszcze wiecej. Wiec nie dziwi mnie, że często sika jak potrafi wypić cztery kubki wody z sokiem domowej roboty pod rząd...

Gość gość
Najpierw do pediatry na badania, a później jak wszystkie wyniki już będą i będą dobre to polecam wizytę u psychologa, np. w http://poradnia.sapientia.pl/. Dziecko bez powodu nie zmienia tak diametralnie zachowania. Więc coś musi być na rzeczy.

Gość gość
Ale aż tak duża ilość picia chyba też nie jest normalna. Jeszcze rozumiem,upały i tak dalej...ale piszesz,że syn miał tak od zawsze i z piciem,i z sikaniem. Rzeczywiście poszłabym do lekarza. Na ogół jestem matka -nie-panikara ;), no ale w tym przypadku zgadzam się z dziewczynami - rób badania ,morfologia,mocz, może usg jamy brzusznej.. No i może faktycznie ten cukier,to wcale nie musi być cukrzyca,ale co ci szkodzi? Wzmożone pragnienie też niekoniecznie jest normalne. Być może to nic takiego,po prostu taka dziecka uroda,ale myślę,że warto wspomnieć lekarzowi o ilości płynów spożywanych przez syna.