Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziu98lQa

OC 35 jako antykoncepcja

Polecane posty

Cześć dziewczyny! czy ktoś tu z obecnych brał tabletki OC 35 tylko w ramach antykoncepcji? dostałam pierwsze opakowanie tych oto tabletek, gdyż mam problem z wypadającymi włosami (pełno wcierek od dermatologa i witamin) + dodatkowo chciałam antykoncepcję i gin przepisał mi właśnie te oto tabsy. Wzięłam 1 opakowanie w całości, ale wyczytałam na wszystkich forach, że nie powinno się ich stosować tylko jako antykoncepcję ( choć lekarz mówił mi, że to bzdury i zapewniał że to mocna dawka hormonów!) to poszłam do niego, aby mi zmienił na inne, po następnych czułam się fatalnie - okropny ból żołądka, nie mogłam spać 3 doby i poszłam na kolejną zmianę - dostałam Novynette - biorę je już 2 ty i zaczęła gromadzić mi się woda w organizmie co oznacza, iż waga wzrosła o 3kg!. Za 3 dni skończę opakowanie i chyba wrócę do OC 35 gdyż przy tych tabletkach, ciągle biegałam "siusiu" i nic nie tyłam. A więc moje podstawowe pytanie brzmi: CZY UŻYWACIE TYCH TABLETEK WYŁĄCZNIE JAKO ANTY BEZ ŻADNEGO INNEGO ZABEZPIECZENIA I WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU? nie chce póki co mieć dzieci i chce mieć pewność, że tabletki działają. Oczywiście mowa tu o regularnym braniu tabletek.

Gość gość
Przede wszystkim to nie powinnaś tak ciągle zmieniać tabletek, 1 opakowanie to raczej za mało żeby stwierdzić, czy są źle dobrane, minimum trzy. Jeśli to tabletki w stylu Diane 35 to chronią przed ciążą. Przeważnie przepisuje się je przy problemach z trądzikiem, hirsutyzmem czy PCO. Skroro Twój lekarz Ci je przepisał to albo masz jakieś problemy wyżej wymienione, albo po prostu liczy na dodatkowy pieniążek z przepisania tych tabletek.

Po OC35 dostałam Lesiplus - po nich miałam okropne bóle żołądka przez 4 doby - nie do wytrzymania, pojechałam na zmianę i dostałam tabletki Novynette, które dzisiaj kończę i do nast ndz 7 dniowa przerwa. Dobrze się po nich czuje lecz przytyłam 2 kg (woda mi się odkłada) poszłam do lekarza i zmienił mi na kolejne. Nie wykupię ich już bo nie mam już sił na kolejne nowe tabletki. Zobaczę czy podczas tej 7 dniowej przerwy zlecą mi te 2 dodatkowe kg. Kiedyś brałam Yaz i od Yazu strasznie dużo odłożyło mi się wody w organizmie (6 kg) dlatego, teraz pilnuję tego jak oczka w głowie. A jadłospis mam taki sam jak do tej pory, apetyt też, więc to nie są kg przez podjadanie. Właśnie nie wiem czy jako nas opakowanie brać Novynette czy OC35. Osobiście wolałabym OC35 bo od nich nie tyłam, dobrze się czułam, lecz właśnie bałam się, że nie są one antykoncepcyjne bo na necie się naczytałam, że tylko na cerę i włosy, a antykoncepcja jako dodatek i że jako to drugie nie można, lecz trzeba z zabezpieczeniem. Fakt problemy z włosami i pojedynczymi pryszczami miałam, lecz podkreślałam lekarzowi, że chcę ANTYKONCEPCJĘ.