Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Temperatura nie spada co robic

Polecane posty

Gość gość

Podałam córeczce ( 16 miesięcy ) ibufen 2.5 ml o 18:30 temperatura nie spadla a wręcz podskoczyla co robić co podać jeszcze na spadek miała 38.2 kreski

Gość gość
Ibuprofen na zmianę z paracetamolem co 3-4 godziny.

Gość gość
Dobrze ktos pisze raz nurofen raz paracetamol, co 4 godz, jak trzeba mozna po 3 godz. Chlodna kapiel jak nie spada i oklady

Gość gość
I nie okrywaj zbytnio. Lekkie ubranko, zadnej koldry, jakas poszewka sama przykryj. I przede wszystkim spokojnie- bez paniki mamo. Bedzie wszystko dobrze. Dawaj duzo pic.

Gość gość
Mała śpi w body tylko nie przykrywam a ten paracetamol to w czopkach?

Gość gość
Obojetnie- czopki lub syrop. Ale chyba lepiej dzialaja czopki. Masz w domu? Jak nie mozesz kogos podeslac do apteki? I nie wmuszaj jedzonka, tylko picie.

Gość gość
Ja jeszcze pisalam na kartce co o ktorej podalam, zeby sie nie pomylic. Bo to, ze w nocy musisz czuwac,wiesz pewnie...

Gość gość
Tak w ogole to czemu ma ta goraczke? Bylas u lekarza? Uwazaj na ibuprofen podraznia zoladek. Ja dawalam paracetamol w czopkach lub w syropie co 4 godziny. Musisz sprawdzic odpowiednia dawke na dana mase ciala. Podawaj dziecku przy goraczce duzo pic.

Gość gość
Ja zawsze podawałam nurofen a po godzinie jak temperatura nie spadała to paracetamol. Napewno nie męczyłam dziecka 4godziny by podać dwa zupełnie inne leki.

Gość gość
Do gosc 21:15; jest to sprzeczne ze standardami leczenia. Lekarz i aptekarz nie potwierdzi,by tak robic. Podawalas te leki na wlasna odpowiedzialnosc..

Gość gość
Podawałam tak bo tak pediatra zalecił :-) . To są dwa zupełnie inne leki.

Gość gość
Ok, rozumiem, ale skad te standardy by podawac co 4 godz?

Gość gość
Ten pediatra to chyba sie uczyl z internetu a dyplom kupil na targu. Jestem pielegniarka na oddziale dziecięcym i zaden lekarz nie wpisze w karte goraczkowa zeby podawac leki po godzinie. Minimalny odstęp musi byc 3 godziny, a standardowo podaje sie po 4 godzinach.

Gość gość
Moj pediatra tez mnie nauczyl- nurofen, po 4 godz paracetamol, EWENTUALNIE po 3 godz jak nie spada, nie wczesniej.

Gość gość
Do tej madrej- jestes super matka, bo niby nie meczylas dziecka. Kazda, ktora podaje tak jak trzeba( czyli przeciwny lek po 3-4 godz) chce meczyc swoje dziecko? Chyba siebie nie chcialas meczyc i po godz dalas? My meczymy nasze dzieci przy goraczce? Czy bezpiecznie dla ich watrobybi nerek dawkujemy leki????

Gość gość
Mała od poniedziałku ma katar juz wczoraj wydawało mi się ze się kończy a dzisiaj od rana katar większy i taka marudzi była jeść nie chce pije ładnie. Nie wiem czy to gardło ja boli czy może ząbki bo górna dwójka się pcha

Gość gość
Moja córka miała 40,2 jak miała 13 miesięcy.Dalam nurifen nie spadła dzwoniłam po pogotowie i teraz już wiem,że na przemian nurofen i paracetamol chłodny okład i nie otulac kolderkami itd

Gość gość
Ja podaje dzieciom cos na gorączkę dopiero jak temperatura przekroczy 38,5. Wczesniej okłady, lekkie ubranie, ciut chlodniejsza kąpiel (1-2 stopnie mniej nic temperatura ciała). Natomiast moj syn przy anginie zawsze ma gorączkę sięgającą do 40stopni i wtedy podaje mu na zmianę ibum forte i pedicatomol, staram się zachować odstęp miedzy tym samym lekiem 8h, czasem musze juz po 7h podać bo szybko wraca goraczka. Czyli np. 8,16,24ta-ibum, 12,20,4-pedicetamol.

Gość gość
To na spokojnie. Jutro pojdz do lekarza. My wlasnie przeszlismy rotawirusa. Tylko tutaj gorzej z odwodnieniem :( przy tych goraczkach to warto podawac orsalit (elektrolity). A jesli zabki to polecam camilia u nas nie dalo efektu cudu ale podzialalo zlagodzilo:) za pierwszym razem kupilam 10szt zeby spr. Na goraczke no u nas to spr sie paracetamol a u Cb nie wiem. Powodzenia oby bylo dobrze:)

Gość gość
Autorko idz do lekarza, moze ropny katar i potem na wszystko idzie. Nie dawaj po godzinie innego leku, tak sie nie robi. Oklady, chlodna kapiel by dotrwac do magicznych 3-4 godz. Nie wolno wczesniej

Gość gość
Byliśmy u lekarza i nic konkretnego nie powiedział lekko czerwone gardło, jak temperatura nie spadnie jutro kazał przyjść po antybiotyk. A temperatura cały czas 38 po ibufenie spada na 37 pp paracetamolu spada więcej. Obstawiam ze to trzydniowka albo ząbki

Gość gość
Ja też podawałam paracetamol po godzinie od nurofenu. Tak kazali na pogotowiu.

Gość gość
Nie podaje sie tak czesto zeby nie przekroczyc dawki dobowej. Raz jak podasz , nic sie nie stanie ale jesli goraczka bedzie utrzymywać sie np 3 dni to mozna dziecko przytruc. Moja corka ostatnio tez tak miala i okazalo sie ze to trzydniowka plus wyrzynajace zęby.

Gość gość
Aha i leki przeciwgoraczkowe podaje sie zgodnie z waga . W ulotkach dawki sa napisane w miesiacach i latach zycia dziecka i czasem jak dziecko nie miesci sie wagowo w tabelce wieku trzeba podac ta wieksza dawke bo inaczej lek nie zadziala jak trzeba.