Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drogie panie po 30 krotki komunikat mezczyzna sie sam nie znajdzie

Polecane posty

Gość gość

musicie chodzic po pubach, zagadywac na ulicy, zapisac sie na kursy wspinaczki, zeglarstwa, silownie i same zagadywac. Prosic o zeswatanie znajomych. I oczywiscie musicie dobrze wygladac, bo mlodsza konkurencja nie spi. Bez tego mozecie czekac do usranej smierci.

Gość gość
Aktywność jest zawsze lepsza niż bierność, ale zagadywanie losowych ludzi nie wydaje mi się owocną taktyką w poszukiwaniu życiowego partnera. Proszenie znajomych o zapoznanie z kimś innym samotnym ma większy sens.

Gość gość
nie prawda bo ja się nie włóczę nigdzie i w domu siedzę , czekam aż mnie znajdzie jakaś wyposzczona 40cha

Gość gość
Obecnie w chowie bydła mlecznego dąży się do osiągania możliwie wysokiej wydajności, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego zdrowia i płodności krów oraz optymalnej zawar tości tłuszczu i białka w mleku. W wyniku wieloletniego doskonalenia genetycznego kra jowej populacji bydła czarno-, i czerwono-białego, przy wykorzystaniu buhajów holsztyń sko-fryzyjskich wytworzono rodzimą wysokowydajną rasę polską holsztyńsko-fryzyjską. W porównaniu z bydłem o użytkowości kombinowanej, krowy tej rasy wymagają nie tylko lepszych warunków utrzymania i opieki, ale przede wszystkim bardziej precyzyjnego bi lansowania dawek pokarmowych w poszczególnych stadiach cyklu produkcyjnego (Osię głowski i Strzetelski, 2002). Szczególnie krytycznym okresem w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, podczas którego dochodzi do obniżenia apetytu, zaburzeń procesów fer mentacyjnych w żwaczu i wystąpienia deficytu energetycznego, jest okres okołoporodowy (zwany także przejściowym), obejmujący ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem i okres pierwszych trzech tygodni laktacji (Strzetelski i in., 2008). Podawanie w tym czasie dawek pokarmowych z dużą ilością skrobiowych pasz treściwych oraz niewłaściwa struktura fi zyczna dawki mogą doprowadzić do nadmiernego obniżenia pH płynu żwacza oraz wystą pienia chorób i zaburzeń metabolicznych (Drackley i in., 2001), w tym również kwasicy (Krause i Oetzel, 2006). Pomimo że w ostatnich latach przeprowadzono wiele obserwacji dotyczących niestrawności kwaśnej – choroby metabolicznej przeżuwaczy, jednak stanowi ona nadal duże zagrożenie dla zdrowia zwierząt w stadach bydła mlecznego (McLaughlin i in., 2009).