Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza z padaczka

Polecane posty

Gość gość

Witam moja zona jest w 3 miesiacu ciazy , wszystko bylo by ok gdyby nie jej epilepsja o ciazy dowiedzielismy sie w 4 tygodniu ciazy od tego czasu bierze kwas foliowy , bierze depakine 2x 300 , czy moze grozic cos dziecku

Gość gość
Teoretycznie jezeli bierze leki to nic jej i dziecku nie grozi.Epilepsji sie nie dziedziczy tylko sklonnosc do niej. Zalezne jest to jak czesto miala ataki przed zajsciem ciazem i pod jaka jest opiekna neurologa. Praktycznie jestem epileptykiem i urodzilam w 32 tygodniu ciazy po stanie padaczkowym bo moj ginekolog chorobe olal. Ale moja epi byla ciezka lekooporona z czestymi atakami z utrata przytomnosci wiec ja sie liczylalam z moim zagrozeniem zycia. Nie przewidzialam jednak operacji i wczesniactwa corki. Corka dzis ma 3 lata i jest zdrowa ja atakow juz nie mam, ale pierwszy rok to bylo pieklo. Musicie liczyc sie z tym ze po porodzie w pologu ataki moga wystapic lub sie nasilic bo reguluje sie gospodarka hormonalna. I najwazniejsze, staraj sie by Twoja zona ie byla w ciazy sama zwlaszcza w ostatnim trymestrze!!Aha i jeszcze jedno depakiny w ciazy brac nie wolno,zona musi zmienic leki. Pozdrawiam

Gość gość
Czy dziecku coś grozi rozmawiaj z lekarzem nie słuchaj głupich rad z internetu depakine w ciąży można brać chyba, że lekarz zadecyduje inaczej w ogóle o wszystko pytaj lekarzy oni ci wszystko wytłumaczą