Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się pozbyć trądziku

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio znalazłam coś takiego www.tradzik.suple24.net

Gość Viddna
Ja ostatnio odkryłam bardzo fajną serie kosmetyków pore revolutions od Laboratorium Ava. Używam od nich pianki oczyszczającej oraz kremu na noc i serum na dzień i jestem bardzo zadowolona z ich działania :) Kosmetyki sprawdzają się rewelacyjnie - cera już się nie przetłuszcza, niedoskonałości się nie pojawiają, a buzia wygląda dużo lepiej ;)

Trądzik to problem złożony z którym należy walczyć wielokierunkowo. Terapia musi się opierać na współpracy miedzy specjalistą a pacjentem. Właściwa dieta, zdrowy styl życia, unikanie czynników determinujących i pielęgnacją domowa dobrana przez specjalistę są tak samo ważne jak leczenia zasadnicze. Osobiście mogę polecić leczenia laserem Gemini oraz peelingi chemiczne. Więcej info znajdziecie poniżej :) http://www.arsestetica.pl/ofertyspecjalne/pakiety-promocyjne/zabiegi-na-twarz/zabieg-na-twarz-2/

Gość gość
Ja stosowałam IQface i nie miałam żadnych problemów związanych z trądzikiem.Znikł i było po sprawie

Gość gość
won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!!

Gość gość
ja zauwazylam, ze chyba od przesuszenia skory wyskakiwalo mi wiecej pryszczy... teraz ladnie nawilzylam bielendą i kremem algi morskie. krostek coraz mniej na twarzy... :)

Gość gość
Z trądzikiem niestety łatwo nie jest. Leczenie wymaga cierpliwości. Poza tym leczenie powstałych zmian bez konsultacji ze specjalistą z zakresu dermatologii może prowadzić do trudno gojących się ran i szpecących blizn. Dermatolog mając do dyspozycji zdobycze najnowszej techniki, możliwości badania tkanek i leki najnowszej generacji może zaproponować pacjentowi najlepszy i najbardziej bezpieczny rodzaj leczenia. Polecam centrum medyczne SKJ. Maja tam świetnych dermatologów!

Gość gość
Na trądzik najskuteczniejsze działanie mają tabletki IQFACE do tego możesz jeszcze raz na jakis czas przejść się do kosmetyczki na zabieg oczyszczający.I efekty sa super przynajmniej tak jest w moim przypadku.

Gość gość
Ja też stosowałam IQface i jestem bardzo zadowolona, w końcu udało mi się to co wcześniej było że tak napisze może nie niemożliwe, ale bardzo trudne. Pozbyłam się trądziku

Gość gość
won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!! won ze spamem iq goóowna!!

Gość gość
Może pomyślicie ze jestem szalona ale miałam problem z trądzikiem próbowałam wielu rzeczy nawet spirytusem salicylowym dręczyłam moja buzie ale w końcu udało sie!! Nie mam ani jednego pryszczyka i twarz jest nareszcie ładna i gładka.I jest to włąśnie zasługa tabletek IQFACE.

Gość mamatesterka79
Moja nastoletnia córka borykała się z trądzikiem. Byłyśmy u niejednego dermatologi i testowałyśmy wiele produktów na receptę i takich dostępnych w drogeriach. Z różnym skutkiem... Pół roku temu moja siostra poleciła mi porduky od Repechage, serię przeciwtrądzikowa kupiła dla swojego syna. I na chwile obecna te kosmetyki sprawdziły się najlepiej.

Gość gość
Na trądzik polecam zabiegi amerykańskie pca skin - moja corka miała 2 zabiegi i wygląda po nich znacznie lepiej, bardzo dużo zaskórników się zasuszyło a nowe nie pojawiają się. Szukajcie salonów, które oferują te zabiegi. W Poznaniu polecam salon www.beautypremium.pl

Gość gość
Ja brałam IQface przez 3 miesiace i uwążam, ze jest to faktycznie optymalna dawka na jaką powinno się decydowac. Mi w każdym razie w tym okreśie ten środek bardzo pomógł i w sumie tylko to dla mnie się liczyło i liczy...

Gość gość
Ja brałam IQface przez 3 miesiace i uwążam, ze jest to faktycznie optymalna dawka na jaką powinno się decydowac. Mi w każdym razie w tym okreśie ten środek bardzo pomógł i w sumie tylko to dla mnie się liczyło i liczy...