Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dalczego teraz tyle dzieci sie rodzi ponad 4000 g takie klocki? dlaczego?

Polecane posty

Gość gość
zapomnieliście jeszcze napisać o uwarunkowaniach genetycznych...mnie gin pytał w ciąży ile ważyliśmy z mężem przy urodzeniu...ale to też nie zawsze się sprawdza...u nas to się nawet sprawdziło, bo i moja mama podobnej wagi dzieci rodziła jak ja... z witaminy to jest coś na rzeczy, ale to tylko niektore mają coś składzie, które powoduje zbędny przyrost masy ciała dziecka...na szkole rodzenie mówili, że bierz Materne a urodzisz Manna :D, także na pewno coś w tym jest, bo nie sądzę że w szkole rodzenia jakieś ludowe legendy opowiadają ;) no i też myślę że obżeranie się dużo słodkościami w ciąży ma wpływ na wagę dziecka... niedawno urodziła kuzynka, która już o 8 tc miałam stwierdzoną cukrzycę ciążową, więc bardzo szybko przeszła na ostrą dietę i dziecko miało być małe, a ważyło prawie 3000 g, więc w sam raz...ja bez cukrzycy z niepowikłanej ciąży urodziłam dziecko 3300 g, więc niewiele większe.... tak na prawdę to jest loteria :D

Gość gość
a ja właśnie słyszę raz o dziecko urodzonym z wagą ok. 4000 g, a raz z ok. 3000 g, więc nie wiem do końca skąd te rozbieżności, bo ten ok. 1kg, to jest dużo...

Gość gość
Gdzie wy widzicie te 4 kg noworodki? Bo ja nie znam zadnego. Wszystkie maja mniej niz 3,5 kg.

Gość gość
ja znam sporo i to bywa że drobne kobitki rodzą sn dziecko 4000g ...choć więcej jest ok 3500 g, ale jak napisałam wyżej nie to że o 4000g, raz slyszłaam...

Gość gość
18:14 Dziecko od samego poczatku rozwija sie prawidlowo. Ja mam 160 cm, maz 185. Starsze dziecko urodziło sie z waga 2800 i 50 cm. Ja, urodzona w 39 tygodniu - 2560 i 48 cm, moj brat 2700 i 50 cm, maz - 3030 i 52 cm, jego brat 3150 i 52 cm. Wszyscy urodzeni w terminie. I nie, lekarz nie stwierdzil u dziecka dystrofii macicznej, to uwarunkowanie genetyczne poniewaz kobiety w mojej rodzinie nigdy nie rodziły dzieci cięższych niz 3200. W ciazy jadlam normalne posilki, nie mialam zadnych niedoborów, wyniki książkowe.