Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Wyprawka dla noworodka

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Co kupi艂y艣cie b臋d膮c jeszcze w ci膮偶y? Co Wam si臋 przyda艂o a co sie nie sprawdzi艂o?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Zbyt og贸lne pytanie. W ci膮偶y kupilam prawie wszystko, chyba jasne, ze z rozcietym kroczem b膮d藕 brzuchem nie b臋d臋 lata膰 po sklepach i kupowa膰 ubranka czy lozeczko b膮d藕 w贸zek. Maz w tej kwestii niezbyt si臋 orientuje poza tym nie ma gustu. Co si臋 nie sprawdzi艂o.. Hm raczej nie kojarze czego艣 co si臋 nie sprawdzilo. Chyba, ze chodzi o p*****ly to linomag w plynie i puder do pupy wyl膮dowa艂 w koszu. Zapytaj o cos konkretnego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ubranka body z kr贸tkim i d艂ugim r臋kawem. Nak艂adane przez g艂owe jak i zapinane kopertowo. Pajacyki, Bluzeczki wk艂adane przez g艂owe ( nie polecam tych rozpinanych) Spodenki i p贸艂艣piochy(艣pioch贸w nie polecam) Skarpetki Czapeczki(tylko wi膮zane,te bez sznureczk贸w spada艂y ma艂emu z g艂贸wki) Kosmetyki Oliwk臋 u偶y艂am kilka razy ( nie przyda艂a si臋) Nie polecam pudru(zasypki), ci臋偶ko to p贸藕niej zmy膰 ze sk贸ry. Polecam sudocrem i oliatum do k膮pieli (emolium nie przynios艂o porz膮danych efekt贸w). Polecam octenisept do piel臋gnacji p臋pka(odpad艂 na 11 dobe),na ciemieniuch臋 polecam baby cap. Na ple艣niawki Aftin (zesz艂y na druga dobe) Polecam chusteczki nawil偶ane Dada z biedronki i r贸wnie偶 pampersy z Dada. Karmienie Buteleczka szklana i plastikowa. Szklana bardziej sprawdza si臋 przy mleku a plastikowa przy wodzie z glukoz膮. Smoczki- u nas nie sprawdzily si臋 wyprofilowane(ma艂y nie chcia艂 tego ssa膰) sprawdzi艂 sie kulisty z canpola lateksowy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Puder sobie podaruj, u nas tez nie sprawdzily sie nosidelka ani chusty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Glukoza zb臋dna. Nie tuczcie dziecka. Podawaj sam膮 wod臋 przegotowana. Smoczek 0+ R臋czniki z kapturkiem 2 sztuki Po艣ciel 2 prze艣cierad艂a z gumk膮 10 body na kr贸tki r臋kaw 10 body na d艂ugi Pajace Skarpetki Czapeczki bawe艂niane Pieluchy tetrowe 20 szt 2 flanelowe Kocyk Ro偶ek Wanienka Mata do przewijania octenisept do p臋pka Patyczki do uszu z ochronka Oilatum do kapieli No偶yczki do paznokci Balsam do cia艂a Waciki S贸l fizjologiczna Woda morska Krem na odparzenia (najlepszy bepanthen) Szczotka do w艂os贸w mi臋kka G膮bka do wanny Gruszka do nosa du偶a Butelka ma艂a i du偶a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mia艂am: 艂贸偶eczko, materac do 艂贸偶eczka, 1 prze艣cierad艂o, 1 r臋cznik z kapturkiem, w贸zek 2w1, ro偶ek, 2 kocyki, 4 pieluchy tetrowe, 2 pieluchy flanelowe, pare pajacyk贸w, body z d艂.r臋kawkiem i z kr贸tkim, p贸艂艣piochy, dresiki, skarpetki, grubsza bluza, kombinezon (rodzi艂am w lutym) grubsza czapka, 2 cienkie czapeczki bawe艂niane nie wi膮zane, pampersy, s贸l fizjologiczna, chusteczki nawil偶ane, p艂atki kosmetyczne, patyczki do uszu, g膮bk臋 do wanienki (tzw.mi艣) wanienk臋, no偶yczki do paznokci po miesi膮cu dokupi艂am le偶aczek, mate edukacyjn膮, karuzelk臋 nad 艂贸偶eczko, ko艂dr臋 i poduszk臋 (p艂ask膮)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jeszcze zapomnia艂am o szczoteczce do wlosow, krem na odparzenia i zwykly nivea, zel do mycia 2w1 nivea, butelk臋 i smoczek uspokajaj膮cy (ja mia艂am LOVI)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
呕adnej glukozy nie kupuj, bo po co? Je艣li planujesz karmi膰 piersi膮 kup jedn膮 butelk臋, bo nie wiadomo, czy si臋 w og贸le przyda. Ze smoczkami te偶 nie szalej, bo wiele dzieci nie akceptuje. Laktator te偶 nie jest potrzebny od razu, nie wiadomo, czy si臋 przyda. Po艣cieli na razie nie kupuj, poczekaj a偶 dziecko stanie si臋 bardziej ruchliwe i nie naci膮gnie sobie ko艂derki na g艂ow臋. U mnie na pocz膮tku sprawdzi艂 si臋 ro偶ek do spania a potem 艣piworki. Jak b臋dzie gor膮co, to wystarczy do przykrycia pieluszka. Z po艣cieli tylko prze艣cierad艂o. Fajne s膮 te偶 wodochronne ochraniacze pod prze艣cierad艂o. Pieluszek tetrowych i flanelowych przyda艂o mi si臋 po ok.15, bo sporo ich u偶ywa艂am. Flanelowe s艂u偶y艂y na pocz膮tku pod g艂贸wk臋 zamiast poduszki, podczas karmienia na le偶膮co, 偶eby nie wybrudzi膰 prze艣cierad艂a, na przewijak, do wy艂o偶enia w贸zka i wiele innych. Tetrowe g艂贸wnie do wycierania buzi, jak ma艂emu si臋 ula艂o albo si臋 ob艣lini艂. A i ochraniacze na razie mo偶na sobie darowa膰. Przydadz膮 si臋 dopiero, jak maluch zacznie si臋 wierci膰 i rozbija膰. Przy noworodku nie mam sensu wk艂ada膰 do 艂贸偶eczka nic poza niezb臋dnymi rzeczami, bo mo偶e si臋 niechc膮cy przekr臋ci膰 i wtuli膰 w to a potem mo偶e nie potrafi膰 wr贸ci膰 do pozycji wyj艣ciowej a to jest niebezpieczne. Baldachimy po pomy艂ka. U mnie przyda艂o si臋 艂贸偶eczko z funkcj膮 bujania, bo m贸j maluch uwielbia艂. Po kilku miesi膮cach sam z tego wyr贸s艂, ale na pocz膮tku bardzo go to uspokaja艂o. Szuflada w 艂贸偶ku na dodatkow膮 po艣ciel (to p贸藕niej), paczki pieluch, jakie艣 zapasy te偶 si臋 przydaje. No i koniecznie regulacja wysoko艣ci, 偶eby nie schyla膰 si臋 do noworodka, co szczeg贸lnie po cc by艂oby uci膮偶liwe. Dobre s膮 te偶 wyjmowane szczebelki na p贸藕niej, 偶eby wi臋kszego dziecka nie podnosi膰 za ka偶dym razem. Z ubranek, szczeg贸lnie je艣li to Twoje pierwsze dziecko, wybieraj te rozpinane na ca艂ej d艂ugo艣ci. Wygodniej ubra膰 i rozebra膰 dziecko, bo ca艂y czas ono sobie le偶y a Ty majstrujesz przy zapinkach czy troczkach. Wk艂adanie i zdejmowanie przez g艂ow臋 jest trudniejsze, gdy dziecko ma jeszcze wiotk膮 szyjk臋. Poza tym niekt贸re dzieci bardzo si臋 przy tym denerwuj膮 i p艂acz膮. Najlepsze s膮 pajace i body z p贸艂艣piochami, z tym, 偶e trzeba pocz膮tkowo uwa偶a膰, aby nie podra偶nia膰 p臋puszka, wi臋c trzeba dobrze si臋 przyjrze膰 jak膮 gum臋 maj膮 spodenki. U mnie nie sprawdzi艂y si臋 艣piochy a kaftaniki, kt贸re by艂y z nimi w kompletach by艂y niewygodne i si臋 podwija艂y, jak dziecko si臋 kr臋ci艂o. Zb臋dne s膮 te偶 niedrapki. W szpitalach po艂o偶ne je odradzaj膮, bo paznokietki s膮 mi臋kkie i same powinny si臋 od艂ama膰. U mojego na 2 dzie艅 ju偶 ich praktycznie nie by艂o. A nawet jak dziecko si臋 delikatnie zadrapie po buzi, to nic mu nie b臋dzie. To pewien spos贸b na poznanie 艣wiata. Nie bardzo te偶 rozumiem ide臋 zak艂adania czapeczki po k膮pieli, bo wystarczy, 偶eby w domu by艂o ciep艂o. A jak ju偶 w temacie k膮pieli jeste艣my, to dobrze mie膰 wann臋 na stojaku. Wygodniej k膮pa膰 na stoj膮co bez pochylania si臋. Trzeba tylko co艣 po艂o偶y膰 na dno, 偶eby nie by艂o 艣lisko. K膮panie najlepsze za pomoc膮 r臋ki. Myjki ani g膮bki nie u偶y艂am ani razu. Wygodnie mie膰 te偶 przewijak ko艂o wanny, 偶eby przed i po k膮pieli wygodnie zaj膮膰 si臋 dzieckiem bez schylania i obci膮偶ania kr臋gos艂upa. Co do kosmetyk贸w, to nie ma co kupowa膰 za du偶o. Dop贸ki nie oka偶e si臋, 偶e dziecko ma problemow膮 sk贸r臋, to nie ma co kupowa膰 emolient贸w na zapas. Ja do tej pory (11 mies.) k膮pi臋 swojego malucha w p艂ynie Hipp i od czasu do czasu smaruj臋 mleczkiem z tej serii. Puder u偶y艂am do pupy kilka razy, cz臋艣ciej sama u偶ywam. Na co dzie艅 pup臋 noworodka smarowa艂膮m Bepanthenem Extra, potem jak podr贸s艂 zwyk艂ym. Sudocremu u偶y艂am dos艂ownie kilka razy, bo jego nie stosuje si臋 profilaktycznie, bo zatyka pory, tylko przy odparzeniach. U mnie praktycznie by艂o tego problemu, wi臋c wystarczy艂a mi pr贸bka, kt贸r膮 dosta艂am w szpitalu i jeszcze mi troch臋 zosta艂o. Oliwka okaza艂a si臋 zupe艂nie nieprzydatna. Chusteczki nawil偶ane przydadz膮 si臋 do szpitala i na wyj艣cia z domu. W domu lepiej przemywa膰 pup臋 wacikami i ciep艂膮 wod膮. Pieluchy u mnie najlepiej sprawdzi艂y si臋 Pampersy bia艂e, ale wiele moich znajomych u偶ywa Dad臋. Mnie 艣rednio podpasowa艂y, ale to indywidualna sprawa. Do paznokietk贸w kup zaokr膮glane no偶yczki (ja obcina艂am ma艂emu na 艣piocha), do w艂osk贸w mi臋kk膮 szczotk臋, grzebyk plastikowy z zaokr膮glonymi z臋bami mo偶e si臋 przyda膰 jedynie, je艣li b臋dzie ciemieniucha, do czesania niekoniecznie. S贸l fizjologiczna do oczek, woda morska do noska (u mnie najlepiej sprawdzi艂 si臋 Disnemar baby, bo ma delikatny psik), aspirator, ja艂owe gaziki te偶 si臋 przydadz膮. No i na pocz膮tek wit. K+D i Octenisept do p臋pka (dobry te偶 na ran臋 po cc albo naci臋ciu). Wi臋cej lek贸w nie kupuj, nie ma co robi膰 apteki z domu. Aha, nawet pediatrzy polecaj膮 dla maluszk贸w Aphtin. Po pierwsze on jest wg producenta po sko艅czeniu roku, po drugie kwas borny nie powinien by膰 stosowany przed 3. r. 偶. Poduszka do karmienia si臋 u mnie nie sprawdzi艂a. 艁atwiej mi by艂o karmi膰 na le偶膮co po cc a potem trzyma膰 ma艂ego w ramionach. Wszelkie podk艂adki tylko mi przeszkadza艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Aha i nie wierz w to, 偶e nie ma sensu kupowa膰 ubranek w rozmiarze 56. M贸j ma艂y wa偶y艂 prawie 4 kilo i mia艂 54cm. W 62 si臋 topi艂 po porodzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zamiast po艣cieli proponuje 艣piworek do spania. Jest du偶o bezpieczniejszy ( dziecko nie zaci膮ga na buzie i nie ma mo偶liwo艣ci sie udusi膰) i 偶adnych poduszek przez pierwszych ki艂a miesi臋cy. Co do 艣piworka my dostawali艣my w szpitalu przy wypisie jak mieli艣my spotkanie z po艂o偶na nt bezpiecze艅stwa noworodka ( nie rodzi艂am w Polsce) Dzis ch艂opcy maja 7 miesi臋cy i dalej spia w 艣piworkach. Do tego sie nie rozkopuj膮 jak dla mnie super sprawa...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka19901
U nas bardzo sprawdzi艂y si臋: - os艂onki na sutki (tylko dzi臋ki nim uda艂o mi si臋 rozpocz膮膰 przygod臋 z kp!) - poduszka do karmienia - dosta艂am od kole偶anek na Baby Shower poduszk臋 Chicco Boppy i okaza艂a si臋 wielk膮 pomoc膮; odci膮偶a艂a moje plecy przy karmieniu, bez problemu mog艂am karmi膰 c贸reczk臋 nawet 40 min. i nie czu艂am si臋 zm臋czona :) potem ma艂a przy niej uczy艂a si臋 siada膰 :) idealna twardo艣膰 i mo偶na ca艂o艣膰 pra膰 w pralce! - body z F&F (Tesco) - nawet po setkach pra艅 nie traci艂y "kszta艂tu" i kolor贸w :) bardzo dobra jako艣膰 Totalnie NIE sprawdzi艂y si臋: - muszle laktacyjne - nienawidzi艂am ich, u偶y艂am mo偶e 2 razy - chusta do noszenia - moja c贸rka po prostu nie lubi艂a :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Woda z glukoz膮 mnie zabi艂a! My艣la艂am, 偶e mamy 2016, a nie 1620 rok?! :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Albo: "Polecam octenisept do piel臋gnacji p臋pka(odpad艂 na 11 dobe)" :D To chyba antyreklama, bo normalnie odpada po 5, a w 7 donie to nie ma ju偶 艣ladu. Albo Aphtin, czyli szkodliwy kwas borowy i emolienty z popularnymi karcynogenami na sk贸r臋 bez AZS. :D Nobla tej pani! :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Z niedrogich przetestowanych przy 2 dzieci rzeczy mog臋 poleci膰: - w贸zek EasyGo Optimo (podr贸b臋 Childwheels D-Max z gondol膮 sk艂adan膮 na p艂asko) - spacer贸wki Espiro Sonic i Euro-cart Volt - foteliki Espiro Kappa i Bomiko XXL - 艂贸偶eczko turystyczne Sun Baby Sweet Dreams - le偶aczek Baby Mix (nie wiem co to za model, ale taki zwyk艂y prosty turkusowy bez udziwnie艅, ta sama firma ma te偶 podr贸by Fisher-Price, ale mnie si臋 nie podobaj膮) - rowerek 3w1 Baby Sun Tiger (taki do pchania) - ciuchy Reserved, F&F i niekt贸re Pinokio - kosmetyki Babydream Med i ma艣膰 Linomag - pieluchy nowe Toujours (wcze艣niej Tesco Loves Baby) - chusteczki nowe bia艂e Dada Cotton i 3-paki Fitti - kocyki Samiboo (worki w kt贸rych s膮 sprzedawane przydaj膮 si臋 na dzieci臋ce rzeczy do w贸zka) - tetr臋 z 2-pak贸w z Ikei (g艂adka i dekorowana) - butelki Canpol Haberman, w膮skie Akuku (nie wiem co to za modele, ale 250 ml w takie symetryczne tr贸jk膮ty) i Dydu艣 (te偶 nie wiem co za model, ale 300 ml z r贸偶owym hipopotamem) - smoczki Lovi, Lovi Mini i silikonowe i kauczukowe Canpol (ksi臋偶ycowy, 艣wiec膮ce Space co艣 tam i taki noworodkowy z rybk膮) - pozytywk臋 i spiral臋 do w贸zka/fotelika z Babydream - aspirator Freenose - 艂y偶eczki Akuku (takie z cz臋艣ciowo z prze藕roczystego silikonu) - rewerek biegowy Caretero Toyz Velo i KinderKraft Runner - puzzle piankowe Domyos z Decathlona (nie maj膮 tych ma艂ych wyci膮ganych cz臋艣ci jak te z alfabetami i cyframi, dzi臋ki czemu dzieci ich nie wyd艂ubuj膮 i nie wk艂adaj膮 do buzi) - kombinezony Lupilu z Lidla (te z zesz艂ego roku by艂y mega!) - silikonowe zawieszki do smoczka Little Efant (nadaj膮 si臋 te偶 do gryzak贸w i lekkich zabawek) - krzese艂ko Britton Yuki - piankow膮 wk艂adk臋 WB (Well Baby czy jaki艣 tak) do k膮pieli w umywalce/zlewie (to s膮 takie chi艅skie podr贸by Puj, Puj Flyte i Safety 1st, moja jest podr贸b膮 Safety 1st bo rozmiar na d艂u偶ej starcza) - reduktor na siedzisko Navington (to taka wy艣ci贸艂ka, kt贸rej mo偶na u偶ywa膰 w spacer贸wkach rozk艂adanych na p艂asko przy niemowl臋tach jak si臋 nie chce bra膰 gondoli ani fotelika, tylko ma艂膮 spacer贸wk臋) - s艂oiki, woreczki, soki, soko-herbatki, gotowce i budynie Babydream Bio - proszek do bia艂ych i jasnych rzeczy Domol Ultra Sensitiv (turkusowe opakowanie) Nie wiem co jeszcze, bo sporo tego mi si臋 nazbiera艂o. Na razie tyle. Stara艂am si臋 tematycznie, ale kolejno艣膰 si臋 zrobi艂a dowolna. :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A po co ci to? Przecie偶 niemowl臋 z niepozrastanymi p艂atami i tak uk艂ada si臋 z g艂ow膮 na kt贸rym艣 boku, w celu unikni臋cia uduszenia si臋 zwracanymi tre艣ciami 偶o艂膮dkowymi. Na co komu ta poduszka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zreszt膮 niemowl臋 do roku nie mo偶e mie膰 pod g艂ow膮 poduszki 偶eby si臋 nie udusi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martulena
Gdzie mo偶na o tym przeczyta膰, 偶e nie wolno poduszki podk艂ada膰? Jestemw 37 tyg. ci膮偶y i ju偶 szalej臋. Przeslij prosze linka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wsz臋dzie. U偶yj google.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ani poduszek ani ko艂der.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰_Justyna
A ja my艣l臋 偶e jak si臋 dzidzia urodzi to b臋dziesz ju偶 wiedzia艂a wi臋cej ;) Czy to b臋dzie krem do pupci taki a nie inny czy to te偶 b臋dzie linomag :) Na spokojnie co Ci nasunie sie na my艣l i b臋dzisz widzia艂a czego brakuje to kupuj albo go艣ciom zzaproonuj co mo偶na kupi膰 :) Ja poprosi艂am o r臋cznik do k膮pieli taki ro偶ek :) troch臋 pieluch i na przysz艂o艣膰 jakie艣 maty edukacyjne bo to si臋 przyda p贸藕niej a mo偶e nie by膰 kasy na takie rzeczy. aaaa i fotelik do karmienia i to si臋 uda艂o :) Z tego by艂am bardzo zadowolona. Gruszka do noska i nawil偶acze w razie mocnego, zimowego grzania grzejnik贸w. Naprawd臋 polecam :) krzese艂ko Lin http://lionelo.com/shop/krzeselko-linn/ gotowa艂am dla m臋偶a obiad a dziecko by艂o razem ze mna i rozmawiali艣my sobie ;) Pokazywa艂am i opisywa艂am co jak si臋 nazywa :) ehhh mo偶na tak pisa膰 i pisa膰 :) Powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie mia艂am si艂y na chodzenie po sklepach. Zam贸wi艂am wszystko tutaj http://sklep.meble-wisad.pl/197-higiena . Nie 偶a艂uj臋. Dobra jako艣膰, szybko i w dobrych cenach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mog臋 poleci膰 fajny produkt kt贸ry idealnie sprawdzi艂 si臋 u mnie podczas wychodzenia ze szpitala z dzieckiem i w og贸le podr贸偶owania z niemowlakiem Kocyk do fotelika https://minkycm.pl/kocyki-do-nosidelka/otulacz/spiworek-do-fotelika . Nie trzeba ubiera膰 dziecka zbyt grubo wystarczy owin膮膰 w kocyk. Kocyk ma otwory na pasy wszystko fajnie pasuje do fotelika. Rodzi艂am w maju wi臋c na zam贸wienie uszyli mi kocyk bez wype艂nienia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elenass
Ja w ci膮偶y skompletowa艂am ca艂膮 wyprawk臋, sukcesywnie kupowa艂am rzeczy dla maluszka przez 9 miesi臋cy i si臋 uzbiera艂o. W贸zek sprawi艂y mi przyjaci贸艂ki, wybra艂y model z barletta, bardzo fajny, lekki, tak偶e nie narzekam. Mia艂am za to spory problem z zakupem fotelika samochodowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agakrol
Obowi膮zkowo na kolki krople esputicon. Do tej pory mam je w domu, bo rozszerzamy diet臋 i mog膮 si臋 jeszcze przyda膰.

Udost臋pnij ten post