Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GoonzoBill

pod Kaczyńskim polska demokracja przerodziła się w patologię

Polecane posty

Gość GoonzoBill

w istocie posługując się demagogicznym argumentem, że LUD wyniósł PiS do władzy pisowcy jak mafia polityczna zagarniają bezprawnie coraz więcej państwa łamiąc praworządność i konstytucję. Prezydent, premier i marszałkowie z najważnieszych osób w państwie stali się "cynglami" krypto-dyktatora. To skandal i polityczna bandyterka. Cały demokratyczny świat jednoznacznie ocenia działalność Kaczyńskiego i jego mafii. Wkrótce trafią na karty podręczników politologii jako przykład zwyrodnialstwa politycznego XXI wieku.

Gość gość
Łukasz Pawłowski: Czy pana zdaniem w świecie zachodnim mamy zbyt dużo demokracji? Fareed Zakaria: Mamy zbyt dużo demokracji w tym sensie, że przywiązywaliśmy zbyt dużą wagę do procedur demokratycznych, a zbyt małą do jej „wewnętrznej treści”, czyli do tradycji liberalnej, tradycji chroniącej wolność jednostki przed prostą wolą większości. To argument, który przedstawiłem kilka lat temu w książce „The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad”. Wówczas moje tezy uznano za kontrowersyjne, ale sądzę, że rozwój wypadków je potwierdził. Czego dokładnie brakuje naszym demokracjom? Liberalne demokracje łączą dwie bardzo różne tradycje – tradycję plebiscytowego udziału społeczeństwa w wyborze władzy oraz tradycję ochrony praw jednostkowych, rządów prawa oraz rozdziału Kościoła i państwa. Ta druga tradycja jest znacznie starsza, sięga czasów uchwalenia Wielkiej Karty Swobód. Gdy w XVIII w. Monteskiusz określał Wielką Brytanię jako najbardziej wolne państwo w Europie, w wyborach brał udział 1 proc. brytyjskiego społeczeństwa. Nawet w 1860 r., tylko 3 lub 4 proc. Brytyjczyków miało prawo głosu. Mieli jednak coś innego – silną tradycję rządów prawa, konstytucjonalizmu i podziału władzy. …która obecnie jest w odwrocie? Obawiam się, że od czasu zakończenia zimnej wojny nasza celebracja demokracji była zbyt powierzchowna. Położyliśmy nacisk na jej aspekt plebiscytowy z wyłączeniem wszelkich innych. ... Oto na czym polega problem nadmiaru demokracji – kiedy przekształca się ona w system usprawiedliwiający nawet nieliberalne i niekonstytucyjne działania. To problem naszych czasów, niezależnie od tego, czy ma miejsce na Węgrzech, w Polsce, w Stanach Zjednoczonych, czy – w najbardziej dramatycznej odsłonie – w kraju takim jak Rosja.'

Gość gość
STANISZKIS: Przypomina mi się komunizm 'Obserwujemy masowe tworzenie nowej klasy politycznej, ale także coś, czego wcześniej nie było, wykorzystywanie złych instynktów dla celów politycznych. Ta mieszanka jest dla mnie porażająca. Fetysz większości i mitologizacja ludu wkurza mnie bardzo i osobiście daję temu wyraz. Nie przypuszczałam, że po tych dwudziestu paru latach od końca komunizmu, znajdą się ludzie, którzy będą mieli tupet głosić, że to wszystko to jest ta normalność. Nie myślałam też, że władza, która jest iluzją, bo wciąż nie widać w PiSie zdolności osiągania założonych celów, będzie tak pociągająca. A wychodzenie z rozwoju zależnego, co obiecuje Morawiecki, przy tych wszystkich skutkach zewnętrznych dobrej zmiany, a do tego Brexit, będzie prawie niemożliwe. Przede wszystkim obecna władza demoralizuje własnych ludzi, którym, mam nadzieję, w pewnym momencie instynkt samozachowawczy powie stop.' http://koduj24.pl/przypomina-mi-sie-komunizm/

Gość gość
prof. Dudek: 'Ja właśnie z tego powodu nie wierzę w żadną dyktaturę PiS, ani nawet wieloletnie rządy tej partii. Tej formacji dramatycznie brakuje kompetentnych ludzi, zdolnych do realnego zmieniania skomplikowanej materii, jaką jest współczesne państwo. A przyjęcie zasady „kto nie z nam, ten przeciw nam”, w połączeniu z opisanymi wyżej cechami lidera PiS, spowodują, że z każdym miesiącem sprawowania władzy problemy będą się piętrzyły, aż w końcu obóz rządzący zacznie pękać w szwach, a Kaczyński – jak niegdyś w PC i opozycyjnym PiS – rozpocznie wyrzucanie kretów z własnych szeregów.' http://www.krytykapolityczna.pl/artykuly/kraj/20160808/dudek-w-poszukiwaniu-glownego-wroga

Gość gość
Kaczyński rozdupcy Polske Kaczyński rozdupcy demokracje Kaczyński rozdupcy Unie Kaczyński wzmocji Rosje bo agresywne bezmózgi zawsze tak mają, że wychodzi im na odwrót

Gość gość
kiedy do włądzy dochodzi gość, który nie bywa zagranicą, który nie ma partnerki, który nie ma dzieci, który nie ma konta, który nie ma smartfona, który nie ma komputera, który nie ma karty kredytowej, który nie ma prawa jazdy, który nie chodzi na zakupy, który nie ma przyjaciół ... to robi się mocno niebezpiecznie bo socjopata nie powinien rządzić normalnymi ludźmi.

Gość gość
patologiczny wódz = patologiczny ustrój patologiczny ustrój = patologiczne państwo patologiczne państwo = patologiczna gospodarka patologiczna gospodarka = patologiczna młodzież patologiczna młodzież = katastrofa

Gość gość
kaczyński to lajtowy dyktator średniej klasy

Gość gość
KODowcy w akcji:):):))

Gość gość
sama prawda o pisuarze !!!

Gość gość
Czemu się wpychacie na Uczuciowy? Chociaż tutaj chce się mieć spokój od polityki. Córcia Staniszkis należy do partii Rumuna, wiadomo, o co chodzi:)))

Gość gość
każdy mierzy ludzi swoją miarą. PiS i jego zwolennicy mają tą miarę niską dlatego ich celem jest przerobienie Polaków na mięso armatnie nacjonalizmu. W imię Katolickiego Państwa Narodu Polskiego !

Gość gość
prawicowy historyk Dudek i prawicowa socjolożka Staniszkis wskazują na niekompetencję polityków PiS. A ponieważ dobrze znają to środowisko więc nie ignorowałbym ich opinii.

Gość gość
dyktator Kaczyński spotkał się z dyktatorem Orbanem i knuli przeciw demokracji i Unii Europejskiej

Gość gość
Polaków wychowuje się tak by popierali albo przynajmniej tolerowali miękką dyktaturę dlatego demokracja w Polsce udać się nie może na dłuższą metę. Piłsudski rozwalił młodą demokrację polską, i Kaczyński rozwala trochę starszą polską demokrację. Po Piłsudskim rządziła klika jego miernych przydupasów - pułkowników, i po Kaczyńskim będą rządzić jego mierne przydupasy.