Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nazwisko dziecka

Polecane posty

Gość gość

Za miesiac rodze a nie jestesmy po slubie. Kiedy trzeba isc do USC o uznanie ojcostwa? Przed czy po narodzinach?

Gość gość
Facet cie nir chce, nie szanuje a ty chcesz dziecku jego nazwisko dawać? Wszędzie się tłumaczyć, u lekarzy, w szkole, kim jesteś, że nazywasz się inaczej...

Gość gość
Ja sie nie musze nikomu tlumaczyc dlaczego mam inne nazwisko i nie bede. I to ja nie chce slubu nie on

Gość gość
Po narodzinach

Gość gość
Nie tłumaczyć dlaczego nie masz ślubu a kim jesteś dla dziecka. Śkunu nie chcesz a nazwisko faceta po co dzieciakowi dajesz?

Gość gość
Zebys sie glupio pytala

Gość gość
Można i tak, i tak. Ale lepiej w czasie ciąży, o tyle że np. po porodzie on będzie mógł dziecko zarejestrować a Ty będziesz mogła zostać z noworodkiem w domu, albo jeśli- nie daj Boże- była konieczność jakiś zabiegów przy dziecku, on będzie również mógł dostawać informacje, podpisywać zgodę- nie wiadomo jak Ty się będziesz czuła zaraz po porodzie. Od razu przy uznaniu decydujecie o tym jakie nazwisko będzie miało dziecko. Olej głupie pytania o nazwisko, nawet małżeństwa mają nieraz różne i w życiu jeszcze nie spotkałam się z jakimiś głupimi uwagami na ten temat, co najwyżej ktoś uznawał że żona pana Iksińskiego to pani Iksińska, ale przy pierwszej okazji to było prostowane i tyle.

Gość gość
Zarejestrować dziecko można dopiero po narodzinach z odpowiednimi dokumentami ze szpitala. Musicie być oboje przy tym skoro nim macie ślubu. Masz na to 2tygodnie. Moje dziecko też miało inne nazwisko niż ja i nigdy nigdzie nie musiałam się tłumaczyć kim dla niego jestem.

Gość gość
Autorko tak nie gadaj,ze nie bedziesz musiala sie tlumaczyc.Ja tez tak myslalam i musialam tlumaczyc w szkole.Syn poszedl do pierwszej klasy i mial wychowawczynie starszej daty i musialam tlumaczyc,ze dziecko ma nazwisko ojca a ja mam po mezu.

Gość gość
Nie, nikt nie musi tłumaczyć, a że ktoś się czuje zobowiązany... to już inna sprawa. Owszem, zarejestrować dziecko można dopiero po narodzinach- ale w czasie ciąży ojciec może dziecko uznać, i wtedy po porodzie może sam dopełnić formalności związanych z rejestracją, bo jest uznanym ojcem i ślub nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu tuż po porodzie różnie może być z matką i dzieckiem, i wygodniej żeby ojciec mógł wtedy pełnoprawnie występować jako opiekun dziecka bez targania matki do urzędu, ale kiedy się dziecko uzna i czy w ogóle, to już zależy od rodziców.

Gość gość
21.41- jak byłaś głupia, to się tłumaczyłaś, ja powiedziałabym krótko, że to nie jest jej sprawa

Gość gość
22:43-glupia to jestes ty.Nie napisalam,ze SIE tlumaczylam,tylko tlumaczylam wychowawczyni,akurat u mnie jest dosc skomplikowana sytuacja i to jej tlumaczylam,a nie tlumaczylam sie kobiecie,dlaczego tak jest jak jest.Po raz kolejny na kafe problem z czytaniem jest widze...

Gość gość
nie, nie problem z czytaniem, chciałaś tłumaczyć- to tłumaczyłaś, mogłaś tego nie robić, bo nie miałaś takiego obowiązku

Gość gość
Sytuacja byla skomplikowana,to grzecznie pani wytlumaczylam,zeby potem nie bylo nieporozumien.Ty pewnie na dzien dobry bys powiedziala,ze to twoja sprawa i ze ktos ma sie nie wpierdalac.No widzisz,ja jestem mila a ty jestes wredna....nie skoncze,bo jestem mila.

Gość gość
nie trzeba być wrednym, żeby być asertywnym, właśnie widać jaka miła jesteś :D

Gość gość
A ta dalej swoje.Wez juz skoncz,bo nudna jestes.

Gość gość
Olanie wychowawczyni (która ma ogromne znaczenie dla takiego dziecka) w pierwszych dniach szkoły zamiast powiedzenie "dziecko ma nazwisko po ojcu" jest asertywne? Dla mnie po prostu jest głupim uporem. Korona nikomu z głowy nie spadnie jak się powie, w koncu to chyba nic wstydliwego, że dziecko ma nazwisko ojca? I też znam to z życia, nigdy nawet nie wpadłam na to by robić jakąś wielką aferę bo ja mam inne nazwisko a nauczyciel ośmiela się o to pytać. Szczególnie nauczyciel wychowawca który powinien znać sytuację rodzinną by np. nie pytać o mamusię dziecka, które jest wychowywane przez siostrę itd.

Gość gość
No widzisz gosciu z 23:36-ja powinnam powiedziec,ze to nie jej sprawa,zeby mnie uznala kobieta za asertywna w innym wypadku sie tlumacze.Tez mam takie samo zdanie jak ty,no ale niektorym nie przetlumaczysz.