Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amaniloki

czy ktoś pracując w sektorze zdrowia w angli podjął studia pielegniarskie

Polecane posty

Gość amaniloki

Witam tak jak w temacie czy ktoś kto pracował w sektorze opieki zdrowotnej studiował pielęgniarstwo w angli , wiem ze jest na tym forum taki temat ale wątek wygasł para lat temu czy jest ktoś kto może się podzielić informacjami na ten temat.

Gość gość
Tak, ja. Pracowalam w sluzbie zdrowia, pozniej podjelam studia na pielegniarstwie w UK i obecnie pracuje w zawodzie. A jakich informacji potrzebujesz?

Gość amaniloki
Pracuje jako care assistants od 2 lat , z polski mam zawód opiekuna medycznego, chciałabym się kształcić w tym kierunku mam 23 lata i chciałabym podjąć studia adult nursing. Chciałabym się dowiedzieć gdzie pani studiowała i czy musiała pani robić jakieś kursy z tego co się orientuje to na uni wymagają acess to higter education, czy w pani przypadku robi pani ten kurs , czy brane jest doświadczenie pod uwagę. Wiem ze od 2017 pielęgniarstwo juz nie będzie opłacane przez nhs, wiec można wziąć kredyt studencki. Może mi pani udzielić informacji , będę wdzięczna

Gość gość
Studiowalam w Bradford. Ja dostalam sie bez access, ale pomogl mi fakt, ze mialam studia magisterskie z Polski (z kierunku humanistycznego). Nic poza tym nie mialam. Z tego co sie orientuje, to Access to HE jest potrzebny w przypadku kiedy kandydat nie spelnia wymogow akademickich. W momencie skladania aplikacji mialam 7 lat doswiadczenia jako healthcare assistant. Ale 2 lata w zupelnosci wystarczy. Doswiadczenie jest ogromnie wazne, i przede wszystkim trzeba potrafic dobrze zaprezentowac co z tego doswiadczenia wyciagnelas. Universytet bedzie sie interesowal tym, czy i jak rozumiesz takie pojecia jak person-centred approach, equality, discrimination, social inclusion, jak rozwinelas swoje zdolnosci komunikacji. Wiele osob ubiegajacych sie o miejsce na pielegniarstwie nie ma zadnego doswiadczenia zawodowego, ale jesli sie je ma, to moze to bardzo pomoc, szczegolnie jesli nie spelnia sie wszystkich formalnych wymogow. Na stronie kazdego universytetu jest przewaznie dluga lista warunkow ktore trzeba spelnic. To moze skutecznie odstraszac, szczegolnie jesli sie tych wymogow nie spelnia. Ale z doswiadczenia swojego i innych osob wiem, ze Universytety czesto przymykaja na wiele z nich oko jesli kandydat im sie spodoba. Jesli sie ma wymagane GCSE to nie ma zadnego problemu. Najlepiej byloby miec przynajmniej 2 (Maths & English). Ale choc na stronie internetowej zwykle tego nie ma, wiele Universytetow akceptuje Functional Skills Level 2 zamiast GCSE. Gwarancji nigdy nie ma, ale moze sie udac (nawet jesli przez telefon powiedza ci ze nie akceptuja). Jesli jeszcze nie masz, to naprawde polecam ci zrobienie przynajmniej tych dwoch GCSE (1 rok), albo przynajmniej Functional Skills. Functional Skills trwaja do 3 miesiecy, sa bezplatne (zwykle oferowane przez Local Council), zajecia sa 1 raz w tygodniu i mozna w jeden dzien chodzic i na Maths i na English. To sie naprawde przydaje, nie tylko w dostaniu sie na studia, ale takze jest czesto jednym z wymogow przyjecia do pracy. Najpewniej jednak byloby, gdybys zrobila GCSE - jesli zaczniesz teraz, do bedziesz miala co wpisac w aplikacje na przyszly rok. Tylko musisz sie szybko zorientowac, zeby nie przegapic rozpoczecia kursu w tym roku. To + Twoje doswiadczenie + dobre Personal Statement moze wystarczyc. Aplikacje, jak pewnie wiesz sklada sie przez UKAS (termin jest do 15 stycznia). Jesli pracujesz dla NHS, to sa inne mozliwosci dostania sie na poelegniarstwo: - secondment (zapytaj pracodawcy) - Open University (4 lata - przez ten okres studiujesz i dostajesz normalna wyplate) - Foundation Degree: 2 lata studiow i po nich wskakujesz na 2 rok pielegniarstwa bez zadnych dodatkowych ceregieli. Na foundation degree latwiej sie dostac - potrzebne jest tylko doswiadczenie (min. 2 lata - czyli masz) i zgoda pracodawcy. Pracujesz wtedy na swoim stanowisku pracy i jeden dzien w tygodniu jestes na uczelni. Tylko tutaj nie kazdy universytet ma taka opcje - musisz sie dowiedziec. Jesli chodzi o finansowanie studiow, to tak, niestety od przyszlego roku nie bedzie bursary (na jak dlugo to sie dopiero okaze). Ale to oznacza rowniez mniejsza konkurencje, bo odpadnie wiele z tych osob, ktore juz maja jakies studia skonczone (ci nie dostana kredytu). Wszystkie informacje znajdziesz na stronie Student Finance England. Tam tez jest aplikacja. Tego kredytu nie ma sie co bac. Raty to groszowa sprawa. Podsumowujac, nie taki diabel straszny. W aplikacje na UKAS cos trzeba wpisac, ale nawet jesli masz cokolwiek, nawet jesli to nie do konca pokrywa sie z wymaganiami na konkretne studia, to i tak warto probowac. Mam nadzieje, ze zlozysz aplikacje na nastepny rok i zycze powodzenia.

Gość amaniloki
Dziękuję za wyczerpujące informacje pozdrawiam.

Gość gość
Ja tez zrobilam pielegniarstwo w Anglii i rowniez nie robilam access course bo mialam studia ukonczone w Pl (w zupelnie innym kierunku). Pracowalam w uk jako carer przez 6 lat zanim zdecydowalam sie aplikowac. Poza tym osoba powyzej wszystko wyjasnila.

Gość gość
A jaka specjalność ukaczylyscie kobietki , bo wydaje mi się ze większe możliwości są po adult nursing , co myślicie

Gość analysed
Witam a ja mam takie pytanie jakie sa roznice pomiędzy bsc adult/child/mental health nursing (3 lata ) a bn nursing ( 4 lata) . Chciałabym wiedzieć jaka jest roznica. Ponieważ mnie również interesuje pielęgniarstwo w angli. I nie wiem czy lepiej jest podjac studia adult nursing 3 lata , czy te 4 letnie. Mam juz pare lat doswiadczenia jako care I hca. Moze ktos sie wypowiedziec.

Gość gość
a czy studia sa ciezkie? duzo nauki?

Gość gość
BN i BSc to to samo. Studia sa dosc intensywne - zajecia, praktyki, egzaminy, eseje. Zajecia sa przez 5 dni w tygodniu i mozna to porownac do pracy na pelnym etacie plus nauka do egzaminow. Ale Universytety zwykle oferuja duze wspacie dla studentow i pomagaja jak moga jesli student ma trudnosci. Osobom, ktore nie studiowaly i nie uczyly sie wczesniej w UK bardzo polecam Skills for Learning - krotki, zwykle 3 miesieczny kurs (najlepiej zrobic go na tym samym Universytecie na ktorym zamierza sie studiowac, ale niekoniecznie). Kurs jest na poziomie 6, czyli na tym samym na ktorym studiuje sie BSc, i bardzo pomaga w ogarnieciu pisania esejow, analizy krytycznej, refleksji, systemu referencji, czyli tego, od czego bedzie pozniej zalezalo powodzenie studenta. Jesli nie ma sie tych podstawowych umiejetnosci, to pozniej moze byc ciezko pogodzic zapoznawanie sie z tymi sprawami w nawale innych obowiazkow.

Gość gość
A jak jest po studiach mozna juz pracowac w szpitalu np. Czy robi sie jakies szkolenia, bo słyszałam ze przez jakis czas ma sie takiego jak by mentora I pod jego okiem sie wykonuje prace.

Gość gość
Hm nie wiem czy za stara nie jestem na studia a pracuje jako hca od 8 lat , w jakim wieku sa studenci, pewnie sami mlodzi

Gość gość
Pracuje jako care od roku a chciałabym pracowac jako healthcare w szpitalu czy musze robic jakies kursy uprawnienia

Gość gość
A jak wygladaja praktyki w szpitalu ?

Gość gość
Nie są sami młodzi, wręcz przeciwnie. Ja je zaczynałam mając 31lat i myślałam ze będę jedna ze starszych. Przekrój wiekowy byl bardzo duży, koleżanki studentki miały po ponad 40l i odchowane dzieci. Tu nie każdy idzie tym tokiem jak w Pl: studia, praca, dzieci itp Często ludzie dopiero później mogą pozwolić sobie aby spełniać swoje powołanie (bo pielęgniarstwo niewątpliwie do nich należy, jak tego nie czujesz-nie idź ta droga)

Gość gość
A ja jestem ciekawa pracuje jako RN od 4 lat, czy jest szansa znalezc prace w usa,

Gość gość
Od razu po studiach można pracować w szpitalu (u mnie tak bylo) Owszem robisz różne kursy i szkolenia ale gdybyś juz pracowała gdzie indziej jako piel to i tak musialabys je robic bo sie przedawniają. Jako świeża piel robisz perceptorship i masz swojego preceptora, takiego jakby mentora, opiekuna..teoretycznie bo ja tego nie miałam. Nie ma na to czasu ani wystarczająco staffu :/

Gość gość
Do gosc 20:15 a jaka specjalność studiowalas

Gość gość
Nie id na pielęgniarkę. Grosz marny, w kij roboty, odpowiedzialność ogromna.

Gość gość
Hm ale ja chce byc piele bo pracuje z ludzmi sprawia mi to satysfakcje jestem hca I chce sie ksztalcic w tym kierunku

Gość gość
Robilam adult general nursing. Uwazam za daje najwiecej mozliwosci. Do dzieci sie nie nadaje a pacjentow z mental health i learning disability i tak mam u siebie bo ich pielegniarki nawet antybiotyku nie podlacza..

Gość gość
Również chciałabym podjac studia adult nursing , a jak to jest z RN dostaje sie ten tytuł po studiach czy trzeba miec jeszcze jakies uprawnienia

Gość gość
Tylko studia i trzeba sie zarejestrowac. I juz.

Gość gość
Gdzie Studiowalyscie , możecie polecić ?

Gość Hca in uk
Odświeżam wątek mnie również interesują studia pielęgniarskie w Anglii, Adult Nursing czy po tym jest więcej możliwości, na uni blisko mojego miejsca zamieszkania jest BN dual field, myślicie czy warto robić tego typu studia (interesuje mnie Adult and child nursing BN). Trwają 4 lata. Jak myślicie czy lepiej skupić się na jednej dziedzinie typu bsc adult Nursing. Jakie jest największe zapotrzebowanie na pielęgniarki. No i pytanie RN otrzymuje po bsc adult Nursing ., czy tak samo jest z bsc Child Nursing, Mental health. Proszę o radę. Póki co pracuje jako hca kilka lat, chciałabym się przekwalifikowac na pielęgniarka