Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

hirsutyzm

Polecane posty

Gość gość

Mam dopiero 14 lat i mam ciemne włosy na brzuchu,plecach, z tyłu szyi, po bokach twarzy oraz delikatny wąsik ( który wyrywam pęsetą) ale nie wiem co zrobić z resztą włosów! :( byłam niedawno na wakacjach nawet gdy świeciło słońce i było gorąco balam się związać włosy w kitkę i ubrać strój kąpielowy! :( nie wiem co mam z tym zrobić... pójść do jakiegoś lekarza? Nic nie mowilam o tym mojej mamie za bardzo się wstydzę... nikt o tym nie wie i nie wiem co robić dalej. Do tego mam dużo włosów na rękach oraz widzę, że mam kilka włosków na dłoniach i palcach... czuje się okropnie w swoim ciele... czytałam o chorobie zwaną ,,hirsutyzmem'' czy to jest to? a nawet jeśli mogę się z tego wyleczyć? a jeśli tak to jak? Proszę szybko o pomoc bo nie daję sobie rady niszczy mi to całe życie...

Gość OlciaFifolcia
A jak u Ciebie z miesiączkami? w miarę regularnie czy bardzo zachwiane?

Gość gość
W miarę regularne czasem mi się spóźnia o 4/5 dni

Gość OlciaFifolcia
Jeżeli Cie to tak bardzo krępuję to idź do rodzinnej po skierowanie, najprawdopodobniej do endokrynologa, być może masz jakiś hormon zachwiany

Gość gość
a wiecie co zrobić żeby to rozjaśnić jakoś? A może lepiej zgolić? I jak zadałam pytanie wyżej da się to wyleczyć?

Gość gość
Broń Boże golić! odrosną grubsze,ciemniejsze i dłuższe! póki co to spróbuj przemywać wodą utlenioną,to taki doraźny ratunek.woda powoli rozjaśni włoski,stana kruche i będą wypadać .wygoogluj sobie w necie jak dokładnie jej używać.udaj się z mamą do lekarza,bo ten problem sam się nie rozwiąże a z czasem może być gorzej

Gość gość
jak na razie jestes za mloda na leczenie hormonami. Przeciez jestes w fazie dojrzewania. Idz najlepiej do ginekologa,zleci Ci badania i moze cos poradzi.To nie wstyd.Tez mam sporo wlosow na rekach,palcach u stop,delikatny wasik i leczylam sie hormonalnie,a raczej nadal lecze.Jest delikatna poprawa.A moze to taki Twoj urok?Jesli jstes brunetka o ciemnej karnacji i tych wlosow nie masz tyle co facet to jest to w normie,choc jak mowie,dojrzewasz wiec hormony szaleja. Idz z mama do ginekologa i on juz ci doradzi

Wirtualnie nikt nie stwierdzi, czy cierpisz na hirsutyzm. Jednak nadmiar owłosienia w tak młodym wieku wskazuje na zaburzenia hormonalne. Proponuję porozmawiać szczerze z mamą i udać się z nią do endokrynologa. Nie masz się czego wstydzić. Szukaj dla siebie pomocy. Ukrywając się w ubraniach z długim rękawem, będziesz tylko maskować problem, ale go nie rozwiążesz. Odsyłam do specjalisty i życzę zdrowia!

Gość gość
Po długim namyśle i waszych odpowiedziach stwierdzilam, że muszę powiedzieć o tym mamie. Jestem naprawdę nieśmiałą osoba i kompletnie nie wiem jak zacząć ten temat... Macie może jakieś pomysły jak zaczął rozmowę?