Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

proszę o radę nie wiem co robić

Polecane posty

Gość gość

Mam wielki dylemat ,bo nie wiem co mam zrobić. Ojciec uciekł z domu i zostawił mnie i mame, opróżnił pieniądze z konta.Mama zarabia ,ale niestety nie są to duże zarobki ,ja studiuje [teraz będe na 2 roku] i nie mam pojęcia co robić. Wiem ,że moje studia kosztują sporo moich rodziców,wcześniej dawali sobie radę bez problemów opłacając mi stancje,ale teraz kiedy ojciec odszedł nie chcę aż tak obciążać finansowo mojej mamy. Chciałabym iść do pracy ,ale nie wyobrażam sobie tego,ponieważ studiuje dziennie i zajęcia są tak porozwalane po całym dniu ,że nie wiem jak bym mogła pracować. Na zaocznie się nie przeniose. Chciałabym odciążyć mame finansowo żeby nie musiała płacić na moją stancje i utrzymanie ,ale nie wiem jak mam to zrobić. Co wy byście zrobili na moim miejscu ?

Gość gość
Przede wszystkim masz wakacje i ten czas powinnaś wykorzystać na pracę jeżeli chcesz mamę odciążyć. A co do ojca to nie rozumiem jak to uciekł? Okradł Was i uciekł? Nie znaleziono go? Wystąp o alimenty, mama może go oskarżyć o kradzież i już. A w roku szkolnym należeć Ci się będzie stypendium socjalne jeżeli mama ma bardzo niski dochód, może nawet dopłata do akademika, jeżeli uczysz się dobrze to też stypendium naukowe. Pracować możesz w weekendy lub wieczorami, teraz większość studentów pracuje.

Gość gość
Stypendium nie tylko naukowe, ale być może i socjalne a nawet zapomoga specjalna (opisać swoja sytuacje)

Gość gość
Uciekł w sensie zostawił nas z dnia na dzień. Rodzice mieli osobne konta, on opróżnił swoje ,ale my też z niego korzystałyśmy ,bo na to pozwalał. Wiem ,że mogłam iść na wakacje do pracy ,szukałam ,ale niestety nic nie znalazłam.[pochodzę z małego miasta] Niestety jestem bardzo niesamodzielna i zawsze weekendy przeznaczałam na to żeby wrócić do domu,bo tęsknie za mamą.

Gość gość
Nie przesadzaj z tym brakiem samodzielności ;-( pracy w wakacje nie brakuje. Moich znajomych córki np. pojechały nad morze do obsługi kolonii /podawanie posiłków/ i mają tam zakwaterowanie + 2tyś za miesiąc i jedzenie to co kolonie. Ludzie zamożni, ale nie rozrzutni... Pełno jest pracy w gastronomii itp. na wakacje. Nie chciałaś to nie poszłaś. Ojca podaj o alimenty, jeżeli mama sobie nie radzi finansowo a ojciec dużo zarabia to mama też może o alimenty wystąpić. Oprócz tego stypendia i jednak praca kiedy się da. Wiadomo, że weekend fajnie do mamy na pogaduchy, ale skoro kasy brakuje to trzeba pracować.

Gość gość
Wiem ,wszystko to rozumiem i jestem świadoma tego ,że problem tkwi we mnie i w moim braku samodzielności czy też motywacji do działania. Prowadziłam beztroskie życie do tej pory i teraz czuje się na prawdę wystraszona tym co mnie czeka. Dziękuje za rady