Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Łucja18

Ciąża przy endometriozie

Polecane posty

Gość Łucja18

Witam, mam 18 lat i endometriozę od 1,5 roku . Bóle są nie do zniesienia w czasie miesiączki ( dochodzi do tego co dwa miesiące podczas gubienia jajeczka z lewego jajnika ,że przyjeżdża pogotowie aby podać mi silniejsze dawki leków dożylnie bo nie wytrzymuje). Dodatkowo stwierdzono mi torbiela czarnego na 41 mm właśnie na lewym jajniku, ktorego zwalczam lekami hormonalnymi... niedawno skończyła mi się miesiączka a od 6 dni cały czas mi "leci" brązowa wydzielina i cały czas musze nosić tampony bo jej ilość jest straszna. Nigdy wcześniej nie miałam takich objawów (ten brazowy sluz) . Następną wizytę mam dopiero za 1,5 miesiąca, ale niepokoi mnie ten objaw. Bardzo pragnę w przyszłości mieć dzieci a boję się ,że jeśli dojdzie coś jeszcze to uniemożliwi mi to zajście całkowite w najbliższej przyszłości. Ciężko mi się załatwiać (boli ), współżyć trudno ( również boli), ide gdziekolwiek (jak zdusi to zwijam sie z bólu..) , a najgorsza ta możliwa bezpłodność.. jak to wytrzymujecie Panie? Udało zajść się Wam w ciążę? Któraś miała problem z brązową wydzieliną po okresie przy tej chorobie?

Gość gość
torbiel czarna czy czekoladowa? z tego co wiem to plamienia sa oznaka problemow z progesteronem

Gość gość
Zależy gdzie zaatakowała endometrioza. U mnie niestety niedrożne były jajowody. Dopiero po in vitro mam dziecko.

Gość gość
Ja też mam tylko że to wynik cesarki. Miałam dwie operację, jeden guzek w powłokach brzusznych drugi w mięśniu. Po paru latach udało mi się zajść w drugą ciążę ale niestety poroniłam w 7 tyg. Równo po roku udało się znowu i mam brzdąca teraz 5 miesięcznego. Również się bałam że przy endometriozie będę spalona ale udało się.

Gość Łucjaaaa18
gość dziś Torbiel niestety czarna , zostały mi przepisane tabletki Vissane żeby ja trochę zmniejszyć ( strasznie wypadaja mi włosy po nich , nie mam chęci na współżycie, często płaczę, jestem dobita ,odczuwam ból głowy i zauważyłam wahania wagi) :( Ja mam endo III stopnia - zawsze marzyłam o trójce dzieci a boję się,że jak dalej choroba bedzie się rozwijać nie będę miała ani jednego :( Od tego roku bedę w 3 klasie szkoły średniej - zastanawiam się czy nie zajść w ciążę już teraz spróbować ( boje się,że im dłużej będę czekać tym szybciej pożegnam się z macierzyństwem ...) Wiadomo żal mi by było ze studiami i wszystkim czakac ale to jest nic w porównaniu z brakiem dziecka :( Lecze się u swietnego ginekologa ( obcokrajowca ) , powiedział ,że nie chce mnie straszyć ale podejrzewa w ciągu roku-dwóch niepłodność :'( Nie wiem sama co juz robić jestem tak rozbita wewnętrznie ...

Gość gośćll
Po pierwsze - nie polecam vissane...widziałaś ulotkę? po takiej chemii chcesz zajść w ciążę? zapomnij. Poczytaj w sieci o allternatywnych metodach leczenia endo- polecam.Na pewno uszkodzona wątroba tabletkami ,nie poprawi Twojego stanu.Lekarze eksperymentują na pacjentach- spytaj lekarza czy brał by to g....? mój powiedział że nie;) po drugie- znajdz konkretnego lekarza. Płodność lub brak płodności można ocenić po wynikach- również po laparoskopii. Jest np.takie badanie AMH na rezerwę jajnikową, ona się z wiekiem zmniejsza.

Gość Łucja18
gośćll dziś Czy pomogły Pani alternatywne metody w walce z ta choroba? Jest lepiej ? Czytałam opinie na nie jednym forum i są bardzo mieszane na temat tego leku - dzisiaj nie wzięłam tabletki (przeraża mnie to co się dzieje z moim organizmem po tym) i nie wiem czy zażywać juz sama :(

Gość gość
Napisz coś o metodach alternatywnych

Gość gość
Dziewczyno nie słuchaj bzdur na forach! Płodności nie da się zbadać. Na pewno nie jednym badaniem hormonu. Ja miałam wiele badań ok w tym i laparoskopię i bad.rezerwy i wiele innych i niby wszystko ok, a w ciążę zaszłam po 4 latach i to po inseminacji (żeby nie było że to psychika). Jak długo bierzesz Vissane?

Gość Łucjaaaa18
Vissane od 2 tygodni biorę

Gość gość
forum srorum, czy nie forum, ale są tu kobiety które chętnie dzielą się swoim doświadczeniem bez kretyńskiego hejtu-po prostu piszą JAK JEST! ja mam endometriozę 2 stopnia i sorrry ale moi lekarze (najlepsi w 3 mieście - kilku żeby mieć 100 procent pewności co do diagnozy) - powiedzieli że Endo stwierdza się przy laparo - więc jestem po laparo .-to po pierwsze- i to podstawa przy torbielach endometrialnych tzw. krwotocznych . - co do badań typu AMH czy HSG - nie naśmiewałabym się, bo to podstawa przy endo jeżeli chcesz dziecko. Trzeba sprawdzić drożność i czy jajniki są ok. Po co Ci akcja z in vitro jak się okaże że masz niedrożne jajowody- sorrry ale przy niedrożnych jajowodach to i czarodziejka z księżyca nie pomoże. - jeśli chodzi o alternatywne metody to moje zdanie jest takie: Po wyczerpaniu środków farmakologicznych ,dostępnych na naszym rynku, po utracie tysięcy złotych u dr.hab ginekologii, zaczęłam się interesować zdrowym stylem życia, naturoterapia itp.w które nie wierzyłam kiedyś…. Zastanawiające jest to jak człowiek chętnie sięga np.po tabletki które wywołują menopauzę tylko dlatego że lekarz medycyny tak chce a już np. po pestki moreli, czy ostropest plamisty sięga na zasadzie ” i tak mi to nie pomoże przecież to ziółka, przecież to naturalne”… W każdym razie długo by pisać, ale ja jestem stałą klientka w sklepie z naturalną żywnością odkąd choruję . Poczytajcie sobie o wit.C w proszku ,o aloesie do picia, o wit.D, wit.K2, spirulnie -czyli tzw.chlorelli, o oleju lnianym, o oleju z kiełków pszenicy o cynku………Noż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę że pakują lekarze w kobiety masę chemii….we mnie też pakowali i co? i nic endometrioza się odnawiała. Na razie ją uspokoiłam naturą (mniej boli) ,dlatego chętnie się dzielę tą „metodą”. Każda niech znajdzie swój sposób, ale błagam to co mówią lekarze przeanalizujcie zawsze dwa razy zanim np.będziecie brać tabletki hormonalne które masakrują wątrobę ,która jest odpowiedzialna za produkcję hormonów, estrogenów. Jak z chorą wątroba mamy marzyć później o dziecku lub o prawidłowej gospodarce hormonalnej?? może mi odpowie jakiś lek.med.?? ps.biore też leki homeopatyczne - krople homeopaty Mieczysława Wiktora (po nich nie boli przy okresie) ps. Zapomnijcie chorując na endometriozę o kawie, papierosach, alkoholu, przetworzonym jedzeniu – tego też wam nie powie lekarz medycyny, ale już kobieta która przeszła koszmar chętnie… Pozdrawiam Was dziewczyny TRZMAJCIE się!

Gość gość Ula
Prosze napisz cos wiecej o tych naturalnych metodach ! Pozdrawiam.

Gość gość
Autorko - a co tam u Ciebie slychac?

Gość gość
czesc ja mam bardzo ciezka endmetrioze taka ze robili zdjecia w czasie laparo zeby miec dla studentow i pakazac jak bardzo zaawansowana moze byc ta choroba. Mam zlepione jelista, macice. W wieku 37 lat urodzilam dziecko ale dzieki in vitro. Tez sklaniam sie do naturalnych metod. Mi na pewno nie pomagalo picie kawy/ herbaty. Wylaczylam to z diety zupelnie. Picie cieplej wody pomaga. Przed okresem praktycznie zupelnie odstawiam produkty mleczne. Zainteresuj sie naturalnymi metodami poki jetes mloda. Dobry dietetyk tez moze Ci pomoc. Mi endometrioza spieprzyla zycie. Lakarze mi mowili ze nie bede mogla miec dzieci dlatego posypalo sie kilka moich zwiazkow bo w nic nie chcialam sie angazowac za bardzo. Cud ze mam dziecko, bede sie jeszcze starac o jedno. Trzymaj sie cieplo dziewczyno, bedzie dobrze.