Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Collider

Nie potrafię znieść krytyki

Polecane posty

Gość Collider

Ten problem męczy mnie już od bardzo dawna. Nie potrafię się z nim uporać. Mianowicie: nie potrafię znieść, gdy ktoś ma inne zdanie niż ja. Nie chodzi o to, że nie pozwalam mu/jej mieć innych poglądów, ale zawsze mam wtedy wrażenie, że ta osoba atakuje moje poglądy, moją wizję świata i je wyśmiewa, uważa za głupiutką, naiwną kretynkę. Bardzo ciężko to przeżywam, gdy ktoś ma inne poglądy niż ja, myślę wtedy o tym kilka dni. Jest jeszcze inny problem-nie potrafię znieść krytyki moich poglądów/czynów/marzeń/ mojej osoby. Zawsze, gdy ktoś mnie krytykuje, mam ochotę uciec na kraniec świata albo uciszyć tę osobę. Brakuje mi pochwał, słów podziwu, uznania. Czasami (wiem, że to źle o mnie świadczy, ale muszę to napisać) mam taką wizję: żyję na samowystarczalnej wyspie, gdzie mam dom, dowodzę tą wyspą a mieszkańcy tej wyspy mnie nieustannie chwalą, podziwiają i uznają za VIP-a, najmądrzejszego i najwspanialszego człowieka na świecie. Nie potrafię nawiązywać kontaktów z ludźmi. Marzę o tym, żeby otaczać się paczką ludzi, którzy myślą w 100% tak samo, jak ja, i nigdy nie kwestionują moich poglądów i przekonań. Każde, najmniejsze słowo krytyki mnie przygnębia i doprowadza do płaczu, odczuwam nawet taki lekki ból fizyczny z tego powodu.Co o tym myślicie? Co mam z tym zrobić? Jaka jest tego przyczyna?

Gość Collider
Odpowie ktoś?

Gość gość
był taki okres stalinizmu kiedy gdy ktoś myślał inaczej niż komuniści wielu się to nie podobało i wpadał w niełaskę , a gdy nie chciał się "poprawić" kończył " w szpitalu psychiatrycznym . To też jak na dworze Kleopatry koś ośmielił się mieć inne zdanie lub nie kłaniał się jej głęboko , to kończył w klatce lub arenie z lwami . Lub podobnie obecnie czy ktokolwiek w północnej Korei ośmielił by się mieć inne zdanie niż wódz jaki byłby jego los . Ty też możesz niedługo przejść do "czynu" gdy ktoś będzie miał inne zdanie niż twoje .

Gość Collider
Nie, nie zostanę dyktatorem. Zastanawia mnie tylko, skąd u mnie się wziął taki problem i jak sobie z nim radzić.

Gość gość
Odpowiedz to dzieciństwo miałaś nieciekawe lub wysmiewamie w grupie rowiesniczej

Gość gość
Dokladnie jak gosc powyzej,do tego jacys nieciekawi rodzice,ktorzy zniszczyli ci poczucie wlasnej wartosci stawiam na matke. x rada? przyjac na razie siebie taka jaka jestes,i czytac duzo ksiazek

Gość gość
Mam identycznie, może poza tą wyspą. Czuję się jak zero. Jakbyś o mnie pisała, wszystko tak samo.

Gość gość
masz niskie poczucie wlasnej wartosci,dlaczego? pytanie do Ciebie,sama siebie katujesz..pytanie ile jeszcze czasu to zniesiesz

Gość gość
Mam, cały czas przepraszam że żyje. Mam 23lata...

Gość Collider
Czasami mam wrażenie, że jestem geniuszem, VIP-em, że to ja mam rację, a wszyscy inni ludzie to jacyś imbecyle, którzy nie widzą tego, co ja. A czasami mam wrażenie, że wszyscy gładko idą przez życie, nie przejmują się innymi, a to ja jestem skończonym życiowym przegrańcem, totalnym beztalenciem, zerem i NIKIM. I gdzie tutaj jest prawda?

Gość gość
Jaki znak zodiaku jesteś? lub podaj datę urodzenia , nawet szybki astro wykres może wiele wyjaśnić.

Gość Collider
Nie wierzę w astrologię i horoskopy. To bzdury.

Gość gość
Kto ci każe wierzyć? Masz problem i o nim mówisz, ja chcę pomóc, a czy uwierzysz czy nie, to wyłącznie twoja sprawa.

Gość Collider
Nie mogę tego znieść. W moich myślach raz jestem wszechmocnym geniuszem, raz jestem społecznym wyrzutkiem. To kim ja jestem naprawdę?!

Gość gość
Jesteś egocentryczką. Trzeba się leczyć.

Gość gość
Egocentryzm to nie jest choroba tylko cecha charakteru, tego się nie leczy, to trzeba zrozumieć i nauczyć się z tym żyć.

Gość Collider
Chcę być bohaterem, aktorem pierwszego planu, zapisać się w historii, zmienić świat. Chcę być VIP-em. Chcę spełnić wszystkie moje marzenia. Jak dotąd nie udało się spełnić żadnego, a czas płynie. Włosy mi posiwiały, boję się śmierci, najbardziej jednak tego, że przd nią nie zdążę spełnić żadnego mojego marzenia.