Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wychowac nieposłusznego 5latka

Polecane posty

Gość gość

Wiem, ze późno sie za to biorę ale lepiej późno niz wcale. Dzisiaj corka przegięła, wiec ponosi karę. Zakaz telewizji, bajek, gier na tablecie, zabawki ktore były w jej pokoju rozwalone po podłodze zostały wrzucone do worka i wyniesione dla innych dzieci. Skoro corka nie potrafi posprzątać zabawek, to bedą sie nimi bawić inne dzieci. Nie wiem czy dobrze robie tzn czy dobrze zaczelam ale dzisiaj naprawde mała dała mi popalić. Najpierw ukradła zabawkę ze szpitala (byłam tam z nia i młodsza corka na usg bioder), pozniej w jednym sklepie darła sie na cały głos bo w konsekwencji za to ze wziela nie swoją rzecz nie dostała słodyczy. Pozniej poszliśmy do innego sklepu i znowu chciała wymusić na mnie kupienie czegos. Kiedy odmówiłam kopnęła mnie w noge. Wróciliśmy do domu, ona poszła do siebie do pokoju i pocięła swoje spodnie, ktore miała na sobie i rozwaliła wszystkie zabawki. Kazałam posprzątać, powiedziała ze nie wiec spakowałam do worka i wyniosłam. Pomóżcie jak przywrócić jakis ład w naszym domu? Jeszcze przed narodzinami drugiej corki, starsza była naprawde posłuszna. Teraz zrobiła sie strasznie niedobra

Gość gość
ja w tym wieku dostałem porządne lanie pasem,moja siostra też,

Gość gość
nie obraz sie, ale jak Ty ja wychowujesz ? taki maluch a juz gra na tablecie? bajki, telewizja...jest rozpuszczona

Gość gość
jest taki program super niania czy jakos tak.skontaktuj sie z ta babka bo to co wyprawia twoja corka to juz skrajnosc, nawet u 2 latka sie takich rzeczy nie toleruje.pojdzie do szkoly i kopnie nauczycielke za to ze kaze siedziec w lawce a to juz za 2 lata czy rok, nie orientuje sie

Gość gość
bunt pięciolatka!

Gość gość
dobrze jest chyba zdać sobie sprawę na początek ,że do tej pory w ogolę nie wychowywaliście córki a jedynie ją hodowaliście - jak gęś. I gdyby nie to ,że jej zachowanie zaczyna być nie do opanowania pewnie nadal byście nic nie robili :)

Gość gość
Domyslilam sie ze cześć z was bedzie mnie oceniać ale ja szukam tez porad nie tylko oceny

Gość Tasmanska
kary, kary i jeszcze raz kary!! Niech widzi jakie konsekwencje niosą jej wybryki. Nie ma zmiluj, bądz twarda ale mądrze dysycplinuj , poweinno to byc wszystkoi przemyslane a nie dzialanie w efekcie pod wplywem falli nerwow. Wiem doskonale ,ze to trudne i dobrze o tym ja sama wiem

Gość gość
Bądź konsekwentna w tym co mówisz i co robisz. Dałaś jej kare to ją egzekwuj. Pewnie mała będzie próbowała różnych rzeczy aby wyszło na jej , ale to Ty musisz pokazać że Twoje jest na wierzchu. Oczywiście wytłumacz córce dlaczego dałaś jej te kary i dlaczego jej zachowanie jest złe.

Gość gość
Jak slysze bunt dwu, trzy, pięcio, siedmiolatka to mi sie smiac chce. A dlaczego nie pojsc dalej i nie mowic o buncie trzydziesto lub szescdziesieciolatka. To nie sa zadne bunty tylko wychodza bledy wychowawcze. Ja mam dzieci w wieku 6 i 10 lat i nigdy takich szopek nie odstawialy. Nie bylo i nie ma krzykow, histerii. Ale to sie trzeba wysilc i wychowywac. Co to znaczy zeby dziecko kopalo rodzica. Szukasz, autorko, porad? A co robilas wczesniej. Zapewne pozwalalas na wszystko, przymykalas oko, bo "to przeciez dziecko". Odnioslas ta zabawke spowrotem czy pozwolilas dziecku zabrac do domu?

Gość gość
no a rtwoim zdaniem co powinnaś zmienić ?

Gość gość
Jeszcze tylko Alium brakuje w tym szacownym gronie bo Tasmańska jak widzę już jest :D

Gość allium
czy ktoś wzywał hiszpańską inkwizycję ?! :D

Gość gość
Nie mam pojęcia. Mysle ze bardziej powinnam egzekwować rożne zachowania tzn jesli proszę zeby posprzątała pokoj to chciałbym zeby to zrobiła. Niestety czasem po kilku godzinach wycia dawałam za wygrana i sie podawałam. Dzisiaj pierwszy raz spalowalam zabawki i wyniosłam przed dom i schowalam tak ze mała ich nie znajdzie informując ja ze zabawki dostały inne dzieci. Dodam tez ze corka mnie nigdy nie biła. Dzisiaj był pierwszy raz kiedy mnie kopnęła w sklepie.

Gość Tasmanska
i cos cie uwiera?? kazdy moze sie wypowiedziec jak chce i kiedy chce , nawet roznic w poglądach, bo to forum, otwarte. Autorko to zaden bunt 5 latki , bo nazywanie brewerii dzieciecyh buntami to taka przykrywka dopatrywania sie prawdziwej przyczyny dziecka cyrkow. Tego typu jazdy mogą wystąpic w kazdej fazie wiekowej i zareczam ci ,ze nie rzadko jak moja wowczas wtedy 11 latka odstawiala szajbe to mialam wrazenie jakby miala 2 lata, tylko tutaj trzeba bylo konktretnej reakcji ukrocającej akcji ,cos jak pstryczek elektryczny ktory dziecko spropwadza na ziemie w tej samej chwili, lub po dluzszym czasie

Gość gość
Po d***e gowniarze wystrzelać

chciałaś żeby córka posprzątała zabawki ale skoro nigdy tego nie robiła , nigdy nie doprowadzała tego do końca dlaczego sie spodziewasz że tym razem byłoby inaczej ? powiedziałaś dziecku że jej zabawki oddajesz innym dzieciom ale przecież to nieprawda i to okaże się bardzo szybko . i co wtedy ? dziecko widzi ,ze mama kłamie żeby dostać to czego chce to i dziecku pewnie wolno tak robić - dziecięca logika . i co dalej >

Gość gość
Dzieci mają tendencję do "testowania" ile mogą sobie pozwolić u danej osoby, a wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Granice trzeba wyznaczać od samego początku. Pamiętaj Autorko , że "czym skorupka za młodu" teraz masz 5 latke za chwile będzie 10, 15 latka a wtedy do cudu będziesz potrzebowała , aby ją na prostą wyprowadzić.

Gość Tasmanska
Sama zepsulaś to dziecko ulegajac malej . Teraz nie ma sie nawet co dziwic, ze corka tak protestuje i sie opiera niemalze we wszystkim , bo wyczula twoj brak konsekwencji i chorą jak dotąd poblazliowsc. To nie dziecko jest jak na pierwszy rzut okja mogloby sie widawac, to wy ( ty)dobralas tragiczne met wych , w ktorych tylko dziecko rozleniwilas i oglupilas

Gość Mama małej Kasi
Jeżeli dziecko nie chce wykonywać Twoich poleceń,i zacznie płakać powinnaś zamknąć ją w pokoju na 10 minut i uświadomić że wyjdzie gdy przestanie płakać.Musi zrozumieć że nie ma żartów i musi sprzątać zabawki i przestać wymuszać na Tobie że coś chce.Musisz być konsekwentna, nie możesz pobłażać.

Gość asiutka   1999
Dostawałam klapsy

Gość gość
Ogranicz albo całkiem zlikwiduj tablet, komputer, tv. Nie macie pojęcia jak te ogłupiacze wpływają na zachowanie dzieci! Rozwalają młody niedojrzały system nerwowy. Odwyk od cyfrowej papki i nie poznasz dziecka. Na początku będzie masakra ale nie daj się. Proponuj książki, gry planszowe, zajęcia angażujące rodzeństwo i całą rodzinę. Powodzenia!!!

Gość gość
a teraz jeszcze doczytałam że ma młodszą siostrę. To normalne, że "aniołek" po narodzinach rodzeństwa zmienia się w "diabełka", chce po prostu mieć 100 procent twojej uwagi jak dawniej a innych sposobów nie zna, jak psoci, jest niegrzeczna, to ty nie jesteś obojętna, prawda? Postaraj się angażować ją we wszystkie czynności wokół siostry, niech podaje pampersy, pomaga w kąpieli ale też zadbaj o czas tylko dla was dwóch - niech mąż czy babcia wezmą malucha na spacer a ty ze starszą idź do figloraju, do kina, zagraj w grę - cokolwiek byleby miała cię tylko dla siebie.

Gość gość
Skoro przed narodzinami drugiej córki wszystko było ok to może starsza jest po prostu zazdrosna

Gość gość
a co starsza to darmowa pomoc, ze ma jeszcze latac wokol mlodszej siostry podajac to czy tamto na kazde skinienie paluszkiem mamusi? przeciez takie zmuszanie, nalegane i pokazywanie ze wszystko kreci sie wokol młodszej siostry to juz całkowicie strzal w stope.