Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak nabrać charyzmy?

Polecane posty

Gość gość

Nie jestem pewna siebie, a chciałabym taka być, żeby łatwiej osiągać. Inni (ale nie bliżsi znajomi) odbierają mnie jako dość poważną osobę, i chyba trochę za przemądrzałą (nieraz słyszę, że mam taką wyniosłą minę). Co się nie do końca zgadza z rzeczywistością. Nawet to trochę zmieniłam, więcej się uśmiecham etc, ale wiem, że tej prawdziwej charyzmy nadal nie ma, za dużo rzeczy się boję i wstydzę. Jest jeszcze kwestia wyglądu fizycznego, tutaj słyszę dużo komplementów i jestem uznawana za ładną, ale to przecież nie wystarcza (piszę to, bo czasem mam wrażenie, że ludzie, choćby piszący tutaj, uważają, że uroda załatwia połowę spraw w życiu, a to bzdura wierutna). Wszyscy faceci, z jakimi byłam, nie liczyli się ze mną, oba związki zakończyłam dość szybko, inne znajomości w trakcie kolejnych randek. No i teraz pytanie tytułowe - co można zrobić, żeby być lepiej odbieraną i szanowaną osobą? Ćwiczyć pewność siebie - robię to od lat i wychodzi ze średnim skutkiem.

Gość gość
*łatwiej osiągać cele zgubiłam słówko :) P.S Nie lubię też swojego głosu. Niby też słyszałam opinie, że jest donośny, ale często ton głosu zmienia mi się ze stresu. Zauważyłam, że ludzie średnio mnie lubią słuchać, nawet jeśli opowiadam coś ciekawego. Tj słuchają, ale nie z takim zafascynowaniem jak osób, które umieją w odpowiedni sposób mówić. No i oczywiscie - nie umiem przekonywać innych.

Gość gość
nie da sie

Gość gość
Mylisz dwa słowa, które maja odmienne znaczenie. Charyzma i pewność siebie, to co innego. Polska języka być trudna ;) ooo Jesli nawet tobie sie wydaje, ze mowisz cos ciekawego, wcale nie oznacza ze to jest ciekawe dla słuchaczy. ooo Charyzma jest darem, cecha wrodzona. Jednak mozna sie jej SZTUCZNIE nauczyc i wydawac sie charyzmatyczna osoba. Ucza tego specjalisci, niestety jest ich malo, maja wielu klientow, wiec jedna lekcja u dobrego kosztuje nawet ponad 1000 zl za jedna godzine. Politycy z tego korzystaja. Ucza sie poruszac, mowic i ukladac cialo tak, by wygladac powaznie, by budzic zaufanie oraz posluch. Nie wiem czy na gruncie prywatnym warto tyle wydawac na lekcje, zwlaszcza ze na jednej nauczysz sie tyle ile w szkole na lekcji fizyki czy biologii...